Ne znam da li postoji slicna tema, ja je ne nadjoh.
Dakle, bilo je price ranije da se najbolji klubovi zemalja Balkana ujedine u jednom takmicenju.
Partizan i Zvezda su ponovo bez Evrope, jedino je Dinamo uspio da napravi nesto ove godine. Ostali nisu ni vrijedni pomena. Dakle, ponovo mizeran ucinak.Koje bi bile prednosti takve lige? Da li je to uopste izvodljivo? Koji bi ulog bio, tj. sta bi pobjednik dobijao, sta drugoplasirani i tako dalje.
Koje su mane? Problem sa navijacima, opstom sigurnosti? Finansije? Sponzori? Ko bi predsjedavao tom ligom? Uefin stav?Mnogo pitanja, ali sigurno zanimljiva ideja. Podsjecam da slicna takmicenja u kosarci, vaterpolu i rukometu vec funkcionisu, moze se reci uspjesno. Fudbal jeste fudbal, druga prica, ali...
Ajmo neka misljenja.
- S
Да се ујединимo са Хрватима ? Нека хвала... лига нам очигледно јача, публика се полако враћа, ОФК се доста појачао, Воша увек незгодна, Раднички из Кг-а, Јагодина, Спартак...само би се стварала негативна енергија, а ови тимови би отишли у курац

UEFA je to predlagala još pre par godina, bar dok zemlje ekonomski ne ojačaju. Čelnici saveza nisu mogli da se dogovore, jer bi bilo po modelu NLB lige u košarci. Srbija nosi "teret" bivše Juge, pa bi imala najviše predstavnika, što nije odgovaralo ostalima. Jedino i najveće sranje je to što bi samo dva tima iz regiona igralo kvalifikacije za LŠ, kao povlašćeni. Državni šampionat ide u kurac, kao i u basketu.
- S
Ja se slazem sa Dzankijem !
- S
Pa vidite sta napravise od NLB, kvalitetnu, jaku ligu...sto ne bi mogli i u fuzbalu - а шта је са осталим клубовима...јел се чује уопште за њих ? Где су ОКК, Металац и други ?
Jedino i najveće sranje je to što bi samo dva tima iz regiona igralo kvalifikacije za LŠ, kao povlašćeni.Ne kontam šta je tu sranje ? Ne može odma direktno, ali vremenom bi kao i Rumuni dobili direktnog predstavnika, naravno ako bi skupili bodove..
Ovo je već toliko prežvakana tema, svi bi hteli ali ne može da se pokrene.. Nekome to ne
odgovara..
Mladi igrači beže na Island, Dansku, Švedsku...sa nepunih 18.Ово је апсолутно тачно. Мој ортак игра у Аустрији, добија око 3000 еврића недељно и либо га туки. Кад сам га питао да ли ће се врати овде негде, питао ме је: "Јеси ти луд?". Такозвани "мањи" кошаркашки клубови су смешни. Наравно мени, као навијачу Партизана не смета али треба размишљати и о будућности српске кошарке...

uvijek moze da se napravi kompromis. uporede se rezultati u evropi zadnjih godina, i shodno tome se podijele mjesta u ligi. mislim da bi klubovi samo jacali. ovako kurac, evo srbija, stalno neka prica pojacala se zvezda, pojacao se partizan, vosa iz prikrajka vreba... sta bre kurac palac, 4 komada prima zvezda u gostima, na prvoj jacoj utakmici. to je jad. partizan ne moze da pobijedi tip kome ni ime na umijem da pogodim jebote. koja vojvodina, koji ostali? ne zajebavajte se. igra se po selima, po oranicama od terena, pred sacicom ljudi. neko da dva gola, nadje se dileja biznismen i proda ga u gruziju. hrvati imaju slicnu situaciju, mozda i bolju za nijansu. dinamo i hajduk rade nesto, ostali prezivljavaju. crna gora je prakticno amaterska liga, go kurac, sramota me je, 2-3 kluba se mogu nazvati klubom. slovenija, makedonija, bosna...sve isto.
timovi koji bi ostali u domacim ligama bi mogli da uz minimalna ulaganja razviju dobre skole i da se kao takvi bore za mjesto u balkanskoj ligi. i ad ne uspiju, svakako sluze da stvaraju igrace koji ne bi isli po isocnoj evropi, ili da griju klupe zapadnoevropskih velikana, nego bi ostajali u svojoj zemlji. ovako se samo trune...
Nije bog zna kolko jaka, ali je izbalansirana, ae mi kazi sta bi bilo od srpske lige...da igraju jebeni metalac i partizan?Naravno da bi trebalo da igraju. Jer će, u suprotnom, neki žestoko talentovani klinci otići preko, možda i uzeti državljanstvo... Reci mi igrača u reprezentaciji mlađeg od '86. godišta. Svi koji stasavaju u malim klubovima nemaju gde da se dokažu, nego će za malu šaku evara otići preko, kao što reče Lupus.
Fudbal nam je ionako u kurcu, ovo bi ga oteralo još niže.EDIT: Igrača mlađeg od 88. godišta.

