- l
Dakle, šta mislite o ovome: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/346770/Skandal-O-trosku-drzave-kod-ginekologa-samo-jednom-u-tri-godine
Godinama, od kad znam za sebe zapravo, slušam koliko je važno redovno (jednom godišnje) ići na preventivne ginekološke preglede, jer samo ranim otkrivanjem raka on može da se spreči. I sada, odjednom, isplivava ova odluka, koja je u namanju ruku demonska, jer se ovim omogućava da žene jednostavno CRKNU. Osim, naravno, ukoliko imaju 50 jura za privatni pregled. Što s jedne strane i nije mnogo s obzirom da je to jednom godišnje, ali s druge strane, za neku ženu koja je nezaposlena, ima dvoje dece a muž prima 200 evra mesečno, onda je njoj svejedno da li je to 50 ili 500 jura.
Ali, ne radi se ovde o tih 50 jura godišnje, radi se moralnom momentu gde se na neki volšeban način ljudima ukida pravo na prevenciju bolesti, čime država, kojoj plaćamo porez kako bi nam obezbedila makar privid civilizovanog života na ovom geografskom prostoru, zapravo onemogućava i oduzima ljudima osnovno pravo na - život.
Naravno, ovde imamo i pogled na celu stvar iz ugla političkih igara. Ova odluka je doneta u februaru, o tome se do sada ćutalo, i sad odjednom, kada imamo novu vlast, koja je prinuđena da skuplja poene, ovo isplivava. Moguće je da je ovo sve samo politička zavrzlama: nova vlast je skrenula pažnju na ovu nečovečnu odluku prethodne vlasti, i nova vlast (ljubi ih majka) će sada da ispravi greške prethodne vlasti i tako nam pokaže kako su oni sad divni, a ovi prethodni su bili zlice jedne, sram ih bilo. Tako nekako....
Elem, da se ne bih jovičićila previše, živo me zanima šta svi vi mislite o tome?
- A
U zemlji sa najvećim procentom raka grlića materice... dno dna od zdravstva.
- l
čače, manijaku! :P
veverice, potpuno si u pravu ovo za državu, ali ne samo da će se naša država raspasti, nego će se globalno, država kao pojam, kao formacija raspasti, a nama i našim životima će upravljati korporacije, baš kao što to i sada čine, samo će to tada raditi otvoreno. cut out the middle man...
- l
e, da, to za kondome. ja svaki put kad uđem u lili da kupim onaj smrdljivi (ali stvarno smrdljivi, brate kako smrde) dureks, svaki put je sve skuplji! i provalim u onom dm-u neke nemačke, 150 dindži pakovanje od 3 komata, a super su - tanki i lepo mirišu. eto da znate. msm, ako kojim slučajem, ne daj bože, budete teli da jebete. :P :D
- l
e bili, jeste ti.

Juče sam pročitala taj članak .... pa onda još jednom ga pročitah; mislila sam da me ne drži pažnja, pa sam dekoncentrisana za čitanje.
I dalje ne kapiram?! Pa u svakoj čekaonici je pisalo da je preventivni pregled preporučljiv (čitaš: neophodan) 2 puta godišnje.
Ma, neka crknemo, Rebrača će nam podeliti nekoliko rozih mašnica i to će mi služiti mesto kolposkopije, a daću i donaciju nekoj NVO da me štiti protiv zla i bolesti.
Jadno, jadno ...
Ma koji ce vam rac pregled, pogledajte ciganke, ni ne znaju sta je pickolog, ne kupaju se mesecima, jebu ih kojekavi mutanti, pocnu da radjaju sa 15 i nista im ne fali..
Salu na stranu, ja nisam mogao da verujem kad sam procitao vest.
Strasno. A onda ti padne na pamet da je operacija promene pola besplatna.. Sledece je verovatno odobravanje genetski modifikovane hrane (doduse,kao da je vec sad nema u prodaji), i onda cemo za 10 godina moci na miru u velikom bratu da gledamo kako polako umiremo od rakcina..- AGazimudo
Ma koji ce vam rac pregled, pogledajte ciganke, ni ne znaju sta je pickolog, ne kupaju se mesecima, jebu ih kojekavi mutanti, pocnu da radjaju sa 15 i nista im ne fali..I umru sa 30 godina, zbog neznajučega. Doduše, već su se tada ostvarile kao bake, tako da je to ok.
- l
upravo tako. zato što smo pičke. ćuti i trpi, ne talasaj. pa onda bes i frustraciju iskaljujemo na potpuno bezazlenim stvarima. jer bes mora da se iskali. ma, fuj bre. odvratno.
Na prvu naznaku da bi nekoga ne daj Bože mogli jebati pederi, skupi se kuka i motika da brani srpstvo, porodicu, natalitet i koješta, a kada nas jebe država na svakom koraku tu stiskamo zube i tražimo još.Nis ti to svatila dobro, kad navijači iziđu da brane porodicu oni misle na Saut femili navijačku grupu, to su oni zabranjeni grobari što su im ljucka prava ugrožena onoliko :)

