Ubuntu 11.04 ili Windows XP
  • Filozofinjo

Ovako, imam komp iz 2004., giga rama, procesorom od 2.08 gigaherca. Koristim XP i okej me služi. Čuo sam da Ubuntu nema mnogo zahteva i da može na starije kompove, da bolje šljaka i da izgleda baš do jaja. Šta mi savetujete?

• sylar011

ja bi ipak koristio XP, čisto jer je poznatiji i koristi ga ceo svet. a i ima verovatno više programa i sve to kužiš...

• Filozofinjo

Pa ono, hteo bih i ovo da probam. oću da čujem od nekog ko se baš razume u te oblasti

• ЏелА

Ja koristio Ubuntu neko vreme. Morao da se prebacim na XP nazad samo zbog igrica, mrzi me da se jebem sa svim onim što je potrebno. Ako neš digraš igrice Ubuntu, ako oš digraš igrice XP.

• Filozofinjo

Igrice su mi zadnja rupa na svirali lololo

• ЏелА

Onda se prebaci na Ubuntu slobodno, moš i sa njega da igraš, ali treba da se igraš sa nekim čudima, a mene mrzelo, pa sam se prebacio nazad na XP.

• Filozofinjo

Kakva tačno čuda?

• Remac

joj ima onaj neki jad što prebacuje sve .exe fajlove na .tar čini mi se, ono instalira ti bilo koji exe na linuxu... Ne znam kako se zove program, pogledaj na rapidserbia tačka com.

• Filozofinjo

zvuči zajebano

• Ronnin

Pa to. Svi fajlovi su ti drugačiji. Nema .exe, već moraš preko Wine-a ili nekog drugog programa da instaliraš, npr. Winamp, i plus će da baguje.
    Naravno, imaš i programe za Ubuntu (tj. Linux) za muziku, filmove, ofis i to.
    Ja sam ga relativno malo koristio, i nisam mog'o da se naviknem na njega. Jedino da sam samo koristio Firefox a ostalo ništa da ne diram.
    Pa sam se vratio na Windows sedmicu. Zakon.
    Jedino ako baš oćeš da se jebeš s tim, možeš da skineš besplatno Ubuntu.
    A možeš još i da instaliraš Virtual PC, pa tu da instaliraš Ubuntu, da ne formatiraš hard i ne brišeš XP, pa ako ti se svidi, onda instaliraš Ubuntu, ako ne, ništa. :)
    Ja se smorio pa samo pišem nešto... Možda pomogne.

• Filozofinjo

Će probam i to.

• Nash Bridges

ne moras ti nista da brises. Uradis dual boot i pri startovanju izaberes sta ces da koristis, win ili ubuntu. Ako si vec zagrizeni xp korisnik, bolje skini kubuntu. Ima kde okruzenje koje je najvise slicno sa win okruzenjem od ostalih okruzenja

• Filozofinjo

nisam zagrižen, oću i ovo da probam

• industrial

Koristio sam ja ubuntu i žalim što i dalje ne mogu da ga koristim jer mi nikako na ubuntu ne radi web kamera, a to je koliko sam saznao boljka većine korisnika ne samo mene. Takođe nisam mogao bez ACDSee-a, i nekih konvertera (za flac i ape formate).
    Inače mi je velika želja da dođem do tih par programčića i da onda jednom zauvek pređem na Linux jer je keva (brži, lakši, "lakši" za sys requirements, lepši, stabilniji...) a windows ne gotivim uopšte.

• Zipko

Ne moraš da brišeš win, nit da dual butuješ, skini ubuntu, nareži na cd, ima opcija prilikom boot-a da ga probaš bez da ga instaliraš. Pa ako ti se svidi, onda instaliraj :)

• Filozofinjo

Narežem ga na cd i onda ubacim i restartujem?

• Nash Bridges

da .samo izaberes opciju live (ili tako nesto).
    Da znas da ce ti osiromaseno sljakati ali za test odlicno.