Da dodam... Pre NLB lige, Beobanka je dva puta ulazila u polufinale kupa Koraća, Zvezda igrala finale sa Mešom...Naravno da će da poraste kvalitet lige kad igraju u njoj dva najjača kluba. Za šta se bore ovi nesrećnici u basketu? Za četvrto mesto koje vodi u NLB? To je čisto ponižavanje naše košarke od strane ULEB i FIBA.
Za fudbal ne znam, mislim da se ne možemo gore poniziti.
a, uzbudljivije... mislim da to i dalje nije kvalitetan fudbal. pobjednik opet upadne u kvalifikacije za evropu i prodje ovako kako je sad prosao. mali klubovi su tu da prave igrace i to je to, tako funkcionise fudbal. zvezda i partizan, koji pretenduju na ligu sampiona, tokom godine igraju po varosicama, selima, mjestima u kojima ni nema uslova da se razvije neki jaci klub. dakle, da se oformi balkanska liga, njuma ne bi bilo nista gore nego sad. cak mislim da bi napredovali, liga bi bila izjednacena, klinci bi imali motiv, da izadju na veliku scenu, a balkanska liga bi sigurno bila velika scena. pa cak i seltik i rendzers su izrazili zelju da se prikljuce premijer ligi, jer su jednostavno prevazisli skotsku... odbili su ih, naravano, ne moze da se poredi njihovo stanje sa balkanskim, ali svi teze necem boljem... ovo je ovdje goli kurac, bolje da predjemo u amaterizam, pa samo iz ljubavi da se igra lopte.

O BOŽE HVALA TI KAJ PURGERI SMO MI
O KAKO BI VI SRETNI BILI DA STE PURGERI
LIJEM KRV A SUZA NEMA
TI SI BOJA MOJIH VENA
NEKA CIJELI SVIJET SAD ČUJE
TO JA VOLIM DINAMO !
http://www.youtube.com/watch?v=Krz5LGjnQHQ&feature=related
Динамо добија од града Загреба озбиљну кинту, то их гура и више од Мамићеве способности. Јесу јаки али ми не изгледају као да имају неки систем за дужи период. Можеш ти да доведеш овде најбоље играче, зарђали би од слабе лиге.
Што се тиче заедничке лиге, она је решење, али јебеш га, нема од тога ништа.

Ne bi bilo gore nego sad, to sigurno, ali mislim da mi previše očekujemo od toga, jer mislimo da bi to bila liga kao ona od pre dvadeset godina. A to je nemoguće. Ta liga nije bila tako jaka zbog dvadeset miliona stanovnika, nego zbog toga što se radilo ozbiljnije. (A ne zaboravimo zabranu odlaska u inostranstvo pre 27 godina, što je možda i presudno uticalo na snagu te lige.) Osnovni problem našeg fudbala danas nije to što smo mali, nego što smo korumpirane jajare. A i Hrvati nisu ništa bolji, šta god mi mislili. To što Mamić zna da uvali igrače za nerealno velike pare ne znači da im je fudbal u nekom sjajnom stanju. Balkanska liga bi donela nešto malo više jakih utakmica Partizanu, Zvezdi, Vojvodini, možda još jednom ili dva kluba, a s druge strane, Niš, Kragujevac i ostali centri bi otišli u kurac još više. Ne bi to bio preveliki dobitak, naročito ne za nas.

a da se mi lepo manemo fudbala, i da se skoncentrisemo da se oforme vise kosarkaskih klubova koji bi mogli da idu u zavrsnice euro kupova, mozda neki i da osvoji. isto moze i malo u rukomet zapostavljeni da se ulaze, a mozda cak i u poneke individualne sportove sto smo oduvek duvali... mozda da pocnemo da igramo ragbi, hokej neki kurac. da se dovedu strani treneri da treniraju decu.
fudbal nam, ruku na srce, ne ide, a mnogo ocekujemo. jebem ga, gubimo od iraca.
Niš, Kragujevac i ostali centri bi otišli u kurac još više. Ne bi to bio preveliki dobitak, naročito ne za nas.koji bre centri, o cemu pricas... ni stadiona, ni tima... mogli bi konacno da pocnu da se bave mladjim kategorijama ozbiljnije, da stvaraju igrace. talenata nikad ne fali!
veliki bi profitirali, jacali bi uz veci broj jakih utakmica. puni stadioni, bolja medijska pokrivenost, veci motiv za dokazivanje... prvo mjesto dirktna ls, drugo kvalifikacije, par mejsta za ligu evrope, puna kapa, za pocetak. ne znam, previse dobrih stvari ima...

