Ko je najkrivlji za rat(ove) u bivšoj Jugoslaviji 1991-2001
  • Јова

a) Slobodan Milošević
    b) Franjo Tuđman
    c) Alija Izetbegović
    d) SAD i druge velike sile
    e) glup narod koji je nasjeo na retardiranu nacionalističku propagandu
    f) svi političari iz regiona odreda
    g) multinacionalne kompanije
    h) tajna društva , obavještajne službe, novi svjetski poredak, svjetski geopolitički stratezi
    i) akademici koji su sastavili Memorandum SANU
    j) medijske kuće (što strane što domaće)
    k) Albanci, oni su sve zakuvali
    l) niko konkretno, rat je bio neizbježna posljedica istorijskog razvoja na ovim prostorima
    m) domaći tajkuni, kriminalci, profiteri
    n) niko od pomenutih
    o) Vatikan

Dakle šta mislite, ko je tu ključni igrač? Ko je presudno uticao na to da dođe do ratova i bez čijeg učešća se rat vjerovatno ne bi ni desio?

EDIT: Dodao sam i Vatikan

• Cara™

Brate nisi spmenuo Katolike. Oni su krivi!

Edit: VAtikan, papa i crnci!

• Луди Чак

Sve zajedno. Naporan si Jovicicu. LOCK.

• Šalabajzer

a, b, c, d, i malo e, u kombinaciji.

• Rosoneri

niko konkretno, rat je bio neizbježna posljedica istorijskog razvoja na ovim prostorima

us pomoc ostalih sa liste

• Cara™

A šta ti Jovičiću misliš? Ko je kriv najviše, i zbog čega... zakuvaj malo a ne samo anketa varijanta...

• celt

a gde je cija? cija je kriva za sve

• Јова

E ovako, ja mislim da iako oni nisu ništa direktno krivi, veoma mnogo su na početak rata i kuvanja uticali oni akademici što su sastavili Memorandum. Da nije tog memoranduma, koga je zvanična vlast u početku ismijala, mislim da se Slobo ne bi osjećao toliko ugroženim i ne bi bio toliko radikalan na Kosovu, kao ni u politici prema ostatku Jugoslavije. Treba znati da je taj Memorandum nastao još 1986. tako da je to jedan od prvih događaja koji su vodili ka kuvanju. Mislim da je nacionalizam u Hrvatskoj i BiH ipak nastao kao reakcija na srpski nacionalizam, a za genezu srpskog nacionalizma je taj memorandum dosta bitan.

• plok

Islandjani su najvise krivi

• Јова

CIA ti spada pod obavještajne službe, mada mislim da zezaš.

• celt

zezam se.
    za cepanje ne znam ko je kriv, mozda je i moralo da se desi, ali za onoliko krvoprolice su krivi povodljivi muslimani na celu sa alijom, potpomognuti od USA.

slicna stvar u libanu sad...

• Cara™

KO se najviše okoristio ratom, ko je najveću kintu izvukao, materijalnu dobit... taj sve sjebo

• Predražinjo

Kriiiivoooo je moreeeeee...

• AGFŽ

dddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd!!!!!!!!!!!

• Јова

Takođe, Albanci su dosta krivi jer su decenijama zakuvavali na Kosovu, možda su imali i pravo jer su zaista bili apsolutna većina, a tretirani kao manjina. Ubrzo nakon Memoranduma, još više im je sužena autonomija. A onda su krenuli maltretirati Srbe, još intenzivnije nego prije. A to je probudilo Slobin nacionalizam, koji se odrazio i na Hrvate.

Mada vjerovatno su i Hrvati, nevezano za Slobu, osamdesetih ozbiljno planirali stvaranje svoje nezavisne države.

• Јова

A šta mislite da li se i kako rat mogao izbjeći?

• Луди Чак

Sta bre Albanci imali pravo jer su vecina, a tretirani kao manjina? Ja ne shvatam sto su Kosovo i Vojvodina uopste pokrajine? Manjina si sve dok te nema vise od maticnog naroda. Sto Meksikanci nemaju pravo iako su vecina u Kaliforniji, Novom Meksiku, Arizoni, Teksasu itd?

EDIT: Ko ih jebe. Ja bih sve to po kratkom postupku. Kao sve prave demokratske zemlje :)

• En_Dotter

A šta mislite da li se i kako rat mogao izbjeći?

Тако што не бисмо ратовали.

• Јова

Još 1948, na Kosovu je bilo 68,5 % Albanaca,
    a 1991. 80%

• AGFŽ

D je kriv i tačka! D je kriv za sve jebene ratove posle drugog svetskog! Ovi drugi što objašnjavaju svet gledajući ga iz mikroperspektive neka mi sisaju kurac!

• Луди Чак

Hahaha pobeda! Realno, SAD je pobio vise od 7 miliona ljudi u "humanitarnim akcijama" i sredjivanju situacija u raznim zemljama od 1945-2010.