• aleksandra007

Ја сам инсталирала, свиђа ми се, само не знам како да подесим језик којим пишем.

• Nash Bridges

cackaj u administrator delu. Mislim da je keyboard ili language... Trenutno ne koristim jer me mrzi da vracam grub nazad koji je nestao posle reinstalacije gejtsove krsine

• Filozofinjo

Proveriću ovih dana.

• Zipko

Objasnio bih ti sad, ali nisam blizu kompa, a ne znam napamet. Imaš sve objašnjeno na njihovom sajtu. Ako nešto nije jasno, ima forum, pitaj tamo, naći će se neko da ti objasni :)
    @filozofinjo
    imaj na umu da će ti prilikom testiranja preko live cd-a, tj. metodom opisanom u mom prethodnom postu, komp kočiti ko nenormalan, jer tada čitav cd smešta u ram, pa odatle učitava. Dakle, kada ga stvarno instaliraš, biće neuporedivo brže nego prilikom testa.

• Nash Bridges

imas ubuntu srbija forum. tu imas sve sto treba da znas i ne znas. Imas i na vukajliji jednog jakog linuxsasa "da objasnim"

• Filozofinjo

Hvala ljudi, proveriću sve to.

• Salmonel

Ja samo da napisem svoje utiske.
    Skoro sam na jednom starijem racunaru(Celeron 2.4 OC na 2.7, 512 RAM,...) probavao istu stvar. Foramtirao disk oba puta i uradio cistu instalaciju, Ubuntu 11.04 (nisam uspeo da poteram Unity, pa ne znam kako bi to uticalo na brzinu) i XP SP3. Moje licno misljenje je da je XP radio brze (svakodnevne stvari: internet, office, multimedia). Mozda bi mogao da razmislis i o nekoj drugoj Linux distribuciji, ja sam davno na istom racunaru instalirao ArchLinux (ne secam se bas koja verzija) i znam da sam bio zacudjen kako je sve glatko i brzo radilo.

• aleksandra007

Нашла сам, хвала :)

• Filozofinjo

Znači koja je Linux alternativa Ubuntu-u?

• Zipko

Ima ih koliko hoćeš... Debian,fedora, mandriva, nimblex, crunchee, moblin... Ali za početnike je najbolji ubuntu ili kubuntu.

• Nash Bridges

to dvoje je isto. Isti je distro ali okruzenje je drugacije (shell). Ako instaliras ubuntu i ne svidja ti se unity ili gnome, ti dodas kde i onda imas kubuntu, xfc isto tako itd. Nije bitno koji skines. Ubuntu je dosta zasnovan na debian-u.
    Open SUSE je isto zanimljiv za koriscenje. Ako ces koristiti samo za net i malko muzika-filmovi, onda je ubuntu prava stvar za tebe. Neko rece da je sporiji od xp-a sto je redak slucaj. Brze ide cak i od win7

• Mariocar

Ako vec imas giga ram roknes sedmicu ultimejt 32 bita i Bog te vidi ODMA!
    Ja koristio i ubuntu i kubuntu i xp i sedmicu i od svega predlazem sedmicu jer jedino ona radi kako treba.
    Kubuntu/ubuntu mi se svidja ali nisam mogao da ga koristim jer stalno zajebava sa ATI-jevim karticama, opste poznat slucaj.
    Ako ti komp treba samo za net i muziku i filmove, skines ubuntu/kubuntu i zajebavas se
    u svim ostalim slucajevima predlazem windows.

• YouCantHandleTheTruћ

Не знам да ли је неко већ напоменуо, али ако хоћеш да испробаш Убунту онда ти је најбоље да пробаш wuby. Овде можеш да скинеш. Тако не мораш да правиш нову партицију, а деинсталација Убунтуа се ради кроз ед/римув програмс на уиндоузу.