Dobro Kolfilde, citirao si mi najmanje bitan deo posta. U ostatku sam rekao i da nisam striktni protivnik te ideje, a i objasnio sam zašto mislim da to ne bi bilo korisno u toj meri koliko se tebi čini.
Mora prvo stvari da se menjaju suštinski, iz korena, da se isteraju menadžeri-polukriminalci iz fudbala, da se smanji nameštanje i haos. A onda će, samo po sebi, doći sve to o čemu ti govoriš - i publika i mediji i liga šampiona. Bez tih promena, veće tržište nam neće ništa pomoći. To će biti isti kurac od lige ko i ovaj naš i hrvatski, samo malo veći, i naravno, kao takav malko bogatiji, ništa više od toga...

Dobro Kolfilde, citirao si mi najmanje bitan deo posta. U ostatku sam rekao i da nisam striktni protivnik te ideje, a i objasnio sam zašto mislim da to ne bi bilo korisno u toj meri koliko se tebi čini.
Mora prvo stvari da se menjaju suštinski, iz korena, da se isteraju menadžeri-polukriminalci iz fudbala, da se smanji nameštanje i haos. A onda će, samo po sebi, doći sve to o čemu ti govoriš - i publika i mediji i liga šampiona. Bez tih promena, veće tržište nam neće ništa pomoći. To će biti isti kurac od lige ko i ovaj naš i hrvatski, samo malo veći, i naravno, kao takav malko bogatiji, ništa više od toga...

