ovako... jel neko mozda ima neki predlog kog kera da kupim??? zivim u kuci, imam dvoriste(doduse nije bas nesto veliko ali ga imam), imam boks i veliku zelju :) razmisljao sam o Sarplanincu ali moji sa tim nece da se sloze zato sto za godinu dana idem na fax a sestra tu slotiju od 90 kila nece moci da seta..... pa sam onda hteo nemackog ovcara(vucjaka) ali sam cuo dosta losih stvari o njemu kao i uopste o nemackim kerovima... npr da laje bez potrebe, da oce da pobegne od kuce kad oseti neku zenku, oce da napada ljude i jos vazdan nekih gluposti pa sad stvarno ne znam ni koji da gledam.. ako neko ima iskustva sa nekim kerom neka kaze a ja cu mu biti zahvalan :) ako mu to sta znaci (:
- zp
USVOJI!

Vučajk je ja mislim najinteligentniji pas, ako ne griješim, tako da ne vjerujem u to, mada pri kraju života napadaju gazdu... Dobermani isto...
Ja sam imao šarplaninca, bijelog, ali je bi vezan stalno, što ne valja, slabo smo ga šetali i onda on o'kine lanac i cijelo selo se zaključava i bježi....
Mada je jako dobar pas, imao je drugačije laveže kad je gladan, kad neko dođe, kad prođu lukave komšije... majke mi...Ali ja bih sad kupio zlatnog retrivera, nekako mi je ono.... Ne znam, ali baš imam želju
- zp
Zasto mora biti?? Je l uzimas za pozerisanje ili zato sto volis zivotinje?!

Za to da vučjak hoće da pobegne ako oseti neku ženku, to je tačno. Imao je brat od mog tasta, vučjaka, pričala mi žena. Desilo se da pobegne pa se vrati. Mana im je ta da imaju veoma jak miris tj. smrad. Dobri su čuvari ali se povlače ako osete svoju krv za razliku od šarplaninca koji idu do kraja. Ako hoćeš psa čuvara dobro je da uzmeš šarplaninca a ako tvoja sestra neće onda uzmi neko sitno kuče, na primer pekinezera. Prgavi su, na nepoznate kidišu, zubi su im kao testera pa je vrlo nezgodno ako ujedu. Za gospodara sve čine. Mana, ne diraj ga dok jede, možeš izgubiti prst. :)
- zp
U S V O J I!!! Znas li koliko ce njih biti uspavano jer su ljudi govna i pozeri pa im treba RASAN pas! Sramota!

uporedio si vuchjaka i sharplaninca?!!
sharplaninac je neopevano glup pas!!
ne treba tebi pas,kupi kera =]
svaki pas che da zbrishe kad ga spuca teranje,a to oko krvi,napada,to su gluposti,svaki pas ima svoju lichnost,ne mozhe se po rasi odrediti,da li je hrabar ili ne....
slushate priche neiskusnih laprdavaca.- zp
E kucko mala bezobrazna.

e terijera me terao komsija da kupim :D inace on povremeno ide u lov pa mu trebala pomoc :D a kakve su zenke vucjaka kad im dodje teranje, ili kako se to vec zove, i koliko im to traje?.. mislio sam i za retrivera ali ima jedan covek blizu mene jednog ... dusa me zaboli kad god ga vidim... ker vise vremena provodi lutajuci kojekude nego u dvoristu i zbog njega sam ih nesto... kako da kazem... prestao da volim... nekako mi tuzno izgleda.
- zp
Onaj ko ce biti kaznjen dildom brutalno.

1.Bolje uzmi mužjaka ako nikada nisi čuvao psa.
2.To što ljudi pričaju da je npr. doberman opasan, da laje i napada random ljude, nije tačno. Pas je najčešće slika ljudi koji ga čuvaju. Možeš ti i od čivave napraviti opasnog psa, isto tako i od vučjaka napravati mazu.
3. Usvoji, kao što reče pufnica. Mešanci nisu ništa manje lepi, pametni i privrženi od rasnih pasa, naprotiv. Em spasiš nekog psa(a veruj da to pas zna da ceni) em si dobar bar 150,200 evra minimum.EDIT. sad videh da si rekao da si imao više puta te sa ulice. Nije sinak onda pas za tebe, Ako si sa svojih 18 godina vec uspeo da izmenjaš više komada, onda ti je bolje da ne bacaš pare na vučjake i bernardince nećeš bolje proći s njima.
- zp
Kratkonogi, bolje cuti.

Opet sve zavisi od obuke, možeš i mešanca da istreniraš i vaspitaš da bude dobar ker.
Nemački ovčar-genijalan pas! Inteligentan, privržen, dobar čuvar... Prvog vučjaka koga sam imao pregazio neki bolid autom i ubio ga! Nisam bio tu, a niko neće da mi kaže ko je taj idiot ni posle sedam godina, razbio bih ga! To ti govori koliko možeš da se vežeš za njega...Terijeri-u principu svi su prgavi i agresivni, nikad ga ne bih imao u dvorištu...
U poslednje vreme svi su se naložili na njega, postalo je neka vrsta pomodarstva imati ga, ali izuzetno zahvalan pas je- labrador retriver! VEOOOOma inteligentan, pitom, druželjubiv, ali i zaeban kad treba da bude. Lako ga je naučiti osnovnim stvarima, uz malo više rada i neke komlikovanije stvari će savladati...

