Pa to. Svi fajlovi su ti drugačiji. Nema .exe, već moraš preko Wine-a ili nekog drugog programa da instaliraš, npr. Winamp, i plus će da baguje.
Naravno, imaš i programe za Ubuntu (tj. Linux) za muziku, filmove, ofis i to.
Ja sam ga relativno malo koristio, i nisam mog'o da se naviknem na njega. Jedino da sam samo koristio Firefox a ostalo ništa da ne diram.
Pa sam se vratio na Windows sedmicu. Zakon.
Jedino ako baš oćeš da se jebeš s tim, možeš da skineš besplatno Ubuntu.
A možeš još i da instaliraš Virtual PC, pa tu da instaliraš Ubuntu, da ne formatiraš hard i ne brišeš XP, pa ako ti se svidi, onda instaliraš Ubuntu, ako ne, ništa. :)
Ja se smorio pa samo pišem nešto... Možda pomogne.
Koristio sam ja ubuntu i žalim što i dalje ne mogu da ga koristim jer mi nikako na ubuntu ne radi web kamera, a to je koliko sam saznao boljka većine korisnika ne samo mene. Takođe nisam mogao bez ACDSee-a, i nekih konvertera (za flac i ape formate).
Inače mi je velika želja da dođem do tih par programčića i da onda jednom zauvek pređem na Linux jer je keva (brži, lakši, "lakši" za sys requirements, lepši, stabilniji...) a windows ne gotivim uopšte.
Objasnio bih ti sad, ali nisam blizu kompa, a ne znam napamet. Imaš sve objašnjeno na njihovom sajtu. Ako nešto nije jasno, ima forum, pitaj tamo, naći će se neko da ti objasni :)
@filozofinjo
imaj na umu da će ti prilikom testiranja preko live cd-a, tj. metodom opisanom u mom prethodnom postu, komp kočiti ko nenormalan, jer tada čitav cd smešta u ram, pa odatle učitava. Dakle, kada ga stvarno instaliraš, biće neuporedivo brže nego prilikom testa.
Ja samo da napisem svoje utiske.
Skoro sam na jednom starijem racunaru(Celeron 2.4 OC na 2.7, 512 RAM,...) probavao istu stvar. Foramtirao disk oba puta i uradio cistu instalaciju, Ubuntu 11.04 (nisam uspeo da poteram Unity, pa ne znam kako bi to uticalo na brzinu) i XP SP3. Moje licno misljenje je da je XP radio brze (svakodnevne stvari: internet, office, multimedia). Mozda bi mogao da razmislis i o nekoj drugoj Linux distribuciji, ja sam davno na istom racunaru instalirao ArchLinux (ne secam se bas koja verzija) i znam da sam bio zacudjen kako je sve glatko i brzo radilo.
to dvoje je isto. Isti je distro ali okruzenje je drugacije (shell). Ako instaliras ubuntu i ne svidja ti se unity ili gnome, ti dodas kde i onda imas kubuntu, xfc isto tako itd. Nije bitno koji skines. Ubuntu je dosta zasnovan na debian-u.
Open SUSE je isto zanimljiv za koriscenje. Ako ces koristiti samo za net i malko muzika-filmovi, onda je ubuntu prava stvar za tebe. Neko rece da je sporiji od xp-a sto je redak slucaj. Brze ide cak i od win7
Ako vec imas giga ram roknes sedmicu ultimejt 32 bita i Bog te vidi ODMA!
Ja koristio i ubuntu i kubuntu i xp i sedmicu i od svega predlazem sedmicu jer jedino ona radi kako treba.
Kubuntu/ubuntu mi se svidja ali nisam mogao da ga koristim jer stalno zajebava sa ATI-jevim karticama, opste poznat slucaj.
Ako ti komp treba samo za net i muziku i filmove, skines ubuntu/kubuntu i zajebavas se
u svim ostalim slucajevima predlazem windows.
Не знам да ли је неко већ напоменуо, али ако хоћеш да испробаш Убунту онда ти је најбоље да пробаш wuby. Овде можеш да скинеш. Тако не мораш да правиш нову партицију, а деинсталација Убунтуа се ради кроз ед/римув програмс на уиндоузу.

Инсталирао сам недавно Ubuntu преко Wubi-ја и из неког разлога не шљака.
Наиме, пред сам крај инсталације, готово да је било 100%, јавио ми је неку грешку, нисам запамтио какву. Први пут сам успео да га покренем, и никад више.
Покренуо сам инсталацију поново, и опет иста прича.
При подизању, дође до ставке Battery Check / Bluetooth check или нешто слично, и ту се блокира.
Јел има неко идеју како ово да решим? Или неко алтернативно решење како да инсталирам Ubuntu поред Windowsa, а да то проверено ради?
Нисам имао до сада никаква искуства са Linux-ом, осим лајв дистибуције Knoppix, а коју сам користио искључиво због Shell-а.
Инсталирај Линукс Минт. То је у основи Убунту, али још бољи. Долази са неким стварима које сваки обичан корисник жели да има, и још неким побољшањима у односу на Убунту.
Инсталацију преко вубија избегавајте.
Најбоље решење, ако се не може без виндовса, је дуал-бут, значи и један и други ОС инсталирани.

Ако негде запне са Линџом јави :) Уређивао сам једно време Линукс секцију на ЕлитСикјуритију, топовао сам тамо баш тему око дуал-бутовања и мулти-бутовања и проблема око тога, ако шта запне питај тамо или овде ;)
https://www.elitesecurity.org/t384975-Problemi-oko-Boot-Loader-single-dual-multi-boot-GRUB-LILO