Како је настало све што је око нас
  • A

Землља,космос,сунце,небо.....

• menijesamodosadno

За Бигбенг не знам, за све се остало побринула гравитација.
    ЕДИТ: Њутново тумачење.

• никнејм

Ako prezivimo :)

• H

In the beginning, there was nothing, which exploded.

• A

tradicija fizicara skupe se svakih 18 miliona godina i puste u rad subatomski akcelerator

• hatorimatori

Ne znam za vas, ali ja sam zaluđenik za emisije o kosmosu. Kako je nastalo sve oko nas? Pa prvo ne znamo ni šta je sve oko nas. Da li postoji jedan ili više svemira? Teorija Velikog praska je najprihvaćenija. Držimo se toga dok se ne pokaže kao pogrešna.

• H

pa da, fizicari su malo nastrana stvorenja, ako niste do sad skontali...

• V

Како је настало све што је око нас

Brate ako hoćeš sve to da znaš idi prvo u osnovnu pa u srednju školu, posle upiši neki faks i puno čitaj. Nije zagarantovano da ćeš baš sve da saznaš.

• hatorimatori

Ovde bi dobrodošao Cepač atoma :)

• A

temu sam stavio zato sto je tu nesto klimavo
    iz haosa nastaje red
    iz hidrogenske bombe zivot
    iz slucajnosti savrsenstvo
    ajmo malo sirokoumnije :)

• велики комбинатор

iz savrsenstva nastaje haos i tako u krug :)

• A

@Virtual Serb sve sam to prosao samo jos da diploviram i zato sto sam proso i pitam
    valjda svem da pitam sta drugi misle o tome
    il nesmem?

• V

Hatorimatori je u pravu. Andonov evo ti link pa čitaj.

• menijesamodosadno

Проблем са овим што се тема пренела из физичких у филозофске кругове. Јебени филозофи и историчари треба да се држе по страни и пусте физичаре да сјебу планету.

• A

verujete li u slucajnost ili verujete da svako zasto ima svoje jebiga?

• bebel

биг бенг мора да су измислили-дефинисали мушкарци

• kami

bigbeng može biti istinit samo u slučaju da postoji kontraefekat, a i to je na nekom teorijskom nivou i objašnjeno, gde se govori o tome da se svemir ne može beskonačno širiti, već će doći do nekakvog, sada ću da lupim, zasićenja pa će se sve vratiti suprotnim smerom u tačku nastanka. E sada, kao što rekoh, sve je ovo na teorijskom nivou i pročitao sam u knjizi Kratka istorija vremena od Stivena Hokinsa.

Naučnici danas kažu da je univerzum već završio, ili završava, treću četvrtinu svog vremena, što znači da imamo još tu jednu četvrtinu na raspolaganju da naselimo druge sisteme :)

Mnogo današnje teorije su nastale iz čistog nerazumevanja, jer lupaju glavu o zid zbog toga što ne mogu nikako ukapirati kako neke stvari funkcionišu, pa tako izmišljaju nove pojmove kao neke dodatne posrednike da bi se uklopilo, dok ne nađu bolje objašnjenje. Tako je nastao pojam "Crna materija"

• Remac

gledao sam emisiju Stivena Hokinga, mislim da je i za veliki prasak zasluzna gravitacija, a za sve ostalo je stvarno zasluzena gravitacija, posto je kosmom bio ogroman oblak prasine, da nije bilo gravitacije ne bi se ta prasina nikada skupljala i formirala planete i ostala kosmicka tijela. Isto tako, najjednostavniji element u hemiji je i najvazniji element u kosmosu, da njega nije bilo ne bi silaje zvijezde i tako te stvari... Mene najvise fascinira umiranje zvijezda, kada dodju u stadijum male bijele tacke, tacka precnika kilometar ima tezinu miliona tona, kada i ona vrisne otpusti najvecu kolicinu energije i radijacije poznate covjeku ...

