5. октобар 2000 - са дистанце од десет година
  • Tom Ripli

Шта је за вас овај датум?

1) Дан као и сваки други, ко га јебе, јеб'о вас пети октобар
    2) Дан када су највећи домаћи изроди и нато плаћеници нелегално свргли патриотску власт
    3) Дан кад је грануло сунце слободе и демократије у земљи и почетак прогреса и промена на боље
    4) Дан када су једни лопови заменили друге, претходно зајебавши народ

Како видите Србију данас, кајем септембра 2010 када је поредите са тадашњом Србијом? Је л' боље или горе?

• medicus

Mogu samo da prenesem moja skomna iskustva:
    Mislim da sam bio 5-6 razred, kada smo se svi skupili u dnevnu sobu, gledajući udarne vesti iz Beograda.
    Sećam se, kao kroz maglu, da sam, nemajući pojma o čemu se radi, bio vrlo razdragan, jer sam načuo da se nešto krupno dešava (tih dana se šuškalo, među nama decom, da će opet da bude rat), i da mora da se ''svrgne'' Milošević da bi nama bilo bolje...
    Kao što rekoh, kao dete sam vrlo iskreno verovao u tu ideju da će nam biti bolje, i veselo sam posmatrao kako pošteni oslobodioci marširaju na skupštinu, oličenje tiranije i zuluma.
    Čak sam se malo i iznenadio i začudio kada je moj stari prokomentarisao:
    ''Ako, pobratime, samo ih snimaj, pička im m*terina, valjaće to jednog dana''...
    Mislim da ga danas, potpuno razumem!

• Mastrixt

Istoriografski datum. Ostace zapisan u istoriji kao dan kada je u Srbiji formalno uvedena demokratija. Isti ljudi, samo drugo uredjenje. Pamet lakse odlazi, dugovi rastu, bogati postaju bogatiji, siromasni siromasniji i tako dalje i tako blize.

• Tom Ripli

Да кажем и моје виђење:.

дан када су једна говна су заменила друга.

Горе је, јер се бољитак (реални скок животног стандарда који смо искусили после 2000) базирао на продаји породичне сребрнине (друштвених предузећа) и кредитном задуживању земље и донацијама. Данас тек почињемо да примамо рачуне за такву економску политику (домаћа говна од политичара се изговарају на "светску економску кризу").

Осим тога, погубили смо битне атрибуте државе и претворили се од једнокреветрне диктатуре СМ-а и његовог акрепа у банана протекторат западних земаља.
    Били смо и остали говна.

• Mastrixt

Ej pa nije sad ni toliko strasno u kakva govna mozemo/smo mogli da upadnemo. Moramo se obrazovati ako hocemo nesto da napravimo. Ne ide to ovako.

• Tom Ripli

Браво ЛесТаТ.
    Иначе 2000. је био око 7 милијарди, па ви видите.

• Mastrixt

Dobro ljudi, cinjenice su cinjenice, nema dileme. Ali neko mora da radi na tome. "Sistem funkcionise, melje birokratija..." Tako se nekad pevalo.

• Урош

Слично је, пресекла нас је 2003. били смо у налету.
    Демократија је извикана хахахах на пети октобар гледам као на дан кад је склоњен он чије име не помињем, и то је отприлике то.

• Mastrixt

Jao Vudi sto si sladak. Pa zasto neces ime da mu pomenes?

• Урош

Да не избаксузирам тему.

• Mastrixt

Nemoj tako Vudi. To "necu ime da mu pomenem" zvuci kao da je cava rekla a ne ti koji si snimio onoliko filmova, sa osamdeset godina zivis u Srbiji a prete ti i zatvorom na Vukajliji.

• Урош

Како си ме назвао?!
    :)))

• Mastrixt

Au Vudi zaboravio si da sam i ja ovde kliktao pre. :)

• Урош

Није тачно, видим да те дуго није било али нисам заборавио :)))
    Не користим његово име јер је човек сјебао све чега се дохватио, па велим можда ће и тему.

• medicus

A o kome to pričate?