• Луди Чак

Još 1948, na Kosovu je bilo 68,5 % Albanaca,
    a 1991. 80%

Pa sta? I Srba je bilo u Hrvatskoj puno, pa im to nije smetalo da ih skoro sve oteraju, ukljucujuci moje roditelje i dobar deo rodbine... Ali nema veze, ako kroz hiljadu godina budu neki arheolozi kopali po Krajini, naci ce ugravirano u temelje moje kuce da je to srpska kuca.

• Јова

Ima i teorija da nekome na Zapadu nije odgovaralo da postoji jaka Jugoslavija, pa su gledali da je razbucaju, mada ne kapiram baš zašto bi im smetala baš jaka Jugoslavija, pored toliko drugih jakih zemalja. Ima i ono, htjeli su da zarade na prodaji oružja, ili da testiraju svoje vojne tehnologije na nama, mada mi to rezonovanje djeluje malo neozbiljno. Imaju oni itekako gdje da testiraju oružje, od Bliskog istoka, preko vojnih poligona na svojoj teritoriji. Ako im je smetao komunizam, to bi se i onako raspalo, kao što se raspalo i u Rusiji.

• Rosoneri

hrvati su u prvom svetskom bili na strani austrije, pa kad su pukli usli su u jugoslaviju.
    u drugom je bilo ono sranje sa ndh
    jednostavno hteli su nezavisnost ceo vek, tako da je raspad bio neizbezan.

• Rosoneri

zapad i hoce da se rascepi sto vise drzava, jer je manjim drzavama lakse manipulisati.

• Јова

E pa onda je kriv onaj ko je crtao AVNOJ-evske granice. Kosovo, kao pokrajina imalo je apsolutnu albansku većinu, a oni su tretirani kao nacionalna manjina, doduše sa veeeelikim pravima. Ali ipak nisu smatrani narodom u Jugoslaviji.
    Da Kosovo nije bilo pokrajina, možda bi se oni čak lakše širili ka sjeveru Srbije, mada ne vjerujem. Kosovo je odavno bilo njihovo stanište.

Evo malo demografskog pregleda dalje prošlosti na Kosovu:

1455: Srbi 98%, Albanci 1%, ostali 1%
    1871: Srbi 64%, Albanci 32%, ostali 4%
    1899: Srbi 44%, Albanci 48%, ostali 8%

Eto znači, u drugoj polovini 19. vijeka Albanci su na Kosovu postali većina.

• Cenotaph

A da nije kurčina?

• a

mačker
    D je kriv i tačka! D je kriv za sve jebene ratove posle drugog svetskog!

aplauz...i to vam je jedina istina.
    Malo ubaciš kosku među gladne pse i eto ti rata. E sad što je Milošević bio paglu i boleo ga taki da skonta na vreme kome guzove treba ljubiti- druga je stvar.
    Tamo gde dobra Amerika hoće da bude rata- rata će i biti. Gde neće ili ga odgodi- neće ga biti.

• Л0Л

Јовичићу заборавио си најважнији фактор а то је ВЕРА. Нису Тито и комуњаре били луди што су забранили веру... Чим су ови почели са "Ја сам Католик/Православац/Муслиман" почела су и срања и то је факат...

• Јова

Amerika je zlo, ali glupo je nju smatrati za jedinog krivca u ovom slučaju.

Slažem se sa Rosonerom da je dosta bilo bitno to hrvatsko pitanje.

• Јова

Upravo suprotno, da je vjera od starta bila dozvoljena, ne bi bila zabranjeno voće, ne bi bilo tog revolta zbog suzbijanja religije, ljudi bi slobodno ispovijedali vjeru i to nikada ne bi prešlo u onu ostrašćenost devedesetih.

• nem0

Тито. Или ПАшић. Не могу да одлучим.

• a

L0Le, nije te ni bilo da gledaš ko forsira izjašnjavanje po veri.
    Bio je i Rim pa je propao, propašće i ovi smradovi kad tad.

• Л0Л

Upravo suprotno, da je vjera od starta bila dozvoljena, ne bi bila zabranjeno voće, ne bi bilo tog revolta zbog suzbijanja religije, ljudi bi slobodno ispovijedali vjeru i to nikada ne bi prešlo u onu ostrašćenost devedesetih.

Па то све зависи од погледа на ствари. Ти имаш тај да је боље да је увек било, ај имам да је боље да је никад није било и тако. Али по мени (немој да мислиш да сам неки атеистички фанатик) вера је најгора ствар на овом свету јер се због ње још од старог Рима догађају срања и умиру милиони и милиони људи...