• hatorimatori

Gde je taj čovek, odavno nie ništa napisao :/
    Elem, ajd baš da dam svoje laičko mišljenje Andonovu. Što je fck rekao

iz savrsenstva nastaje haos i tako u krug

Razmišljam da se sve ponavlja, i da trenutno živimo u x-toj verziji svemira. Nešto kao fora iz Matrixa. Da li je Veliki prasak odgovoran za prapočetak, ili pak Demirurg koji se igra iskreno ne znam. Prevazilazi i moje znanje i shvatanje. Niko ni od naučnika ne može biti 100% siguran u svoje teorije, što ih uostalom i čini velikim umovima, jer se stalno preispituju. Ali ako im je verovati, svemir se od početka bliži svom kraju (što mu dođe nekako i logično). E sad! Šta će biti posle tog kraja, i kako će taj kraj izgledati, mislim da niko ne može da odgovori.

• Remac

prije cemo se sudariti sa komsijskom galaksijom nego sto cemo docekati saranu svemira...

• Др Јанковић

Покушаћу неако да приближим стару теорију модерном добу:

У почетку беше нешто мало, али компресовано (раровано, на модерном језику).
    Онда се то нагло декомпресовало и поделило на засебне универзуме (замислите то као фолдере).
    Сваки од тих засебних универзума већ је садржао елементе живота, који су само требали да дођу на своје место (setup required).
    Након што се то све наместило, све је могло да почне да се развија.

А човечанство се није још усудило да оде даље од свог фолдера.
    (ал се насрах...)

• menijesamodosadno

Хокинг је јаје. Или је јебени елијен. Мислим, његове су теорије нешто попут религије, или верујеш или не(ово се односи на то да он тврди да је ни из чега гравитација произвела бингбенг. Њутн је овај моменат приписао Богу). Што се мене тиче, ту после Исака нема шта да се дода, једино да се млати празна слама. Никад нико неће скапирати како ни из чега постаде све ово. Бар не овде и не сада.

• A

ako je ceo kosmos bio prasina odkud gravitacija?gravitacija je odlika velikih tela u kosmosu
    teorija ne pije vodu. i odkud prasina kad tvrde da pre explozije nije bilo vi vremena ni prostora samo materije?kad postoji bezcesticna energija valjda postoji i bezprostorni prostor tj nesto tipa atmosfera vakum ako bi prostor stavili na mesto atmosvere.jeste glup primer al zanimljivo kad pokusavamo da objasnimo neobjasnjivo :D

• kami

covecanstvno nema root nalog :)

• kami

moja preporuka: citajte ili saznajte vise o teoriji niti (string theory), ako vec nista, ima veze sa gravitacijom i ostalim cudnim pojavama :)

• Remac

od samog praska je nastala prasina, spajanjem vodonika, ugljenika, picke materine... gravitacija postoji i izmedju malih tijela, postoji i izmedju cestica, tako da to tvoje da samo velika tijela imaju gravitaciju mi se ne svidja.

• kami

kako samo veliki tela ima gravitaciju? svako telo tj svaka cestica ima svoju gravitaciju i utice na svako (ali SVAKO) telo u univerzumu. Ono sto covek zapaza je da ogromna tela imaju dejstvo na zanemarljivo mala tela ali ipak i ta mala tela gravitaciono uticu na velika.
    drugo svaki hemijski element nastaje iz drugog hemijskog elementa, samo se ne secam kako, moram procitati da bih dao ispravan odgovor, necu da lupim :)

• Mr. Moon

Prelaskom elektona na sa orbitale na orbitalu.

• kami

ma dobro to, nego pod kojim okolnostima?

• A

ajde ti stvori iz vakuuma vodonik i helijum i ugljenik pa onda iz njih stvaraj olovo gvozdje i uran..... prasina ima priblizno istu velicinu cestica prostije 10000000000 klikera ae sad ih spoji al da se vise ne razvajaju...
    dr jankovic ne moze tako bez drivera
    ko je dao drivere za stvaranje? :D

• BH

Zanimljivo je da gotovo cela kosmologija počiva na stvari koja ne može trenutno da se dokaže, a to je da se zna šta se desilo nakon 0,00000...1 sekundi od big benga, a pre toga se veruje u taj singularitet. Jbg, malo je paradoskalno da i u nauci moraš da veruješ u početnu premisu da bi doneo neke zaključke. Opet, cela teorija je verovatno najbliža realnoj, današnji čovek ne može bolje da shvati poreklo svega.