• Filozofinjo

Ako ti komp treba samo za net i muziku i filmove, skines ubuntu/kubuntu i zajebavas se

što je baš i slučaj kod mene

• Nash Bridges

ne preporucujem ti wuby. Dosta sporo i traljavo ide

• Filozofinjo

Evo me na ubuntuu upravo, instalirao sam ga preko Windowsa, pa mogu da ga deinstaliram kad ocu.
    Sljaka odlicno. :)

• Filozofinjo

ali kurac, kako adobe fles plejer da skinem?

• Filozofinjo

hvala, upalilo je

• Filozofinjo

kako jezik da podesim?

• kerber63

system->administrator->languange suport
    ako na to mislis..
    ako hoces tastaturu
    system->preference->keyboard

• Nash Bridges

verujem da ce ti se svideti i da ces se odluciti na potpunu instalaciju ubuntu

• Absent

Ubuntu je zakon i to mi nije strano, nego ima li tema za Android? Ako nema, evo da pitam ima li neko link za download Androida 2.2 (Froyo) ili celog root direktorijuma, moze i *.img. Bilo šta samo da radi.

Gomilu lažnih linkova imam i ja, ako imate nešto što pouzdano radi dajte ovde ili na PVT.

• menijesamodosadno

Инсталирао сам недавно Ubuntu преко Wubi-ја и из неког разлога не шљака.
    Наиме, пред сам крај инсталације, готово да је било 100%, јавио ми је неку грешку, нисам запамтио какву. Први пут сам успео да га покренем, и никад више.
    Покренуо сам инсталацију поново, и опет иста прича.
    При подизању, дође до ставке Battery Check / Bluetooth check или нешто слично, и ту се блокира.
    Јел има неко идеју како ово да решим? Или неко алтернативно решење како да инсталирам Ubuntu поред Windowsa, а да то проверено ради?
    Нисам имао до сада никаква искуства са Linux-ом, осим лајв дистибуције Knoppix, а коју сам користио искључиво због Shell-а.

• Da objasnim

Инсталирај Линукс Минт. То је у основи Убунту, али још бољи. Долази са неким стварима које сваки обичан корисник жели да има, и још неким побољшањима у односу на Убунту.

Инсталацију преко вубија избегавајте.

Најбоље решење, ако се не може без виндовса, је дуал-бут, значи и један и други ОС инсталирани.

• Da objasnim

Или, имаш опцију да скинеш са нета бесплатан програм VirtualBox (за прављење виртуелних машина), направиш виртуелну машину и ту пробаваш све дистрибуције линукса које желиш до миле воље. Ако ти се нека свиди, инсталираш је уместо виндовса или поред њега.

• menijesamodosadno

VirtualBox већ имам, користим га за XP.
    Ајд, пробаћу дуал-бут са тим Минтом. Хвала.

• Da objasnim

Ако негде запне са Линџом јави :) Уређивао сам једно време Линукс секцију на ЕлитСикјуритију, топовао сам тамо баш тему око дуал-бутовања и мулти-бутовања и проблема око тога, ако шта запне питај тамо или овде ;)

https://www.elitesecurity.org/t384975-Problemi-oko-Boot-Loader-single-dual-multi-boot-GRUB-LILO

• Remac

Brate šta bi sa ovim sarajlijom, jesi li mu riješio problem sa butom ili nisi?
    :)

• Da objasnim

Ма сад одем на ЕС једном у 100 год... не'ам појма шта је са Сарајлијом. Од како нам се осула супер линукс мод екипа тамо, немам нешто воље за ЕС, искрено.

• Da objasnim

Мислим супер у смислу људи са којима сам радио, не у супер "линукс-гуру" смислу :)

• menijesamodosadno

Хвала још једном, Да Објасним, и имаш ПВТ. :)

• Remac

Gledaj ga što se izvlači. Reci fino da nisi znao da riješiš problem. :)