Пекијев редизајнирани предлог око начина избора дефиниције дана
  • Пд

Драги Вукајлијаши , протеклих пар дана доста сам размишљао о једном начину избора дефиниције дана који сам смислио недавно. Овом приликом молим модераторе да ми ову тему не обришу зато што није направљена у теми "предлози" , или ако већ морају да је обришу нека ми јаве на време. Ипак , ако није проблем , волео би да је оставите овде како би могао да чујем мишљење других Вукајлијаша.

Дакле , дефиниција дана последњих пар година представља велики фактор при писању дефиниција. Чињеница да за писање добрих дефиниција можеш да будеш и награђен ( како титулом дефиниције дана , тамо и гомилом плусева ) привукла је многе ауторе да пишу чешће и боље. Као што знате , у прошлости је та титула деф. дана била често укаљана претеривањем са сликама и рекламирањем на чету. Временом је број слика ограничен ( што ипак није зауставило неке ауторе да наставе са рекламирањем ) , док на крају није каирон са сликама у дну скроз укинут. Сјајној акцији се придодаје и чињеница да је рекламирање на чету скроз забрањено и да се дефиниције које се тако рекламирају бришу.

Том приликом учињено је наравно доста доброг: аутори више не могу од дефиниције која је у најмању руку просечна , да направе дефиницију дана која се потом напасе неких 80 , 90 минуса ( има и случајева кад је деф. дана имала 100+ минусева ).

Ипак постоји један фактор који је заборављен , а то је време у које се дефиниција поставља. Овај фактор има великог утицаја зато што дефиниције које су постављене у време кад има неких 20ак људи на сајту немају никакве шансе у односу на оне које се стављају у вечерњим часовима када се списак оних који су били активни "пре секунд" простире до треће стране аутора , а укупно на сајту има минимум 50ак људи који у том тренутку оцењују дефиниције. То има великог утицаја , чак сам и ја виђао сјајне дефиниције које су постављане у раним јутарњим часовима , а сакупиле су тек пар плуса. Друго , ту је и чињеница да ће ( после тоталног укидања каирона са сликама ) свака постављена дефиниција 85 % посто својих гласова скупити док је на првој страни , неких 12-13 % док је на другој и преостало ће добити од аутора који читају и по 20ак страна нових дефиниција.

Оно што је јако битно око избора дефиниције дана је да СВАКА дефиниција има ЈЕДНАКУ шансу да буде дефиниција дана. Да би се то постигло неки фактори морају да се занемаре.

1.Срећа - колико пута се десило да напишете одличну дефиницију и да добијете добар скор , позитивне коментаре , али опет после вашег стављања нових 10 дефиниција освану у наредних 15 минута и ваша дефиниција после сат , два заврши на трећој или четвртој страни , далеко од оцена.

2.Рекламе - мора да их нема и то је за сад добро.

3.Време - да дефиниција има једнаке шансе без обзира на време

4.Да свака боља дефиниција ( она која накупи 30+ скор без реклама ) буде увек доступна на гласање , већина неће да ришка и чита 20 страна нових дефиниција да би наишао на 3 добре.

Самим тим , мислим да би идеално било да се направи нови линк у врху стране или пак линк који би стојао на врху изнад дефиниција ( У сектору "Дефиниције" или "Насловна" који би гласио нпр. "Кокуренти за дефиницију дана за дан хх.хх.20хх. и ту лепо буду постављене топ 10 или топ 20 или топ 25 , као год , дефиниција које у том тренутку и даље имају времена за сакупљање гласова ( гласови за деф. дана се рачунају само у првих 24 сата ) НАПОМЕНА: Оне би морале да буду поређане РАНДОМ - односно да буду измешане , а не поређане по популарности. То би уједно помогло МОДЕРАТОРИМА да провале потенцијале ауторе који цепају минусе конкуренцији зато што су и сами јуришници за дефиницију дана.

