Омиљени патријарх
  • Earthworm Jim

Ко је ваш најомиљенији патријарх српски до сада и зашто?

• Марко 

варнава

• L@ki

Sveti Sava

• Tronožac

Pavle podrazumeva se

• Thilmo

Naplatna rampa na autoputu, otvara ono prozorče lik sa dugom kosom i predugom bradom i počinje da zavija na nekom čudnom akcentu, stooosaaamdeeeseet diinaaaraaaa. Dajem pare onako u čudu i provalim da liku na službenoj legitimaciji umesto slike stoji neki isto bradati svetac koga je isekao iz verskog kalendara.

E taj mi je omiljeni.

• Цар

Саватије I

• Thilmo

Nije onaj odgore sto sam pisao. Shomy23 je, krenite da mu čitate defke od prve kuju je napisao, to su sve jevanjđelja da vam ja kažem, još sam pod utiskom a nastavljam da čitam.

• Романија

Арcеније Трећи
    Лукијан Б.
    Павле
    Макcим

• Романија

Цару . јел био Макарије род Мехмед Паши C?

• Цар

Могуће, мада искрено сумњам. И Арсеније III је био апсолутна нубара коју су сви мрзели, све што се њему приписује је постизао Исаија Ђаковић.

• Thilmo

https://vukajlija.com/misteriozna-kugla/436460

Tematika se uklapa u misteriju i temu i to.

• Романија

Цар
    Могуће, мада искрено сумњам. И Арсеније III је био апсолутна нубара коју су сви мрзели, све што се њему приписује је постизао Исаија Ђаковић.

Миcлио caм првенcтвено на борбу против унијата а не на привилегије ако то миcлиш

• Цар

Миcлио caм првенcтвено на борбу против унијата а не на привилегије ако то миcлиш

То је тек мим, ал' ајде, мрзи ме да полемишем сад о томе.

• Thilmo

Care, nema polemisanja o istoriji. Ni ti ni on niste bili rođeni tad, poenta je koje ste knjige pročitali.

Istorija je sa tog aspekta polemisanja skroz besmislena, dvoje ljudi se radpravljaju o nečemu što stoji u knjigama a nije dokazano da je tako bili ili ne.

Zato se nemojte svađati, ovo vam je više filosofia nego istorija realno.

• Цар

Кортез, без увреде, ал' ја сам мало више времена провео са изворима од тебе.

• Романија

читај cаборе раcкола ако оћеш, нова књига, пиcали је профеcoри из НC, добрае

• Thilmo

Ček bre, više vremena si blejao sa mehmed pašom?

• Романија

Хитлер > Кортез

• Цар

Ček bre, više vremena si blejao sa mehmed pašom?

Не, али имам његова писма рецимо.

Да ти демонстрирам:

Писмо Мехмед-паше Соколовића Андреју Баторију — Октобар 1551. године

Бог једин. Божијом помоћом романијски беглербег и Мехемед паша пишу славно ухрабреному витезу брату мојему, Батори Андрејашу. Дође твој човек великога краља Ферендуша са листова (!) честитога, и светлога, над краљи и над цари цара и славнога Рустам-паше. И ми у тај час посласмо ка честитому цару смога (!) права истина чловека. Али не за оно мало има земљу честити цар, ну оваја земља сабљом узета и телосна је била честитога цара, и краљ Ферендуш имаше честитем царом веру, а честити цар на Војсце под Слнǎчне бивши, а ви на цареву земљу и скелу Паркан саградисте. Тако ли требаше према богопомазана цара чинити? Ну ако ви хоћете, ја паке краља у честитога цара да удворим и мир да је, ну војску донде несмо тамо повели, от ваше хотеније сами ви Паркан нам миром дајте, а друго узаман да је мир. А овде ја од моје воље несǎм дошǎл, ну повељенијем честитига цара протерити неколико, ако да Бог, лотрова из земљи цареве. А ето и сам иде честити цар много бешчеслǎном (!) војском, за оно јако много честитога цара разјаристе и разгневисте. Али ево што доће лист краљев, послах га и цару рекох, да стане где га лист обрете, а ја ћу бити овде дондеже ми дође глас от чеситога и нарочита цара. Ако ли ми се нешто смујасам (!), а ја ћу ако да Бог овде зимувати у нашу земљу Ерделсу (!), кон бабае (!) старца Ђурђа Барата. Наша је вера узаман крепка, не видиш ли ? Помоћом Божијом узехмо Бечај, а порколаба му Фегеди Габра и от лубарде остали јунаци и арачка и галатска порколабова и јунаке пустихмо, где они хоте да иду. А токо узех цареви градова, зано је беспутсво от вас, улезосте у цареву земљу и цареви градова. И рек си: "Држиш ми мога човека, ја га сам Стојана одавна одаслао". По сих молил ми се си, и твој и мој човек, от тебе мене, от мене тебе, без забаве слободно да ходи. Тако ми Бога јединога и тако ми моје вере, тако да је. Не бој се, посилај лист што хоћеш и човека.

**У Тамишвар Батори Андрејашу. И што ми посилаш листова и све ми србскем језиком посилај, а не фрушки.**

http://www.carsa.rs/wp-content/uploads/2016/12/%D0%B8%D0%B7-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B3%D0%B5-%D1%98%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%9B%D0%B0-375x600.jpg

http://www.carsa.rs/wp-content/uploads/2016/12/%D0%B8%D0%B7-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B3%D0%B5-%D1%98%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%9B%D0%B0-2-375x600.jpg

• Thilmo

Pa ne mozes da imas NJEGOVA pisma, jer nije ih slao tebi da budu autenticna.

