Mescini da oce da ukinu prolaz na fakultet iz tesle.to nam reko nastavnik.
to je pored para i jos necega jedna od tri stavke.- Пд
Види овако, моја мајка је просветни радник, учитељица. Она је магистрирала на учитељском факултету, и са тим звањем она има плату негде око 40-50 хиљада, што је, с обзиром на тренутну ситуацију у земљи, солидна плата. Но, опет, с обзиром на то да је њен посао веома битан (учи децу основне ствари у животу, основно образовање), чињеница је да заслужује више.
Сад, питам ја њу, јел штрајкујете? Каже она: "Ја не."
Просветари траже да им се плате повећају за 25%! Еј, повећање од 25% је бар 10000 динара, што је заиста много, с обзиром на ситуацију у Србији, где је толико незапослених, и с обзиром на то да живимо у Нишу, граду у Србији са највише незапослених.
Каже моја кева: "Не знам ни како нам ово исплаћују."
- Пд
Уф, она као предсетник колектива има мнооого више посла него што мислиш. Не браним кеву, само веруј ми, посао уопште није лак, и много је стресан.

Peki, sve je to super, ali prosvetari su 7. stepen (čini mi se) lepa je plata, 40.000 je odlično, ali opet ih uporedi sa drugima koji su se školovali isti broj godina, inžinjeri u Telekomu imaju i do 3 puta veću platu od prosvetara, a s obzirom kolika je važnost učitelja u razvijanju jedne države plata bi trebala da bude dosta veća, država može da funkcioniše bez interneta i telefona i sličnih gluposti, ali bez obrazovanih ljudi ne, a ko obrazuje te ljude i sprema ih za rad? Prosvetari, i zato podržavam štrajk.

Ја сам против штрајка који не укључује демонстрације... Професори су пичке јер одбијају да образују младе нараштаје зарад повећања њихових пара, јебале их паре у гузицу... а притом не смеју да направе ниједан конкретан корак, осим изласка са посла! Па ако хоћеш нешто бори се, мајка му стара... Закрчи Немањину и Кнеза Милоша! Запали америчку амбасаду или хрватску свеједно! Јебао вас миран штрајк да вас јебе!
- a
U rudnike umesto nazad na posao. I naravno najinteresantnije je da su pobornici štrajka najgori od najgorih prosvetara. Ma ne mogu ih tako ni nazvati. Otkako znam za sebe nešto štrajkuju. 3, 4 meseca raspusta godišnje imaju, par sati dnevno rade tj. ne rade ništa konstruktivno. Na toplom su, nisu napolju, ne mrznu im bubrezi, dobro im je. Samo se jebu preko dece. Kao i obično. Posle će nadoknađivati subotama, praznicima itd itd. Opet po dečjim leđima. Čast svakom pedagogu koji je pedagog ali ja ga odavno ne videh.
Ako ga gde ima u ovoj paradržavi prenesite mu/njoj moju naklonost. - ПдPeki, sve je to super, ali prosvetari su 7. stepen (čini mi se) lepa je plata, 40.000 je odlično, ali opet ih uporedi sa drugima koji su se školovali isti broj godina, inžinjeri u Telekomu imaju i do 3 puta veću platu od prosvetara, a s obzirom kolika je važnost učitelja u razvijanju jedne države plata bi trebala da bude dosta veća, država može da funkcioniše bez interneta i telefona i sličnih gluposti, ali bez obrazovanih ljudi ne, a ko obrazuje te ljude i sprema ih za rad? Prosvetari, i zato podržavam štrajk.
У потпуности се слажем са свим што си рекао, али опет наглашавам то да је незапосленост у Србији огромна. Они заслужују боље плате, али зар не би било логичније да се новац који би се потрошио на повећање њихових плата уложио у отварање нових радних места и сличног?
Сви гледају само себе, а то никако не ваља. Просветари хоће веће плате, а бирои преливају од људи са факултетским образовањем, који још нису провели дана радећи у својој струци.
- M
Jedu govna svi. Al' dok god ne idem u školu, meni je kul.

iskreno da vam kažem, jebe mi se za taj štrajk. nije ista pozicija, slažem se, ali meni je keva ostala bez posla, iako je magistrirala na mašinskom. i sad kurac. država je raspad, i koliko god da sam se nadao u bolje sutra, i da treba da se ostane ovde, sad mislim da ovde nema normalnog života. čak štaviše, ja ne poznajem čoveka koji dobro (dobro u smislu da živi kako 'oće) živi u srbiji, a da se nije bavio nekim prljavim poslom.
kakogod, prosvetari su po mom mišljenju bezobzirni, koliko god da im je stresan posao, jer je sramota da imaju platu 50+ soma, a da petina ljudi u srbiji jedva sklapa kraj sa krajem, živeći sa 15-20 hiljada mesečno.- ПдСамо да напоменем, и возачи у ГСПу имају 40-50 сома плату,а све што раде је да возе и,евентуално,наплаћују карте.
Ђуброси имају око 30, нешто више.