• Moćni Ming

4
    Još je gore nego što je bilo.
    Al' uživajte jer će biti još gore nego što je sad.
    Čini mi se da se Koštunica i Nikolić spremaju za fotelje.

• Џими

Iako u početku nisam bio za zatvaranje ovog podforuma, sada jesam, jer na njemu sve više pišu ljudi sa ograničenom (i trošnom) kvadraturom u glavi.

Иди доручкуј сладолед.

• С

Укратко: Исти курац...

• Earthworm Jim

Иди доручкуј сладолед.

Hahaha :)

• LesTaT

Doručak je najvažniji obrok koji te drži kroz ceo dan.

• Jericho

Ni inteligencija.

• Earthworm Jim

Ovaj JTU izgleda eksperimentiše sa pečurkama.

• F

On izgleda ima svetu misiju raskrinkavanja glupih postova i postovatelja.

• Jericho

Ne, njegova misija je detinjasto spemovanje po temama. Nista vise od toga.

• Џими

On izgleda ima svetu misiju raskrinkavanja glupih postova i postovatelja.

Могао би онда да крене од раскринкавања сопствених постова.

• F

Pa dobro, njemu je verovatno zanimljivo. Meni je čak simpatično, a i ume da bude fino sarkastičan, za šta je ipak potreban zavidan talenat.

• LesTaT

Baš si naš'o čemu ćeš da se diviš.

• Jericho

Meni je čak simpatično, a i ume da bude fino sarkastičan, za šta je ipak potreban zavidan talenat.

Bogami ce seks da padne na najneocekivanijoj mogucoj temi, i u najneocekivanijoj kombinaciji!

• F

hhahahhaaa jeri kraljuuu, ne verujem da sam njegov tip, on bi ipak nešto malo inteligentnije

• Џими

Да, али си би. Данас геј не може много да бира. Пре ће да збари тебе који си би, него Лакија нпр.

• Џими

Чекај, ТИ неког називаш смртницима? :Д Могу да се кладим да ћеш да умреш пре мене.
    А кад будеш умро, донећу ти на гроб сладолед за доручак, да ти правим зазубице. Али га ти нећеш појести, јер ћеш бити мртав.

Онда ће се сладолед отопити.

• MrsSupergirl

Biram opciju broj 4.

Jebo ih pas sve.

• cernogod

Dan kada je izvršena revolucija. Taj dan je meni izgledai ovako. Imao sam deset godina. Bilo je mirno veče u kući a ja sam po običaju gledao vesti. Gledao sam ih svakodnevno od 8 godine. Onda se na vestima pojavio Zoran Đinđić koji je pričao nešto. Svega se sećam kroz maglu. Ali jedne rečenice posebno sećam. Pričao je kako će u Srbiji od sutra da bude mnogo bolje i slične stvari. Onda je rekao ovo: "Ja želim da se građani Srbije osećau kao građani Islanda u narednih 10 godina. Da kad izađu iz kuće glavna briga im ne bude rat, inflacija i sl. Da na vestima najvažnija vest bude kakvo će sutradan vreme biti..." Parafraziram dosta ali rekao je nešto u tom smislu i oduševio me. Tad sam mislio da će zaista od sutra nešto da bude bolje, bukvalno. Bio sam dete. Ali sada shvatam da je promena vlasti donela političku stabilnost Srbiji. Sad više ne ležimo sa mišlju da će sutra izbiti rat. Da će nastati inflacija. Da će vojska doći da mobiliše mlade ljude da ginu u izgubljenom ratu.

Opet taj datum je i revolucija koja je raskrstila sa društvenom svojinom. Kraj komunizma i kraj jedne ere. A početak nove.

Možda se život običnog čoveka nije kvalitatiivno mnogo izmenio. Ali ipak, promene nisu zanemarljive. Tržišna ekonomija, demokratija i ponavljam stabilnost i predvidivost politike su najvažnije tekovine tog dana.

Zemlja koja nema generaciju u istoriji koja nije bila u ratu nije normalna zemlja. Zato je glavna poruka te revolucije jedna mirna politika koja se neće konfrontirati sa svetom.