Imaš neke spise za koje se prica da su njegova, al ko zna, mogao neki konjušar da podmetne i mi sad na osnovu toga kreiramo istoriju?

Izvini, ali meni je to krajnje neozbiljno.

• Марко 

ајде прекини јебем ти све

• Цар

Pa ne mozes da imas NJEGOVA pisma, jer nije ih slao tebi da budu autenticna.

Imaš neke spise za koje se prica da su njegova, al ko zna, mogao neki konjušar da podmetne i mi sad na osnovu toga kreiramo istoriju?

И ако је слао мени не бих знао да су аутентична, јер је опет могао да их подметне. Али коњушар, као и неко ван Топкапија не би знао за формулацију "ху аллах" (Бог једин) на почетку документа, нити би знао форму Фердинандовог имена "Ферендуш" коју опет користе само људи из Топкапија. Уосталом коњушарев рукопис би био тешко читљив. Да не помињем хемијске анализе и слична оруђа. Двема речима, немаш појма.

• Thilmo

Hahahhaha đembeli se javio i nesto kao pise aahahahah

• Цар

Притом сумњам да би истанбулски коњушар знао овако добар српски.

• Марко 

мурш јебем ли ти мајку у пичку глупу јављам се само да бих ти то реко јер ми се сере од твоје памети уштво

• Thilmo

Ali ti tu formulaciju hu allah uzimas zdravo za gotovo, jer si procitao negde da je to autenticno. A mogao je konjusar da podmetne ti dok je nosio poruku i sve posle nema nikakvog smisla.

Istorija ti je kao gluvi telefoni, svi se trude da prenesu originalnu poruku al kad dođe do kraja, onaj zadnji čuje samo ono što su oni prethodni mislili da čuju.

• Thilmo

Debeli marko beži odavde pričamo

• Цар

Ali ti tu firmulaciju hu allah uzimas zdravo za gotovo, jer si procitao negde da je to autenticno. A mogao je konjusar da podmetne ti dok je nosio poruku i sve posle nema nikakvog smisla.

Istorija ti je kao gluvi telefoni, svi se trude da prenesu originalnu poruku al kad dođe do kraja, onaj zadnji čuje samo ono što su oni prethodni mislili da čuju.

Јесам прочитао, зато што било који османски документ настао у топкапијској дефтерхани почиње са "ху аллах" и огромним размаком између тог увода и текста документа, баш због чега је немогуће и уметнути поруку (с тиме што и ако је уметнуо поруку, коњушар ју је уметнуо у писмо које је и даље писао паша). Дакле тај агностички приступ је неоправдан.

• Thilmo

istoriju pisu pobednici

• Романија

cлаб cи ми ти цар кад падаш на овакве cтвари

• S

care mislim da je tilmo iz tvog prethodnog posta razumeo tri reči

jedna od njih je konjušar

• Šalabajzer

Цар гаји огромну љубав према историји, па га не смара да Ћилми образлаже, свака част Царе, редовно читам твоје постове.

• Thilmo

Care, ima li neko pismo od mehmed paše za ovaj gorući problem.

Shomy23

Misterija zadnjice

Једна од највећих мистерија на кугли земаљској.

https://vukajlija.com/misterija-zadnjice/372551

• Романија

што би бечмен рекао: ала пљуште минуcи на cве cтране

• Thilmo

Kako ovaj šomi i slični nisu uginuli pre 6-7 godina kad su se ovde jedino cenile defke jbt. Pogledaj budalu šta je pisala oh maj gad oh maj gad

Saću proverim i ostale slepce.

• Марко 

не знам шта да кажем на ово

• Thilmo

Evo ja ti gledam prve defke, soni i menza jebena, klasični klošari dođoši sa sela.

Mehmed paša bi vam poslao protesno pismo!

• PA

Ono omiljenog patrijarha nemam, al imam omiljenu picu u jednom restoranu

• Ledeni

Georgije Branković, kakva li je šansa da ga iza leđa nisu zvali Đurađ?

• R

Arsenije 4 Carnojevic

• Osvetitelj drkanjem

Samo Pavla znam,ostali su mi isti manje vise(mada sad da mi stavis Pavla i njih ostale ja ne bi mogao pogoditi ko je Pavle)
    Nisam upucen u patrijarhisjku scenu,jbg.

• Цар

Мењам из *Саватије I* у *Јоаникије I*.

• Цар

Мењам из *могуће, мада сумњам да јесте* у *није*.

• Бадвајзер

Павле, Арсеније, Јоаникије.

• neko-ym$

Patrijarh Pavle je bio najbolji patrijarh ikada, nek mu je vecna slava.Irineja nevolim nimalo ni prineti koliko sam voleo patrijarha Pavla.

• Цар

Мењам из Саватије I у Јоаникије I.

Је л' могуће шта сам написао, мислио сам на Калиника I.

• Carl Cox

Irinej. Zato sto je u stanju da opravdava pedofiliju pahomija, kacavende i onog jos jednog, zato sto zakljucava hram ako bi da udju ljudi koji nisu za sns, zato sto utopi crkveno imanje za stambeni kompleks preko puta novog merkatora na novom beogradu, zato sto pljuje ljude koji protestuju, zato sto naredi da se iskljuci struja (prikljucak koji su dali za potrebe koncerta, je iz crkvene porte) za koncert pevaca koji je izjavio da je protiv vucica ili zato sto kaze necemo placati porez jer nam se tako moze.

• glupane­

a pavle kao nije govorio ljudima da prestanu da protestuju 2000.?