Jebo ih štrajk da me jebe!
Ja završio za prof. razredne nastave, bez posla u struci već 2 godine, radio bih i za 300 evreja, a oni traže 600! Ej, bre! Odakle? Onda i rudarima i zdravstvu i fabričkim radnicima povećanje plate! Ali odakle? Samo tupe kitu jer navikli da ne rade ništo drugo, malo im je ekskurzija i izleta i posla od 4h ''aktivnog rada'' dnevno i to 5 dana nedeljno! Oće da idu na more u Egipat, na zimovanje na Kopu, oće besna kola i brendiranu odeću! Ej bre, nisi ti direktor firme, ti si - nastavnik, učitelj, profa!- j
Prosvetari su složni, zato i mogu da štrajkuju, što ipak ne podržavam. Ej, bre, 25% povećanja, da li znaju koliko je to ukupno para? Ajde neka neko u privatnoj firmi uopšte i pomene štrajk, pa, iz momenta bi završio na ulici. A takođe ima inženjera koji rade za 20-25 hiljada, tako da bi prosvetarima bilo puno to povećanje što traže, ne bi znali gde da potroše.
Oće da idu na more u Egipat, na zimovanje na Kopu, oće besna kola i brendiranu odeću!neka zajebu ovo
- P
Za ako to prerate u nešto veće....al' ne dirigovano sa strane...

Мислим да је штрајк неизвршавањем дужности го курац. И на крају ће ђаци опет да испаштају, уколико просветари не одлуче да покупе предратне залихе петокалибарске муниције и не изврше државни удар. Моја мајка је лекар, има специјализацију и субспецијализациу, начелник је целе службе и опет има нешто испод 60 хиљада месечно. Замислите да доктори једноставно не дођу на посао? Шта да радиш ако дођеш у недајбоже ситуацију? Думреш?
- ПдNegde oko 500 evra bilo kada sam poslednji put dobio informaciju.
Па то је у Београду. Овамо је мање.

Моја мама не ради у просвети, али радим ја. Па бих да напокон разјаснимо неке ствари овде.
Прво, нешто врло битно. Овај штрајк није само због повећања плата (тачније, усклађивања са инфлацијом), иако то нико од званичника не помиње. То је једна од ставки. Траже се већа улагања у просвету (пара има, јер не би могли да краду паре којих нема!), побољшање услова рада и измена накарадног Закона о основама система образовања и васпитања.
3, 4 meseca raspusta godišnje imaju, par sati dnevno rade tj. ne rade ništa konstruktivno.Годишњи одмор у просвети је колективан, дакле сви запослени иду заједно на одмор који почиње негде од 12.-15. јула (сваке године је другачије). Према годинама радног стажа, обиму посла и неким другим параметрима се одређује трајање тог одмора и он је негде око 25ак радних дана. Конкретно, мој годишњи одмор је био 22 радна дана прошле године. Одмор можеш користити САМО у том термину, не у мају, октобру или кад ти се ћефне. После тога је обавезно присуство на радном месту, јер у августу су и рокови за полагање испита у школама. Преко зимског и пролећног распуста, такође, постоји обавеза појављивања на радном месту.
Пар сати рада дневно је конкретно са децом и то је оно што сви виде. Али оно што не видите је припрема за те часове. Није, људи, исто као што је некада било! Ако мислите да је писмене припреме лако написати, да је предавање једноставно припремити на начин који ће одржавати пажњу деци, у великој сте заблуди. Даље, планови, припрема и осењивање тестова, обавезне седнице одељенских и наставничког већа, непосредан рад са децом и родитељима у случају проблема, консултативна настава, семинари (које сами плаћамо, али морамо да имамо обавезан број сати стручног усавршавања годишње да би задржали лиценцу за рад) који су обично викендом, чланство у комисијама за упис/пријемни/проверу документације, су такође део обавезног, али за многе "невидљивог" посла. Да не помињем посао одељенског старешине, што административни (сређивање силне документације), што педагошки (где сте и мама и социјални радник и педагог и психолог детету), који је плаћен 4 (и словима: четири) посто.
malo im je ekskurzija i izletaКао одељенски старешина, одбила сам да водим децу на екскурзију. И сваки наредни пут ћу, ако будем могла. Не постоје ти новци који би неспавање и моје живце могли да надокнаде. Свако ко мисли да је то једна од лепота овог посла, послала бих га са 25 усијаних глава да види како на терену изгледа реализација екскурзије.
Ja završio za prof. razredne nastave, bez posla u struci već 2 godine, radio bih i za 300 evreja, a oni traže 600!600? Је л' теби Цветковић предавао математику? И да, кад почнеш да радиш, јави утиске. Конкретно, све везано за услове рада и твоје одушевљење истим. Баш бих то волела да чујем.