ПРИМЕР ИЗ УГЛА АУТОРА:

Аутор АБВГД долази на сајт први пут данас у 10 увече. Он не мора да прелистава задњих 10 страна да прочита нешто вредно дефиниције дана , него кликне на "Конкуренти за дефиницију дана" и самим тим прочита нпр. топ 10 дефиниција , подели 9 плуса и 1 минус и самим тим направи разлику.Ако 100 аутора у једном дану уради исто , имаћемо дефиницију дана која ће већ по проглашењу имати добрих 80 , 90 плусева ( по мојој процени ) и још 10ак дефиниција које ће такође имати завидан скор.

ПРИМЕР ИЗ УГЛА ДЕФИНИЦИЈЕ:

Дефиција "Блаблабла" је постављена у 3 сата по просечном промету. Она је , потиснута другим дефиницијама , изгурана на другу страну са скором 21:1 , па на другу страну са скором 25:2 од кад јој се губи траг.АЛИ НЕ! Она одлази на "Конкуренти за дефиницију дана" и претиче на 10 месту топ 10 листе дефиницију "Блаблатрућ" и наставља да скупља гласове , уколико је заиста добра и била је само постављена у погрешно време , сакупиће доста гласова и овако.

-----------------------------------------------------------------------

Знам да је мало подуже али вреди прочитати , молим опет модераторе да ако има је пропитасано правилима да обришу овако нешто мене обавесте прво како ви сачувао текст у мојој меморији компјутера

• Lutak iskrivljenog L

svaka ti cast, al mrsko me da citam...dugacko je...stavi drugu sliku na avatar ako hoces da te shvate ozbiljno :)

• Пд

Ко каже да ја хоћу да ме схвате озбиљно. Па ја ни самог себе не схватам озбиљно.

• Lithium

Recimo mana toga je cim se neka od definicija otisne i upadne u 'konkurente za definiciju dana', automatski ce imati vise sanse da dobije plus, nego neka definicija koja nije u toj grupi. A to malo nije fer.

• Sergios

- zbog neozbiljnosti!

Zajebajem, ok ima smisla što pišeš, prijedlog je odličan, tehnički izvodljiv (bar meni ne djeluje nešto komplikovano za izvesti)... Što implicira da te podržavam, no to ti svakako puno ne znači :)
    .... i još da usput pozdravim ćaću i mater koji me gledaju ovom prilikom!

Edit: Life is not fair Lith...

Edit, koja Edit ba??!!

• Пд

Погледај архиву за било који дан у последњих пар месеци , прегледај све дефиниције и кажи ми да има дан кад има преко 10 или 20 дефиниција које заслужују скор већи од +25

• Lithium

Pazi, ne bi bilo lose da postoji opcija da se definicije rangiraju po popularnosti za svaki dan posebno, pored ovog 'sve definicije', ali da to ne utice na izbor za definiciju dana. Samim tim sto su neke definicje izdvojene u posebnu grupu, dosta im povecava sansu. Mozda jos malo da se doradi. Dobra je ideja taj suzeni izbor, uzivancija za citanje, ali ostale definicije ce onda biti zapostavljene.

• Пд

Фора је у томе да ће те дефиниције које се нађу у топ 10 да имају своју шансу на првој и другој страни као и све остале дефиниције.

Кажем ти , погледај архиву , неке дефиниције добију мање гласова само зато што су стављене у "погрешно" време. Са друге стране , постоје дефиниције које би требале да се задовоље "просечним" скором,

• kaizen

predlog je u redu, ali ja i dalje mislim da je najveci problem 1 čovek - 1 glas. kada budem to promenio a hoću uskoro gomila stvari će se srediti sama od sebe (lista autora po popularnosti će biti relevantnija, definicije dana će biti bolje, definicije će imati realniji skor, itd itd...)

• Sergios

Za to baš ne znam kaizene, svi će se šliftati autorima koji budu imali jak koeficijent, kakav god algoritam bio, što nam nisi otkrio...
    Sama pomisao na to mi je iritirajuća...
    Diskriminejšn :)

• шампион

Апсолуто се слажем са овим у вези времена постављања дефиниције!
    Сада кад нема слика све је буквално сведено на то да добру дефку само убациш у право време...