Demokratija je u Srbiji nova stvar. Možda je i bilo nje u 19. veku ali ja tu tradiciju ne mogu da povežem sa današnjom Srbijom. Jednostavno, mi demokratiju tek treba da gradimo. I da ratne sekire više ne iskopavamo...

Čovek koji kuću pravi nekoliko godina ne može nikad kuću izgraditi ako je neko ruši s vremena na vreme. Nadam se da kuću koju smo počeli da gradimo tog oktobra niko neće urušavati.

• Др Јанковић

Дан кад су људи имали изговор да изађу на улицу и да малко демолирају пекаре и да обнове гардеробу. Исто као и кад је проглашено независно Косово,само с много више елемената револуције*.

*Револуција-народна игра с певањем и пуцањем,где пуцање преовладава.

• Jericho

Siguran sam da razocaranje ne bi bilo ovoliko i da bi Srbija izgledala znacajno drugacija i bolja da nije bilo atentata na Djindjica. U svakom smislu - moralnom, ekonomskom, kulturnom...

Sljam koji je isplivao nakon toga vratio je Srbiju ne u Milosevicevo vreme, vec cak daleko ispod toga. Govorim prvenstveno o moralnom padu i "pustanju niz vodu" Srbije. Sve je zapoceo smrdljivi kostunicavko, a sadasnji bogami jasu taj isti talas - sto mi ne bismo krali, lagali i manipulisali, kad se tako radilo u svim zemljama u tranziciji, pa svi to znaju.
    Mesetarenje, prevare i makijavelizam za njih predstavljaju conditio sine qua non tranzicije. I onda ne cudi sto ama bas niko nije i ne moze biti zadovoljan time gde se nalazimo danas.

• En_Dotter

Sad više ne ležimo sa mišlju da će sutra izbiti rat. Da će nastati inflacija. Da će vojska doći da mobiliše mlade ljude da ginu u izgubljenom ratu.

Земља зове Марс!

• Penzioner

Tog 5. oktobra sam bio do zuba naoružan . Pun borbeni komplet municije, vanredno stanje... Sa druge strane među demonstrantima bili su moji drugari, rođaci... Da su mi komandovali da krenem na njih bacio bih pušku i ušetao u narod... Nisam dao oficirsku zakletvu da pucam u svoje!

Danas mi je žao što nije izbio neki veći sukob, pa da izginu i DOS-ovci i SPS-ovci, i to kad bi mogli samo političari...

Naravno opcija 4) Дан када су једни лопови заменили друге, претходно зајебавши народ

• Tom Ripli

Видим да је већина на становишту под бројем 4.
    Драго ми је, јер је то, отприлике, и моје виђење.

• Јова

Ne znam šta da kažem, bez obzira na svo sranje danas, mislim da ipak ne biste želeli Miloševića nazad. Skidanje dotičnog sa vlasti je glavna tekovina petog oktobra. Takođe, prestanak opšte izolacije je druga vrlo važna tekovina.

A to što su i ovi sad lopovi, jebi ga, tako je kako je, ali teško je naći političara koji nije lopov.

Zato mislim da ipak ne treba pljuvati po petom oktobru.

Ja glasam za opciju 5 - dan kada je Srbija izašla iz teške izolacije i poprilične diktature i dan kada je prestala autodestruktivna politika devedesetih, ali je to sve zamijenjeno vrlo zajebanim procesom tranzicije, daljnjim lopovlukom, kao i moralnim srozavanjem.

Bez obzira na sve peti oktobar je korak napred i pozitivan datum u istoriji Srbije.

Takođe, bez obzira na to ko je i kako organizovao peti oktobar, on je izraz narodne volje i demokratski čin, jer su ljudi tada to podržavali.