Sranje, prvo što bi, kao i do sada u JSL gurali Beogradski mini klubovi koji ne vrede lipov kurac u odnosu na ostale, drugo što bi naša liga crkla, a ionako je već na samrti, treće što bi, k'o što Lupus kaže i tu dominirali menadžerčići koji bi kupili sve pare jebavali je vremenom, pa bi to izgledalo kao naša sadašnja, samo sa par zvučnijih imena.
koji bre centri, o cemu pricas... ni stadiona, ni tima... mogli bi konacno da pocnu da se bave mladjim kategorijama ozbiljnije, da stvaraju igrace. talenata nikad ne fali!Jesi li video nekada Čika Daču, makar na slici? Jesi li bio nekad na Čika Dači? Jesi li video ljude koji se u većem broju pojave na utakmici jebene Telekom lige nego što može da primi stadion mini kluba iz Beograda koji forsiraju? Nisi, zato ne lupaj.
Да ли би Партизан, поред свег доброг рада успео да дође у ситуацију да у полуфиналу Евролиге игра "кош за кош" са Олимпијакосом, да је имао те сезоне читавих 6 или 8 јаких утакмице (Хемофарм, Звезда, ФМП и евентуални четврти клуб који би био јак у таквој лиги)? Би курац.
Да ли се Новица, Кешељ, Бјелица и Мачван развили у боље играче да су играли домаћу лигу уместо Јадранске? Тешко. Можда не би били гори играчи, али не видим зашто би се у таквој ситуацији развили у још боље кошаркаше него што су сад.
Недовић, Цветковић, Анђушић и остали таленти ће добити шансу да се покажу и не схватам причу о губљењу талената. Они као најталентованији су се пробили до Звезде, ФМП-а, Хемофарма и Партизана, и имаће прилику да играју јаке утакмице. Остали млади играчи, из ОКК Београда рецимо, опет ће на крају сезоне добити прилику да се покажу у дуелима са нашим највећим клубовима, као што би имали и да се игра само наша лига. Ништа не губе постојањем Јадранске.
Не видим ни зашто би стварање регионалне лиге утицало на већ ионако јадне фудбалске центре? Ево вам пример КК Радничког из Крагујевца - ојачао клуб у последње две године, када би изашли у Европу били би достајанствени представници ове земље и не би дозволили брукање против кошаркашких дилетаната, за разлику од неких европских епизода наших највећих фудбалских клубова.
Стварање Јадранске лига је добар потез који је допринео јачању кошаркашких клубова са Балкана, уверен сам. Сличан потез би побољшао бар мало квалитет фудбала на Балкану, али наравно, све то не би имало много ефекта док не почне као у кошарци да се даје шанса искључиво онима који талентом и радом то заслужују, а не разним татиним синовима и пуленима мафијаша који се називају менаџерима.
Стање са навијачима би у почетку било зајебано, али би се смирило након 2-3 године. Постане мање занимљиво кад играш годишње 3 утакмице са Хрватима у Бг-у. Јеботе, Цибона кад је долазила у Пионир прве 2 сезоне и гробари и делије су пунили халу и атмосфера је била на ивици линча. Сад дође у просеку 1000-2000 људи на утакмице са хрватским клубовима.
Превише сам писао, јеботе, ЗА! :)
Jesi li video nekada Čika Daču, makar na slici? Jesi li bio nekad na Čika Dači? Jesi li video ljude koji se u većem broju pojave na utakmici jebene Telekom lige nego što može da primi stadion mini kluba iz Beograda koji forsiraju? Nisi, zato ne lupaj.то, џела, локалпатриотизам! :Д (јеб'о те раднички :) )
и ја сам за, дабоме. али је немогуће оформити тако нешто. сад, и убудуће, то никад не може да заживи. основни разлог - навијачи (ко њима шта може да забрани?), други - мали клубови који то неће да дозволе, трећи - толе (има подршку у тим малим клубовима... ко ће за њега да гласа тамо?). фудбал нам воде криминалци, и док се они питају, то је го курац, поштено.
уосталом, кад поменух толета, ко би управљао том организацијом?
то за судије је добар предлог, јасно.
али представништво... нема о'та посла ништа.
једино кад би ту улогу преузео неки високи функционер фифа/уефа (или макар једно 6, из сваке земље, прослављених фудбалера) можда, можда би било некако изводљиво. али и даље су проблем мафијаши и сличне говнурде. ту не би могли да се гурају татини синови, менаџерске позиције би ослабиле, и, што је најбитније, не би могло да се краде (и намешта) колико може у овим појединачним првенствима.
едит: старих, прослављених фудбалера, који су уз то и добри пријатељи, јер би у сваком другом случају дошло до тешког крвљења.
едит 2: видите ли колико ми задиремо у проблем установљавања те лиге, овако лаички, након само 3 стране преписке? а колико тек проблема још може да постоји (што спортских, што правних, финансијских), то се и не назире. једноставно, лепо, али немогуће.
Ja sam bas nesto razmisljao o tome i konto kako bi se to moglo ostvariti ne mora biti liga, moze i kup sa 16 ekipa, igra se po dvije utakmice a finale jedna na neutralnom terenu(ako igra u finalu neko iz Bosne i Srbije mjesto odigravanja neutralna drzava). Bila bi minimalno po dva tima iz svake drzave to je 12 clanova. Osvajac kupa ide direktno u narednu sezonu. Zemlja iz koje je ostali finalista u narednoj sezoni dolazi ekipa iz njihove drzave kao iz ostala 2 polufinalista. Predstavnici drzava se ne mogu sastati u prvom kolu. Sa Uefom bi se moglo dogovoriti da osvajac ide direktno u LP, a drugi u kvalifikacije. Ovo bi jako doprinjelo kvalitetu nogometa u domacim drzavam jer bi se ekipe borile da udju u kup, a u kupu naci dobre sponzore. Eh sad problem nas balkanski mentalitet i huligani. Problem koji je komleksan ali se moze rijesiti. Ako napravis manji preksraj zabrana ulazak na utakmice kupa 5 godina, minimalna kazna 1000 eura za veci kazna zatvora 3 godine maksimalno, ovu oblast uraditi da bude u svakoj drzavi ista kazna. Takodjer zabraniti pjesme koje vrijedjaju druge nacije, kazna zabrana ulaska navijacima do kraja sezone bilo na domacem ili gostujucem terenu.
- едит 2: видите ли колико ми задиремо у проблем установљавања те лиге, овако лаички, након само 3 стране преписке? а колико тек проблема још може да постоји (што спортских, што правних, финансијских), то се и не назире. једноставно, лепо, али немогуће.
Јадранска лига ОДЛИЧНО функционише и зарађује од спонзора и теве права. Фудбал је гледанији уопштено, а и ова балканска фудбалска лига би прешишала Јадранску по гледаности. К'о из пичке.