I kog đavola uopšte plaćamo državi zdravstveno osiguranje kada se uglavnom lečimo kod privatnika? Od bruto plate nam odbijaju 4.500 mesečno, a ja stvarno ne znam za šta.
Meni se desi da kod državnog lekara ne odem i po dve godine, to je 108.000 plaćeno kome i za šta?!? Pri tome sam odlazila privatno i kod zubara i kod ginekologa i kod alergologa....Inače bih to morala da platim i u Domu zdravlja i pored plaćenog osiguranja.
Trebalo bi svakome dati slobodu da bira da li želi da ga leči država i odbija mu svakog meseca ili želi da uplaćuje u privatne fondove i leči se kod privatnika. To neće kod nas biti omogućeno nikada!
У нормалним условима би логичан потез била нека грађанска иницијатива да се то промени и томе слично. Међутим, ми смо у таквој ситуацији да су нам овакве одлуке сервиране редовно, овакве умоболне одлуке и умоболни потези. Немају људи снаге да свакодневно покрећу неке протесте, петиције...
" Vi zene mi niste jasne sa tim depilacijama. Pa jel znate da TO ima funkciju bre i kolko biste manje problema imale da se ne depilirate?"-moj (izgleda ne tolko lud) ginekologА да вам платимо месечни преглед а да се ви ипак депилирате? ллолол

@ natnat
Pa nije ti beograd nista kriv,al tesko da ces moci da polupas ministarku zdravlja , ili premijera ili predsednika. Mlati ono sto mozes jebiga. Pa kad se svi koje mlate bezveze udruze i krenu da polupaju picke onima koji zasluzuju, nesto ce se promeniti. Ovako samo mozemo da bleeeeeeejimo dok nas sisaju.
@ banini
Ja bih tvom pickologu oduzeo dozvolu za rad!
Osecam da ne voli oral, pa mu lako da siri takve bezobrabstine!- l
nato, ja ću majkemi da tužim RFZO ako to ne ukinu do nove godine. čiča mi sve lepo objasnio kojim kanalima to sve treba da ide, pa ću da teram do strazbura. ne mora ništa da se lomi. jebo nas ćaćin ćaća, mi srbi bismo samo da lomimo nešto.
- l
e banini i meni ginekolog stalno kenjao za brazilku, u fazonu, jebote ženska glavo, pa te dlake imaju funkciju, a da ne pričamo o higijenskim uslovima u salonima (čak i onim najboljim). al preteruju oni malo, kenjuckaju sa tim, jer ako redovono održavaš higijenu, nema te boli glava (što se tiče takvih stvari)

Nista onda, zadlakavimo i pravac Strazbur. :D
Salu na stranu, budu li me otkacili kad odem sledeci put ovim ''pravilom'', nabicu nekom onaj spekulum u dupe. Ili cu da pocnem da foliram da se poradjam, posto ce hitne slucajeve primati a to sto nemam stomak nek objasne spekulumu in the face. Glume oni, glumimo i mi.
- l
gazimudo, banini, road trip!!!! jeeeee! :P
Od bruto plate nam odbijaju 4.500 mesečno, a ja stvarno ne znam za šta.osiguranje nije bas toliko jeftino u srbiji ko sto sam mislio, 40€...
elem, odavno je poznato da nasi politicari ne umeju da se bave prevencijom dogadjaja, vec samo reakcijom na rezultate, tako da me ovo ne cudi, samo nastavak drzavne politike ko i do sad.
pretpostavljam da uz dobar sistem prevencije (sistematski u skoli, pregledi besplatni itd...) drzava vise ustedi nego ovako sto nisu besplatni pregledi, a posle moras da pruzis lecenje.nego privatni lekarski lobi postao jak. jos malo li ojacaju ima ko u americi da te puste da crknes ako nemas da platis i resena stvar... manje siromaha manje problema :(

Ja samo znam da je moja žena išla kod državnog ginekologa,pre nego što smo se mi upoznali,i pitam je možda pre par godina onako bezveze što ne ide,jebem ti sunce kad je počela da se trese,umalo nije zaplakala.
Ja nisam znao šta je,ona je išla kod državnog,i on je njoj valjda neki strah ulio,bio grub,šta li je,i neće da ide ni za živu glavu,džaba joj govorim da ide kod drugog ili da ide kod privatnog,platio bih joj i najboljeg privatnika samo da joj izbije taj strah iz glave.
Da smo se znali i da se to desilo,ja bi uzeo mantil i klompe sa reaktora,i nonšalantno ušao kod njega kao student,savio ga na onaj sto i njemu bulju čačkao instrumentima. možda bi ga i pojebo usput.
Pa jebemmumater,dam ti ženu da joj proveriš pičku, ništa ti ne naplatim,i još zajebavaš.

Bez namere da razvodnjavam, samo da dodam i sledeću pričicu: prvi stalni zubi koji niču čoveku su tzv. "šestice" - šesti zub u nizu sa svake strane. Elem, ti zubi su jako neravne površine i hrana se lako zadržava na njima time uzrokujući i lakše kvarenje zuba. Prevencija (jedina poznata osim redovnog pranja) je procedura "zalivanja" zuba, odnosno poravnanja površine zuba pomoću specijalne mase. Gde je problem? Ta procedura se mora ponoviti svakih pola godine - godinu. Naše zdravstvo (besplatno za decu) odobrava samo DVA zalivanja šestica do starosti od 18 godina. Preko toga se plaća. A nacionalno smo puni pokvarenih zuba.
Uopšte me ne čudi ova odluka da se ženama zabrane besplatni ginekološki pregledi. Mislim, grozna je odluka ali me ne čudi da naša država tako nešto odluči. Očigledno je želja naše vlasti da budemo zemlja apsolutno zdravih ljudi. Jedino što, za razliku od Kube gde je zdravstvo besplatno, a preventiva obavezna, naša država ima za cilj da svi koji su bolesni pomru što pre. Tako će oni koji prežive sigurno biti apsolutno zdravi...