• F

Iz moje perspektive, ova država nije ovakva isključivo zbog loših političara i neuspele revolucijice, već i zbog naroda koji u njoj životari. Mislim da je ona fraza "kakav narod takvi i političari" istinita. Svima su poznate one tribine i mitinzi na kojima je Đinđić pozivao narod da zasuče rukave i da počne da stiče odgovornost za vlastiti život bez da vrši transfer odgovornosti na neku višu vlast od sebe. To je toliko ozbiljna i komplikovana ideja za prosečnog Srbendu, da je niko nije shvatio za ozbiljno. Svima je to zvučalo lepo ali su mnogi ipak nastavili da glasaju za liniju manjeg otpora koja demagogiše o patriotizmu i stranim plaćenicima, da ispijaju kafe i kupuju na pijaci u radno vreme, da kod lekara ulaze preko reda uz flajku viskija, da diplome dobijaju bez da vide školsku klupu, da zakidaju na kusuru, da na sudu tužakaju komšiluk, da u sudu ne rade svoj poso i ne donose presude, da primaju mito, da daju mito, spisak ide ad infinitum, tako da je lako reći da su za sve to političari krivi, ali ja sam ubeđen da je narod još više kriv, zato što je lenj, neodgovoran, glup i očekuje da će mu neko na poklon dati bolju sudbinu. Ko god je ikad imao priliku da poseti zapadne zemlje u kojima se lagodnije živi, shvata kolika je to izuzija. Ovaj narod je u srži korumpiran, svest mu je korumpirana, on razmišlja korupcijski. Neko je na ovom sajtu ostavio onu defku o biznis planu u Srbiji - kako da zavrneš nekog. To je nažalost istinita defka.

Sa takvim narodom 5.oktobar i nije mogao da promeni ono najbitnije. Promene su formalne (izbori su pošteniji, privatizacije, slobodnije se govori) ali promene nisu suštinske (svest naroda nije izmenjena, tako da budale glasaju i biraju vlast, budale privatizuju, budale govore i demagogišu, a što je najgrđe, ta demagogija i dalje itekako pali).

EDIT - zato mislim da gomila mladih i talentovanih ljudi koji životari ovde u Srbiji, treba da potraži bolju futrolu u koju će da smesti svoj britki um, jer ova zemlja može samo da ga iskvari, iskorumpira, demotiviše i obezvredi.

• BH

Filantropofob dominira, kao i na većini tema.

Ja bejah maloletan tada i dadoh doprinos u onoj gužvaji ispred Skupštine, kad već nisam mogao da glasam.
    Inače, nemam šta da dodam, čovek je iznad izneo i moj stav. Ja sam najviše kriv što mi nije bolje onoliko koliko sam mislio da će biti. Ne jebeni Koštunica ili albino tvor a.k.a Boris Tadić.

• Tom Ripli

Осврнуо бих се на део Јовичићевог коментара:

... dan kada je Srbija izašla iz teške izolacije i poprilične diktature i dan kada je prestala autodestruktivna politika devedesetih

Ок, изашли смо из изолације, што се диктатуре тиче она је, са мањом трансформацијом остала као и у време Слобе, баш као и у време пре Слобе - које год новине да купиш читаш идентичан садржај, закључке судове и процене само мало другачије написане уз коришћење нпр. другачијег фонта и боје слова, на ТВ су улоге подељене између много добрих, добрих и злих момака, притом ови последњи су сви они који причају оно што великом брату није по укусу. Тотално етикетирање и сегрегација садржаја. Чиста диктатруа, ако мене питаш.

i dan kada je prestala autodestruktivna politika devedesetih

Који епитет дајеш политици која активно изводи или учествује у:

* пришивању геноцидне и етикете колективног кривца сопственом народу (извињавање "браћи" западно од Дрине и Дунава, декларација о Сребреници, пасивно и активно "признавање кривице" за разбијање СФРЈ - пристајање на BBC/CNN верзију,

* добровољно довођење своје државе и економског система у подређени положај истим таквим из Словеније, Хрватске (Идеа Певец Меркатор, има ли наше продавнице у СЛО или ХР?)...,

* испоручивање бившег председника државе(ма какав сотона он био) страном суду(прва земља која је то урадила ИКАД)

* испоручивање страном суду или пензионисање комплетног официрског кадра који је бранио земљу од агресивног напада нато пакта 1999.

* недипломатско и полтронско опхођење баш са државницима и државама које су нам се потврдиле као непријатељи

* систематско заташкавање случаја напада на нашу земљу 1999 од стране нато пакта. Када се погледају медији, Београд град, саслушају изјаве људи који чине "елиту" и власт - то као да се никада није догодило. Тек 24 марта сваке године појави се неко да каже да је бомбардовање била "стравична грешка" наших, у суштини, великих пријатеља. Они, јадни погрешили, ајд ми да заборавимо!