• bukajlija

Da postoje tri vrste glasa:Palac na dole(-),palac na gore(+) i dva palca na gore(dva plusa).Valjda bi se kvalitet defka dana vidljivo promenio,uz to kada bi većina autora(savesnih) sa dva plusa ocenjivala samo natrposečne i veoma smešne defke.Možda bi mogao da staviš to kajzene,pa da vidiš rezlutat posle 5 dana,pa proceniš...

• DAiSHi

A da na dan kad se bira definicija dana glasovi postanu potpuno nevidljivi. Tj da se glasovi ne vide ni posle glasanja na taj dan i da se glasovi ne vide u arhivi na taj dan i da autor može da vidi glasove samo na svoje definicije. Pa tek kad se dobije definicija dana da se obelodane glasovi za taj dan. Mislim da će ovo imati i te kakvog uticaja na izbor definicije dana jer hejteri neće moći da vide koju definiciju treba da hejtuju da bi smanjili konkurenciju.

• Earthworm Jim

@DAiSHi: Ma daj. Sve nas zanima skor defke za koju glasamo. Nema šanse da se to usvoji.

• DAiSHi

Hm... onda da se to samo primeni na određene autore koji tako hejtuju definicije. Da im se prilepi etiketa "zaslepljen" ili tako nešto.

• Earthworm Jim

To može. :) Samo, mnogo je teško videti induvidualne glasove po defkama, čak i za modove. Nemaš pojma koliko je to cimanje.

• DAiSHi

Video ja da su ranije uspeli da razotkriju te hejtere ili se oni razotkriju sami. Ne bih da imenujem te autore. Ali nema veze, moj predlog je tu i stoji.

• Earthworm Jim

Pa, hejtere je moguće uloviti ali to je etiketa koju dobiju šabani koji izrokaju 100 minusa za deset sekundi odredjenom autoru. Znači, hejtovanje se gleda po autorima, ne po pojedinačnim defkama. Mnogo je veliki cim da vide ko je kako glasao za odredjenu defku.

• DAiSHi

Svestan sam toga. Samo kažem da su isplivali ti što hejtuju konkurenciju. Treba duže vreme da se oni otkriju, ali kad se otkriju, BLJES! Oslepljivanje. :)

• Earthworm Jim

Ako! Udri govna! :)

• Tulumbac

"дефиниција дана последњих пар година представља велики фактор " - par godina? U bre :))

Ma dobro je sve sad... Odmorite malo sa tim predlozima.

• Пд

Пар година = 2 године :)

( пар = 2 ) :)

Све сами предлози , нико да прокоментарише моје писаније.

• Il Capitano

ok je predlog.Samo ima jednu ogromnu manu po meni.Elem,
    defka "blablatulumba" je postavljena u 22h i skupila je skor 25:3 za sat vremena i otisla na "konkurenti" pa je tako bila dostupna za glasanje i ujutru sutra sve do 22h kad je imala 54:7.
    Definicija "blabladaljinski" je postavljena u 9h.Kvalitetnija je od tulumbe i u 12h je imala skor 5:0 (ujutru nema nikoga).Otisla je na drugu stranu i zaboravljena je.Sutra u 9h skor je 7:2.
    Da je daljinski bio postavljen u 22h imao bi skor veci od 25:3 i itekako bi se plasirao u konkurente.
    .
    Hocu da kazem da je ipak vreme znacajan faktor.A da ovime ne smanjujes uticaj vremena,vec samo povecavas broj glasova za defke dana.(Najboljih 10 defki jednog dana ce imati ubedljivo veci skor od 11.)
    p.s. KajzOne kakav "jedan covek-jedan glas"?