Najbolji pas na svetu. Prelepi su i prepametni. Oštar kad treba zabavan uvek. To što ga zovu pudlica nema veze jer nije pederski pas i karakter mu uopšte nije kao kod pudlica. Više vuče na terijera po karakteru.
Malteška pudlica. Moj pas se zvao Vasa. Sada je na nebu i igra se sa oblacima.
http://img23.imageshack.us/img23/9620/maltesepoodlekenny.jpg

@Scipion
Moja keva ima dve italijanske patuljaste pudle, vrlo su slični maltezerima. Užasno sam mrzeo i samu reč pudla dok ih nije dobila! Sad su kao članovi porodice! Ženka se kotila par puta, prodavali smo štence, poklanjali, ljudi nam i dan danas zahvaljuju što su dobili priliku da ih imaju! Genijalni psi, preinteligentni!- zp
Nasao si koga da provociras...

I još nešto. Krupniji šarplaninci imaju oko 50-ak kilograma a ne 90. I ne postoji bolji pas čuvar od njega jer se on jako veže za porodicu, a i manje jede od vučjaka, ne zahteva četkanje svaki dan, voli decu. Ženka je mirnija i nežnija od mužjaka. Vučjak zahteva stalnu negu i podložniji je mnogim bolestima kože. Predlažem šarplaninca jer i ja hoću da ga kupim a još nisam završio boks. Ako ga mnogo mazite biće velika maza i miran tako da tvoja sestra neće imati problem kada ga šeta. Ako ga previše mazite onda to neće biti pas čuvar i moćiće svako da uđe ko hoće.
- p
http://mojpas.rs/images/stories/sve-rase/fci-5/cau%20cau.jpg
http://img23.imageshack.us/img23/3960/chowchowu.jpg
Cau cau mene su odusevile dve karakteristike zbog kojeg ti preporucujem bas njega
Veran je samo jednom vlasniku tj prvom.Ako mislite da jo to ker koji ce vam donositi lopticu grdno se varate velika je flegma.
- j
najbolje da uzmeš divljeg pustinjskog dugodaklog skočipsa. taj je najmanje zahtevan
EDIT: ovo je mešanac 
Kupi rumunskog lubeničara. :))
- p
Ako si bas zapeo za sarplaninca evo ti jedan kontakt od profesionalca pa se raspitaj,skolski moj.
http://www.facebook.com/home.php#!/profile.php?id=1391261125
a ovo za tatu :)
- Mmada pri kraju života napadaju gazdu... Dobermani isto...
na ovakve stvari ne obraćaj pažnju.
Drugo, nema ništa loše ni u tome ako hoćeš rasnog psa, al moraš da budeš svestan da ako hoćeš psa proverenog kvaliteta nećeš ga naći za 100-200 evra, a niko ti ne garantuje ako daš i 500 i više da će to da bude kvalitet.
Zavisi i šta očekuješ od psa? Svaka rasa je selektivno pravljena da ima neke svoje karakteristike...Priče o tome koji pas je najpametniji isto ne pije vodu, jer svaki pas je jedinka za sebe i neće svaki vučijak biti pametniji od svakog terijera itd...ne mora da znači uopšte da su pametniji, al vučijaci su radni psi i svrsishodno tome takva je selekcija i pravljena dok se stvarala rasa da brže prihvataju i uče nove stvari i da budu poslušniji od npr terijera koji su uglavnom tvrdoglavi kao magarci...mada ni to ne mora da znači.
Ali generalno ako te baš zanima koja rasa je ''najpametnija'' to se može reći za pudle...
Jedna stvar koja je loša vezano za vučijake (istoži i za retrivere, rotvajlere, staforde i sve rase koju su previše popularne i svi hoće da ih imaju), je baš to što su previše popularni i svako ko se ne razume dovoljno u pse kaže ''vučijak je najpametniji pas i mnogo dobar čuvar blabla''...i to dovodi do toga da ljudi na tome zarađuju, tako što će da pare svoje pse međusobno incestom ne bi li dobili što više štenaca, ne pazi se na kvalitet nego na kvantitet i samim tim se uništava rasa, psi u sledećim generacijama postaju lošiji što karakterno što eksterno. Trenutno najbolji primer za to su stafordi, koje svaki napaljeni klinac hoće da ima jer izgleda kao zajebano, i sve i svašta sad prodaju za staforde...a upare staforda i bilo šta drugo što liči na njega samo da bi imali štence za prodaju.
Ono oko teranja pasa, to moraš da znaš da će svaki da se ponaša isto, stim što ženke imaju teranje i tada se drugačije ponašaju, a mužijak ko mužijak, kad oseti neku koja bi dala onda poludi.
Ako te zanima neko konkretno pitanje slobodno pitaj.
P.S. ja imam mešanca i nemam nikakvu odgaivačnicu, da ne misliš da hoću da ti uvalim neko svoje štene :) 
Na tvom mestu bih se odlučio za zlatnog retrivera. Iz ličnog iskustva, imao sam psa rase newfoundland, ako neko želi malo većeg psa (slične veličine kao šarplaninac, kapitalci veći i od bernardinca) on je vrhunski izbor, dobar čuvar a pre bi ujeo sebe nego dete ili nekoga od ukućana. Ako nekoga zanima bilo šta u vezi ove rase neka pita slobodno (ovo kao na fejsu klinci). :))
- n
Ako te bilo šta zanima o Sibirskom Samojedu, tu sam :)
- D
Ovo je ekstra ker, ja sam ga imao a čuo sam i da jebe
http://www.fildale.net/images/Austin%202008%20Devon%20Posed%20in%20Grass.jpg
U pitanju je erdel teriejr!
- p
imas stene crc?
- n
Nemam, ali trebalo bi da ga vodim da jebe nešto :)
Tražim ženku za Astora :)