• Јова

U Njemačkoj vladaju sve vjerske slobode. Pola Nijemaca su protestanti, pola katolici, pa se ipak ne kolju. Doduše klali su se pre 300 godina, ali tad nije bilo vjerske slobode, već Cuius regio illius religio (Čija zemlja onoga i vjera - dakle na određenoj teritoriji samo se jedna vjera ispovijedala)

• a

Jebote Jovičiću ti otvoriš temu koja nije tema nego tvoja konstatacija i onda kreneš u neslućen oftopik svojim sledećim postovima. Kakve sad ovo veze ima s tvojim prvim postom.

• Јова

Ima veze, oću da kažem da nije kriva vjera, već nasilno suzbijanje iste, koje je dovelo do toga da vjerska osjećanja dobiju nacionalističko fanatički oblik, čim je popustila kontrola.

• Џими

e) glup narod

Наравно, ретардирана жгадија је крива, као и у скоро сваком рату. И много мрзим оне приче ''Ми свмо сви били браћа, братство-јединство, курац-палац, блабла, трућ-трућ, волели смо се, а онда су нас политичари завадили, па је почео рат''.

E sad što je Milošević bio paglu

Каже се ''пглу''. Ти, као жена, можеш да будеш ''паглу''. Али Милошевић, као мушкарац, може да буде само ''пглу''.

• чкама_лама

Велике силе. Туђи, већи интереси. Завади па владај. Није се ту нико од нас питао ништа.
    Немам сад ни живаца ни инспирације да пишем, па ево један клип који ће то боље рећи од мене.

http://www.youtube.com/watch?v=A7b3JCMrI_U

Људи који су били испред свег времена. ;)

• a

Ma nema vera veze s vezom, prave oni ratove i u verski homogenim državama, kako ne kontaš. Do tamo nekog meseca 1991. su podržavali celovitost Jugoslavije, onda je ovaj šupak Milošević podržao retrogradne snage u Rusiji, oni okrenuli ćurak i odjednom je separatizam Slovenije, Hrvatske bio legitiman, muslimani u Bosni su naterani da uz Aliju na čelu stanu u red za nezavisnost. Posle su dobili državu a da je nisu ni tražili niti znaju šta će s njom a u sve to ih bukvalno ugurala Amerika preko nekih svojih ekspozitura po Evropi. Znao bi da si tad bio živ i svestan sebe i situacije oko sebe pa pratio zbivanja.

• Cenotaph

Milošević je bio blbebeleb...

• Petar Pan Pezo$

Ima i teorija da nekome na Zapadu nije odgovaralo da postoji jaka Jugoslavija, pa su gledali da je razbucaju, mada ne kapiram baš zašto bi im smetala baš jaka Jugoslavija, pored toliko drugih jakih zemalja.

JNA do rata bila 4. vojna sila na svetu...zašto ti onda nelogično deluje da su hteli da rasparčaju to? Uvek smo bili više okrenuti Rusima nego njima, i videli su tu neku opasnost i eto...da smo od početka bili okrenuti njima verujem da se ne bi desilo to što se desilo, barem ne u toj razmeri.

• Јова

JNA do rata bila 4. vojna sila na svetu...

Čuo sam i ja za to, ali nisam baš siguran iz kojih je izvora taj podatak, lično mislim da to nije istina.

Kina, Rusija, Japan, Velika Britanija, SAD, Francuska, Njemačka, Indija, Izrael, duga je lista onih sa daleko jačom vojskom od Jugoslavije. Nismo imali ni atomsku.

• Џими

Завади па владај. Није се ту нико од нас питао ништа.

Како није? Ако два народа допусте да их завади неко десети са стране, значи да немају мозга, а то онда значи да су глупи. А ако су глупи, значи да су они и само они криви за рат. Како ће неко да ратује ако не жели да ратује? Људи су желели да ратују и отуд закључујемо да је народ крив и нико други. А исти тај народ је склон тражењу других криваца у политичарима, страним силама (ШКК?) и сл. Што се наравно може видети и на овој теми.

• Burzum

По који пут отварамо овакву тему? Људи праве грешке, а живот иде даље, не можемо променити прошлост. Од гомиле оних који су и директни кривци можда ће неких 10 посто одговарати, остали су остварили свој интерес из свих ових ратова. Што се мене тиче, боље да расправљамо и о најновијим усраним јапанским аниме серијалима. Овакве теме више немају смисла.

• Јова

Onda je uzrok rata stalna mržnja među narodima na ovim prostorima, politička situacija je samo omogućila da mržnja pređe u rat. I zaista, u to vrijeme, baš su ljudi mrzili iz dna duše one iz drugog naroda. Ima toga i sad, samo malo manje, ili bolje prikriveno. A šta je uzrok te mržnje? Vjerovatno strah, kad se osjećaš da te neko ugrožava, mrziš ga. A takođe i udžbenici istorije. Kroz učenje istorije veliča se sopstveni narod, a svi ostali su osvajači, tlačitelji, agresori i sl.

• Skočimiš

Kriv je mentalitet stada, jebeš ga, takvi smo, valjda je to genetski. Samo nek nije kako treba, sve ostalo je bolje.