• prvi srpski vampir

Pazi ovamo! Ja postavljem defnicije u jutarnjim časovima. Razlog tome je moj posao koji obavljam noću, i nemam prilike da budem u 24:00 tu, da bih postavio u pravo vreme definiciju. U zadnje vreme mi ni jedna definicija nije prešla skor od 20 u +. Eventualno je moje definicije u poslednje vreme pročitalo oko 30 autora, od toga, ljudi koji provere moj profil svaki dan( i hejteri i lajkeri), ostalo ljudi koji su u "OVO" doba na sajtu. Ne bunim se i ne mislim da sam oštećen, ali mislim da definicije trebaju biti random, po slučajnom izboru, ne ovako po vremenu postavljanja, i mnogo toga će se promeniti. Kaizene, predlog o različitim moćima u glasanju je diskriminacija! U jednu ruku pomaže ali i odmaže. Koliko moderatora tvojih ima preko 17000 popularnost? Koliko njih će dobiti plus, pa makar i mali od onih koji imaju želju da im ti, ili neki od tvojih apostola podeli koji plus? Koliko modovi mogu da vide ko im je dao +? Znam da su moderatori odabrani zbog svoje pravednosti, i verujem da im posao pregledanja definicija nije lak,(Nek neko otvori arhivu za bilo koji dan i proba, ja sam probao i odustao sam nakon par definicija) ali...nešto će poći po zlu.

Popularnost po proseku, jedino tako ćeš uspeti da očistiš sajt od loših definicija.

• Урош

Ја не могу да верујем да се нико није сетио да укине дефиниције дана... хахахахаах
    Мало се шалим, али видим да доста људи сумња у квалитет појединих дефиниција дана, па бију главу уместо да се забављају...

• Ž

Ма то би био још већи хаос.

• Einstein

Ја сам постовао 100% индентичан предлог, негде, у некој теми, пре око месец дана. Али сам онда схватио ману. Ако већ постоји, 90 % аутора ће само да чита те "одабране" дефиниције. Онда слободно можеш да укинеш линк "дефиниције", а то би ти било исто као кад би ограничио писање дефиниција на по једну по дану. Другим речима - FAIL!

• musssashe

a opciju random?...recimo da dnevno ima oko 200 definicija....i da postoji soba sa danasnjim definicijama...i uzmes i kliknes random...i on stavi jednu ispod druge definiciju koja je pisana u 3 nocu i pisanu u 7 popodne...ti pregledas par...i opet puknes random...itd....

• Пд

Грешиш Ајнштајне , не верујем да неко од активнијих аутора прочита само 10 дефиниција дневно.Прочиташ то па читаш даље.

• obelix

Postojeći izbor definicije dana je savršen! Pored toga što sam ga ja osmislio i što sve definicije imaju jednake šanse, razlog koji govori u korist njegove savršenosti je taj da neko ko postavlja def ujutru unapred zna (ili će naučiti ako je noviji član) da ta def dobija manje glasova nego kada bi je postavio u vreme veće posete na sajtu pa se zaključuje da mu nije preterano važno da li će baš njegova defka biti def dana.

• celt

sa akcentom na "Postojeći izbor definicije dana je savršen! blablabla... ja osmislio... blabla... njegove savrsenosti... blabla.

salim se, u pravu je covek.
    a i ima ovo sto predlaye peki... samo kliknite na najomiljenije definicije danas.

• шампион

Ипак постоји један фактор који је заборављен , а то је време у које се дефиниција поставља. Овај фактор има великог утицаја зато што дефиниције које су постављене у време кад има неких 20ак људи на сајту немају никакве шансе у односу на оне које се стављају у вечерњим часовима када се списак оних који су били активни "пре секунд" простире до треће стране аутора , а укупно на сајту има минимум 50ак људи који у том тренутку оцењују дефиниције. То има великог утицаја , чак сам и ја виђао сјајне дефиниције које су постављане у раним јутарњим часовима , а сакупиле су тек пар плуса.

• prvi srpski vampir

Obi, meni je zbog posla koji obavljam, nemoguće postaviti definiciju u "pravo vreme". ja sam od 06:00 pa do 10:00 na sajtu, i onda eventualno u 17:00 do 18:30. Najviše mi def. padne na pamet u toku noći na poslu, a ako legnem, jebiga, zaboravim na njih, i tako to ide, a ni u 18:00 nema baš nešto ljudi ovde, tako da sam se pomirio sa time. Pišem definicije jer volim to da radim, kao što neko voli da ih komentariše, a ne i da piše definicije. Ima ljudi koji žive na drugom kraju planete, kao što je Che-Vu, kako ti autori da postave u "pravo vreme" definiciju? Znam da se neće menjati pravila sajta zbog "par ljudi", niti u tuđoj kući treba praviti reda, ali mnogi autori su jednostavno u "loše vreme" na sajtu, i jebiga, nemaju mogućnost niti uspevaju da postave baš u 24:00 definiciju. Mislim da su samim tim uskraćeni za mnoge glasove.

