'El burek burek, ako nije s mesom?
  • l

Daklem, dal je burek burek ako je sa recimo sirom? Ili pečurkama? Ili prosto prazan? Zašto preko drine imaju samo burek s mesom (kojeg jednostavno zovu burek), a sve ostalo je u formi pite?

Ko se dosetio da u Srbiji izbaci meso iz bureka i ubaci sir? I kako smo to konstituisali kao burek, a ne kao pitu?

Da li je esencija bureka u sadržaju ili formi? To jest, da li burek čini način pripreme i slaganja kora, ili ono čime nadevamo te kore?

Šta čini dušu jednog bureka?

• Puzzle-Fox

Po meni, ako se pita (bez obzira na sadržaj) kupi u pekari, buregdžinici i sl. visoko kompetentnim institucijama zove se burek.

• Bruce

Dušu jednog bureka čini način slaganja kora, sadržaj koji mora biti mesni (meso, crevca i sl.), svinjska mast koja curi niz bradu i podlaktice i obavezno biber. Jeo sam burek i u Turskoj - nema nikakav ukus.

• C60

Аукурац. :преврће сто:

• Rosoneri

Задрте босанчуге.
    Бурек са сиром је бурек исто као и са месом.

• Markomaki

Šta smeta? Burek je burek, kakav god da je u ponudi. Više mi se sviđa burek sa sirom nego wannabe burek sa mesom.

• Vuk16

@Rosoneri
    Oces gibanicu sa mesom??? :D
    Ista stvar...

Esencija bureka je formi...burek nije burek ako je u vidu pite kolutace... :D
    (ko ono izmisli oca li mu u vrh guzice! xD)
    Ako nije u obliku trougla...cetvrtine tepsije...burek nije burek... :D

• Rosoneri

gobanica sa mesom je jednstavno pita sa mesom
    gibanica nije burek sa sirom, postoji razlika, isto kao sto pita sa mesom nije isto sto i burek sa mesom

• Markomaki

To se podrazmeva, nego je ovde u pitanju ukus, a ne oblik.

• selenijum

Zašto preko drine imaju samo burek s mesom (kojeg jednostavno zovu burek), a sve ostalo je u formi pite?

Ne-neeee... Vaš burek sa mesom je kod nas samo burek, vaš burek sa sirom je kod nas sirnica, te burek sa krompirom krompiruša. Vi Srbijanci pojma neate. Ccc...

• l

dobro bre bruce, oćeš da kažeš da mi već decenijama živimo u zabludi?!?! to što smo iz bureka izvadili mesto i turili nešto drugo, to znači da to više nije burek?

a šta ćemo sa vegeterijancima? ili ljudima koji su nedajbože zanemoćali, pa ne smeju da jedu meso? da li to znači da je njima uskraćeno osnovno ljudsko i civilizacijsko pravo da uživaju u blagodetima bureka?!

al opet, ovo što kaže vuk - gibanica je sa sirom i ne mož drukče...

• selenijum

dobro bre bruce, oćeš da kažeš da mi već decenijama živimo u zabludi?!?! to što smo iz bureka izvadili mesto i turili nešto drugo, to znači da to više nije burek?

a šta ćemo sa vegeterijancima? ili ljudima koji su nedajbože zanemoćali, pa ne smeju da jedu meso? da li to znači da je njima uskraćeno osnovno ljudsko i civilizacijsko pravo da uživaju u blagodetima bureka?!

i odgovor

Vaš burek sa mesom je kod nas samo burek, vaš burek sa sirom je kod nas sirnica, te burek sa krompirom krompiruša.

• свjecна свега

Hahahaha, Urrad vam je objasnio.

• sedplas

jel to znaci da vi nemate pitu s mesom?

• YouCantHandleTheTruћ

Хахаха, урраде, јеботе! Просух кафу! Коју сам попио пре тога...

• Rosoneri

urad oplodijo

• свjecна свега

Ja uvijek tražim burek sa sirom, da bi me prodavačica bolje razumjela.

• Markomaki

Meni je svejedno kako drugi zovu ono šta jedem, sve dok uživam u tome. Svi ćemo omastiti brke, sad da li uz sir ili uz meso, burek je burek. ;)

• свjecна свега

Meni je svejedno kako drugi zovu ono šta jedem, sve dok uživam u tome. Svi ćemo omastiti brke, sad da li uz sir ili uz meso, burek je burek. ;)

Optimisto.

• selenijum

Može li iko meni dobjasni poentu praznog bureka? Uopšte mi ne ide u glavu kako neko može to da jede...

• Rosoneri

Ретко ко може да прича о буреку а да то звучи геј.

• свjecна свега

Može li iko meni dobjasni poentu praznog bureka? Uopšte mi ne ide u glavu kako neko može to da jede...

To stvarno postoji?
    Pa dobro, neko voli one kore. Naprimer ja, mogu da jedem kore za pitu. To je isto.

• Markomaki

Lol, objasni kakve veze ima moj pomirljiv stav s time da mi prikačiš da sam gej itd. Jednostavno kažem za mene postoje više vrsta bureka, a sad da li moj rođak iz Bosne ne priznaje sir kao dodatak bureku tako mi je nebitno.

• l

a pa da sele, znam za to, tj. skoro mi je objašnjeno... a prazan je do jaja, samo mas' i kore!!!

• selenijum

Znam dima u Sremskoj Mitrovici i već godinama pokušavam da shvatim čemu služi...

• T

Празна сирници ЛОЛ :)

Иначе, од кад сам пробао новопазарске мантије све остало је изгубило смисао.
    http://files.receptizajela.webnode.com/system_preview_detail_200000060-c8b87c9b26/Mantije_20100826.JPG

• YouCantHandleTheTruћ

selenijum

Znam dima u Sremskoj Mitrovici i već godinama pokušavam da shvatim čemu služi...