• kami

dajte mi jednu umirujucu zvezdu i napravicu vam zlato B-]

• A

ajmo ovako um je ogranicen i kontas dok si sposoban a nadalje te samo ogranicava. mnogo je tu slucajnosti da bi bilo jestivo i varljivo npr 20 zlata,100g gvozdja,12 rubina.20 g celika.50 g srebra i 50 g stakla i sve to strpas u kofu,bacis rucnu bombu i kad se oladi imas sat koji besprekorno kuca i pokusavaj slucajnosti dok imas materijala.jel radi teorija?
    svaka zgrada ima svog arhitektu
    svaka konstrukcija svog inzinjera
    svako savrsenstvo svog kreatora

• BH

Ajde bre andonov, reci već jednom da veruješ u tvorca, mojne da tupiš više. :)

• A

Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.

I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jedinorodnog, rođenog od Oca pre svih vekova, Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz koga je sve postalo;

Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i ovaplotio se od Duha Svetog i Marije Djeve i postao čovek;

I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben;

I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu;

I Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca;

I Koji će opet doći sa slavom da sudi živima i mrtvima, i Njegovom Carstvu neće biti kraja.

I u Duha Svetog, Gospoda, Životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se zajedno sa Ocem i Sinom obožava i slavi, Koji je govorio kroz proroke.

U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.

Ispovedam jedno krštenje za otpuštenje grehova.

Čekam vaskrsenje mrtvih.

I život budućeg veka. Amin.

• hatorimatori

Šta je stvorilo tvorca? Ako sam dobro razumeo Hokingovu izjavu prošlog leta "..nije bio potreban Bog da bi došlo do Velikog praska..." on ne negira njegovo postojanje, samo njegovu ulogu okidača. Grešim li?

• Lutak iskrivljenog L

mozda nije nastalo, mozda jednostavno od uvek postoji

• BH

Izgleda se tvorac samoindukovao :)

• Lutak iskrivljenog L

ucio sam teoriju praska, gledo emisije, al mi se ova moja terija najvise svidja

• V

Andonov, brate kako ti nije jasno. Driver prirodnih procesa su prirodni zakoni. Driver tela u slobodnom padu je ona čuvena Njutnova formula. Driver, matrica, šema prelaska mase u energiju je E jednako mc na kvadrat.
    Nije nam sve poznato pa je razumljivo da se mnogo puta češemo po glavi. Ali fakat je da znamo mnogo više nego pre 100 godina i to je umirujuća vest.

• Борко

Дај да ми прво провалимо како су настале пирамиде, слике у стењу америчких племена и истражимо дно океана, а после да се зезамо са оваквим питањима.

• A

a pre prirode i gravitacije sta je bilo driver? fora je sto smo mi smestani u jedan jako tup ugao i ne mozemo da pojasnimo niti da sagledamo neke delove. ima energije i bez cestica sto povlaci da se i ta energija moze razloziti na jos sitnije sto znaci da postoji jedna ogromna dimenzija koja je bezcesticna i nevidljiva a samim tim nama nepojmljiva.u jednom kamenu ima enerije da napajas planetu zemlju milion godina u kamenu koji je velicine pesnice lezi jedno ugaseno sunce koje opet moze da se upali samo kako? znaci "logicno je da se jedna galaxija moze smestiti u stenu velicine automobila...... nista mi neznamo

• V

Andonov ti se stvarno nalaziš u tupom uglu.

• A

moguce srbine moguce...
    menjam naslov teme u kako objasniti neobjasnjivo :)
    mozda bi mi islo bolje kad bi mogo i rukama da objasnjavam ovako nevredi :)

• menijesamodosadno

Андонов, 'олади, јеботе. :)
    Много се зна, мало тога је речено.

• V

BOG! BOOOOOOOOOOOOOOOOOOG! Mora biti Bog. I to Isus. To je jedino logično objašnjenje.

• Урош

Ваистину.

• A

Valsinarb90 lako je kritikovati...napisi tvoje vidjenje stvari ako ti nije mrsko ili ako te nesto drugo ne sprecava(fond reci) podeli sa nama svoju teoriju ako je imas

• menijesamodosadno

''Зашто тражиш каризму у себи пуњена птицо?'' Зашто веру посматраш кроз призму наметнуте логике. Ја на све то гледам кроз наочаре за сунце.
    Јебем ти то кад физика чачка у метафизику, али још више јебем када мора и обрнуто.

• Vizard

Велики прасак?