• Einstein

Време не игра пресудну улогу!!! КАД ЋЕТЕ ТО СХВАТИТИ!!! Ако неко постави дефиницију ујутру, а наредних сат времена нико не постави нову, дефиниција ће бити сат времена на врху, а кроз сајт ће проћи исто онолико аутора (ако не и више) колико их има увече. Прво правило при избору дефиниције дана - ДА ТЕ УКЕЊА ТРЕНУТАК! Друго - да је неколико аутора маркира као омиљену. Треће - да си бар мало популаран па да неколико аутора уђе на твој профил и оцени ти задњу. Четврто, али не и најмање битно - да модератор није у конкуренцији с тобом.

• BH

E jes, i ja bih se složio da vreme postavljanja uopšte nije bitno ( pobeđivale su x puta i definicije okačene u pola 5 ujutru kad nema žive duše na sajtu ).

Ovo za moderatore...pa ne znam, dok nisam bio mod imao sam definiciju dana jednom nedeljno, a sad imam jednom mesečno...možda :). A možda je to samo zato što sad pišem neuporedivo gore :p.
    Ima veze i sa brojem drugara i familije na sajtu, to sigurno...

• tasmanijski djavo

a zašto je teško nekome ko je svaki dan na sajtu da pregleda sve definicije?
    ja sam jednom pregledala 35 stranica trebalo mi je malo više od sat vremena, a kad svratim nekoliko puta u toku dana onda ih pročitam za po petnaestak minuta, i i ocenim ono što hoću.
    ljudi treba više da čitaju definicije.
    toliko:)

• Einstein

Узмимо у обзир да сад пишеш лошије него некад. Баш зато, кад напишеш једну добру дефинцију, нема теорије да омаши насловну, што одмах искључује остале. А и лично сматрам да ти је раније било стало да ти дефиниција буде на насловној, а сад ти је свеједно.

А о фамилији и другарима не бих да коментаришем. Знам једног(кога не бих да именујем) за кога сам приметио доста чудне ствари.

• боби браун

Samo drugari,moje je skromno mišljenje,presuđuju u izboru za definiciju dana.Što veći broj drugara,bolje prolaziš,ili nemamo svi isti smisao za humor?!?
    Možda je mene pregazilo vreme,pa ne pratim nove fazone i viceve,pa se često "sukobim" na komentarima sa kojekavim "prosvetiteljima" koji sole pamet.Pojma nemam,ali ću ponoviti da su drugri iz odeljenja ili sa studija,presudni u ocenjivanju.
    Pozitivno je to što je neko zabranio da se definicije reklamiraju na četu.
    Pozdrav.

• Predražinjo

Jebala vas bre definicija dana!

• BH

Jebala vas definicija dana i Đule Van Gog.

• Earthworm Jim

Rece covek kome 90% popularnosti cine definicije dana. :)

• Mr. Moon

Jebala nas definicija dana, Đule Van Gog i Đurini mornari. Bez Đure.

• Korle

Pekijeva tema za psovanje definicije dana.

• Пд

Сјебасте ми тему начисто , а ја писао оно 2 сата...

• Mr. Moon

Malo se zezamo... Većina onoga što si napisao je tačna, i predlog je dobar, ali šta više može da se uradi? Nije na nama da menjamo stvar, i da 'oćemo - ne možemo. Ostatak je na Kajzenu.

• bukajlija

ma šta oćete,sa ovim najomiljenije danas,kvalitet defka dana će se popraviti vidljivo...

• Einstein

Можда, али вероватно не. Нпр. 5 другара једног лика маркирају је као омиљену и случајни пролазник кликне на "најомиљеније данас", види ту неку ШЋ дефиницију на вр'у и шта мислиш како ће да је оцени?

• Earthworm Jim

Zavera - svuda je oko nas. :)