Зато што Сремци поједу месо, па им нема за бурека после.

• Električar 

Taj rad, bolje za te pare da kupiš kiflu i jogurt.
    Što se tiče bureka podržavam Bosance (ovo nije bilo lako), burek je sa MESOM.

• свjecна свега

Ja kad ne znam nešto, ja pitam vikipediju:
    Бурек (тур. börek; алб. byrek; грч. μπουρέκι, μπουρεκάκι; хеб. בורקס) је предјело или слатка пита или пециво које се може пронаћи у многим земљама које су некад биле у саставу Османског царства. Прави се од лиснатог теста или киселог теста, и углавном се пуни сиром, млевеним месом или поврћем (најчешће спанаћ).

• selenijum

Što se tiče bureka podržavam Bosance (ovo nije bilo lako)

Bem ti sunce, saće smak svijeta!!!

Vesnam, gledaš srbijansku vikipediju, naravno da to piše.

• Markomaki

Da su pisali Bosanci članak na vikipediji, oni bi verovatno stavili burek sa mesom kao pravi izdanak porodice bureka. A sad offtopic, jeste čuli da su Englezi pisali članak o bureku? Oni su stavili da se čaj služi uz burek. xD

• Rosoneri

Lol, objasni kakve veze ima moj pomirljiv stav s time da mi prikačiš da sam gej itd. Jednostavno kažem za mene postoje više vrsta bureka, a sad da li moj rođak iz Bosne ne priznaje sir kao dodatak bureku tako mi je nebitno.

Nije do stava, al ovo

zvuci vrlo homoseksulano
    nista licno, samo sam realan

• Стеван

Ја сам готивио празан бурек док сам био основац. Кад сам га узео након дуже паузе, вероватно током средње, запитао сам се шта ми је ту било добро... Јебига, има разних, па и нас који волимо или смо волели празан бурек.

Елек, велком бек.

• Dvajt

постоји празан бурек свугде, шта вам је

и увек ми је било урнебесно то ложење босанаца како је БУРЕК САМО СА МЕСОМ ААААААААААААААААААА, мада почели су опасно да смарају са тим.

• Facafacaa

Празан бурек? Шта је то кој' курац? Бласфемија, ето шта је.
    Ко вас јебе кад нисте имали ове турчине ко ми, па да вас науче шта је храна :))
    Бурек са месом, сиром, блабла. Опет бласфемија. Содома и гомора око мене.

• свjecна свега

I na vikipediji na engleskom piše isto. Porijeklom iz Turske. Vjerovatno je tačno onda.

• Električar 

Kad naprave burek sa sapunjarom, nek se jave.

• GM

Зато што Сремци поједу месо, па им нема за бурека после.

Чру.
    А и греота мешати месо са нечим.

• Mala Vidra

'vako, imaš dvije vrste pite (kod nas): slaganu i smotanu.

Slagana je ona gdje nabacavaš kore, a smotana đe razvijaš/razvlačiš i motaš u one kolutove, kako već.

PRAVI burek ti je smotana pita s mesom (ne kažem da slagani nije burek, ali pravi je motan), a ostale smotane pite takođe imaju svoje nazive: tikvenjača, krompiruša, kupusnjača, sirnica, maslenica (prazna, samo s maslom), zeljanica, itd..

E, sad, kol'ko sam ja primjetila, u Srbiji se uglavnom pite slažu, jer je to mnogo lakše i brže, pogotov' u pekarama, al' ima i mjesta gdje mo'š pojest' pravu pitu. Nazivi slaganih pita se poklapaju sa nazivima smotanih.

Over and out.

• свjecна свега

Pročitajte na Vikipediji dio đe piše Former Yugoslavia i Bosnian burek.
    http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6rek

• Фејзбукманијак

босанци смарате, јесте јебени бурек и ћао

ау курац више

• свjecна свега

U originalu, sve su to bureci. Ali vremenom je došlo do promjena, pa je burek u Bosni samo sa mesom, a ostalo su pite. Prosto.

• Mala Vidra

Pih, riječi Amera koji nisu kročili 'vamo ništa ne znače. :)

• Električar 

Bitno je da ima mesa u njemu.

• Др Јанковић

Балкан не би био Балкан кад се људи не би свађали око ситница. Кад смо у стању да се вређамо и да се кољемо око наслаганог теста, око озбиљнијих тема смо већ спремни да једни другима вадимо очи. Тако да ја мислим да је, заправо, свеједно да ли је бурек само с месом, или може бити и варијација, него воле људи да задевају кавгу више него бурека (и пита) да једу.

Елем, ако је лепо сложен, довољна је једна четвртина да те засити за цео дан.

• selenijum

Facafacaa
    Празан бурек? Шта је то кој' курац? Бласфемија, ето шта је.
    Ко вас јебе кад нисте имали ове турчине ко ми, па да вас науче шта је храна :))
    Бурек са месом, сиром, блабла. Опет бласфемија. Содома и гомора око мене.

SLUŠAJTE KAJ VAM POP VELI!

Vidra je najboljšije objasnila.

Фејзбукманијак
    босанци смарате, јесте јебени бурек и ћао

ау курац више

Pa ne ulazi na temu, džebo ti sebe, ak ti smeta.

• свjecна свега

Pih, riječi Amera koji nisu kročili 'vamo ništa ne znače. :)

Ne moš tako, burek je iz turske kuhinje. Ne moraju ni da dolaze ovamo.

• Električar 

Kod Trpkovića jedna četvrtina bureka je 450 grama, pa ti vidi. Šlogiraš se čim izađeš na vrata.

• l

država duradi nešto!!!