* докрачивање способности државе да пружи војни отпор било коме (разоружана и укинута војска)

* пасивно пристајање на државност Косова, са пузећим признавањем, ал ајд ово друго се још није догодило, тек ће...

* живљење на рачун тзв. породичне сребрнине у периоду од 7 година (до 2008). Вештачки раст животног стандарда и одржавање социјалног мира новцем од продаје друштвених предузећа. Тек смо почели да плаћамо цену те политике.

Ја јој дајем епитет аутодеструктивне.
    Има још да се дода ово списку, мрзи ме да пишем. Нас су начели стаљинисти и титоисти, тачно, С.М. озбиљно обогаљио и уназадио, али ови ће њихов посао привести крају.

• Tom Ripli

@Black Hole

на нивоу једног човека, свако је одговоран за своју судбину.
    Међутим постоје људи који који су у стању да утичу на/мењају судбине других.
    Последње што треба је да их ослобађаш кривице.

• BH

@Ripli

Ma, daleko bilo da ih oslobađam krivice, oni su najviše krivi za globalno loše stanje, a pojedinac je najviše kriv za lokalno (svoje) loše stanje. Uglavnom je tako.

• a

Ko nije dupetom prošao kroz sve to slaba vajda čitave priče.Potpisujem sve od Riplija i udarila bih u aplauz upravo onako kako su Miloševićevi udarali nekad od bubrege mojoj generaciji. Tačno je da revolucije jedu svoju decu ali plašenje Slobinim vremenima, alo ljudi više, koji Sloba, koji Šešelj??? I na toj babaroga demagogiji jašu li jašu. Smešno je da se na ovu temu pale osobe koje su tad bile u pelenama, uz dužno poštovanje iz prostog razloga što ne mogu povući paralelu i porediti sled događaja. Ovo nisu nikakve demokratske promene nego samo uvođenje oligarhije jedne male banana republike kojoj je oduzeto svako nacionalno dostojanstvo.

• cernogod

Smešno je da se na ovu temu pale osobe koje su tad bile u pelenama, uz dužno poštovanje iz prostog razloga što ne mogu povući paralelu i porediti sled događaja.

Ja nisam bio rođen kad se odigrala Francuska revolucija što mi ne ukida pravo da imam mišljenje o njoj. Kakvu si glupost naisala. To je smešno.

Ripli, ti si nacionalista sa dijagnozom koja ukazuje na pogoršanje stanja i prelazak u šovinizam. Zbog takvih ljudi ova zemlja nikada neće napredovati.

Tvoj post nije vredan odgovora jer razmišljaš ograničeno, na žalost.

Filantrofob.

Možda si u pravu sa tvojom teorijom oko mentaliteta Srba. Međutim, ništa nije nepromenjljivo i sve je podložno reformi. Ali suštinskih promena neće biti sa ovako neagilnim političarima.

• a

Da, ali ovo je nešto što traje, u toku je, a Francuska revolucija je preležala sasvim dovoljan vremenski period da se o njoj donosi istorijski sud. Ja htedoh reći da sadašnji rade sve ono za šta se nisu zalagali i napraviše nas budalama, tj. prave jer je proces u prezentu. Kakav bre Ripli nacionalista, čovek izneo nepobitne činjenice. Iznesi ih ti ali da nisu molim te JE L HOĆETE SLOBU, HA? Činjenica je da je Slobo došao na vlast tako što ga narod nije birao, a ove jeste, i ne sme se više licitirati sa kurčevim Slobom,davna prošlost je to.

• LesTaT

Ripli, ti si nacionalista sa dijagnozom koja ukazuje na pogoršanje stanja i prelazak u šovinizam. Zbog takvih ljudi ova zemlja nikada neće napredovati.

Ovako aktuelna vlas' pljuje opoziciju. Čovek izneo činjenice, ne vidim gde je pogrešio. Nećemo napredovati ako držimo do sebe? Vidim, od poltronisanja sve cvetamo.