Deklaracija Kosova nije narusila medjunarodno pravo.
  • Culle.haha

Kako komentarisete odluku MSP-a? Da li sad to znaci da svaka pokrajna, entitet, oblast ima pravo da proglasi nezavisnost tj. da li je Kataloniji, Republici Srpskoj, Abhaziji, Osetiji, Tibetu i ostalima otvoren put ka nezavisnosti sto se tice pravnog aspekta ili se samo pravi presedan posto su Srbi u pitanju?

• Суспендован

Ја могу да кажем да ово што се дешава, то није истина, тј. да пропаганда, што већина кажу, да овоме... није истина. Хвала! :)

Деветаре Цокулићу, брате, каже мени колега јуче кад смо споменули Класик цигаре ово: "Видиш, то није у реду, како су могли да буду спонзори на Звездиним дресовима, кад производе цигаре које су штетне по здравље.". А ја му велим "Бајо слатки, а Кока-Кола, Мекдоналдс и свакојака срањца што се рекламирају... Они нису штетни по здравље?".

Ето, то ти је једна ситница као пример да је правда спора- или је нема.

Јо!

• Јова

Bilo kakvu odluku da su donijeli, bolje je nego status kvo. Po statusu kvo, mi smo vodili nerealističnu politku i stalno se pozivali na Kosovo u cilju skupljanja političkih (populističkih) poena. Da su rekli da je odluka nelegitimna, to bi omogućilo eventualne pregovore oko podjele Kosova, tj. moglo bi možda doći do nagodbe da se Srbiji vrati sjeverni dio. Pošto to nije slučaj, bar ćemo malo smanjiti retoriku oko Kosova, a posvetiti se važnijim problemima, npr. ekonomiji i tome sličnom. Za očekivati je sada novu seriju zemalja da prizna Kosovo, a za očekivati je i povećanje separatističkih težnji diljem svijeta. S obzirom da se bliže izbori u BiH, (najpogodniji period za populističke ideje i skupljanje poena), očekujem i intenziviranje priče oko nezavisnosti Republike Srpske.

Sve u svemu, ova odluka, bez obzira na to što donekle razriješava situaciju, potencijalno je opasna, i može dovesti do nestabilnosti u mnogim krajevima svijeta.

A isto tako, može se desiti da se ništa posebno ne dogodi, tj. da se nakon početnih reakcija sve vrati u stanje normale, tj. status kvo - po sistemu, tresla se gora rodio se miš.

Šta će od toga svega da se desi ostaje da vidimo.

• Advokado

Ja sam fasciniran koliko su se ti vrhunski pravni umovi potrudili da formalno zadovolje zahtev, a da ne uđu u suštinu stvari. Svi odgovori koje su dali se zaustavljaju na formalnim pitanjima. To je, donekle, posledica naše želje da pitanje bude što preciznije, ali mi je mnogo jači utisak da su oni sami, svo vreme intenzivno razmišljali o tome kako da se izvuku. Sve u svemu, upravo zbog toga (a ne zbog same činjenice da su ocenili da deklaaracija nije prekršila međunarodno pravo) smatram da je njihovo mišljenje politički motivisano.

A samo mišljenje me asocira na moguću fudbalsku analogiju:
    "Da li je sudija Larionda prekršio pravila fudbalske igre kada nije Englezima priznao gol protiv Nemačke?"
    "Nije, jer sudija je taj koji određuje šta je pogodak a šta nije, i nigde nije izričito zabranjeno da sudija ne prizna pogodak koji su svi videli. "

Dakle, formalno, sve je u redu, a maaterijalno, očigledno je povređeno pravilo igre.

Tako da, čini mi se, nisu ostavili previše materijala drugim separatističkim pokretima u svetu, sem izričito iznetog stava da proglašenje secesije nije u suprotnosti sa opštim načelima međunarodnog prava.

• Јова

Nakon tvog pravničkog objašnjenja sve mi se čini da ipak ostaje status kvo.

• Advokado

Pa i meni se čini, al` hajde da sačekamo još malo.

• P

Jooooj, koliko ste dvolični oko Kosova je i to što mrzite Srbe sa Kosova pričajući da su Albanci, iako nisu. Pa u Kraljevu postoji deo grada koji se zove Mala Albanija jer su se tu naselili Srbi sa Kosova. Sramota. Dvolični smo oduvek bili i ostali u svemu!
    A tek kako me nerviraju dečica koja nisu bila ni 50 kilometara od Kosova nešto pričaju...
    Kosovo ipak jeste izgubljeno hteli mi to ili ne. Da ratujemo - ne možemo, jer bi nas izbombardovali i opet bismo izgubili (Rusiju zabole ćoše za nas, samo im je bitno što smo im dali NIS, neće ni oni ni Kinezi ratovati zbog nas, najjače da bi neko od Srba išao u njihove zemlje u rat, pa zašto bi i oni ratovati zbog tamo nekog Kosova), a ne možemo da pregovaramo više, jer ni u sledeća 3 milenijuma ne bismo mogli da se dogovorimo.
    Koliko god nam je teško da se pomirimo sa tim... Tako je kako je, i mi apsolutno ništa ne možemo da uradimo po tom pitanju.

Ovo sam hteo da napišem kao komentar na poster, ali kad sam ja postavio, poster je bio obrisan, tako da sam stavio ovde. :)

• Tom Ripli

Адвокат, стручно! Погодио си ТАЧНО у мету.
    Није ти за џабе тај надимак.

• Tom Ripli

"Особа А НИЈЕ убила особу Б, јер није постојао њихов никакав контакт, а особу Б је усмртио метак испаљен из пиштоља особе А"

• Negroidno Govedo

Advokat, odlično objašnjenje...

pekky, video sam ti komentar i na posteru :)

BTW, ja ne znam šta su ovi naši očekivali...davno je Vuk Drašković reko:
    (parafraziram)

Postoje dve tačke u međunarodnom pravu.
    Prva: Velike moćne zemlje su uvek u pravu,
    Druga: Ako nisu vratiti se na tačku jedan.

I mogu da poručim da one silne knjige o međunarodnom pravu mogu da se bace u đubre posle ovoga danas.

• strokan

Masoni su krivi za sve.

Zele da naprave nemir u svetu i da se posle pojave kao izlaz, i kao spasitelji.

Sve je to deo jedne velike slagalice...

• V

Srbe bi trebalo da zaboli kurac za svetske posledice ovakve odluke zbog toga sto nikoga nije zaboleo kurac kada se sve desavalo Srbiji i Srbima. Zato - neka se pocepaju sve drzave sveta, ko ih jebe, neka sami ciste svoja govna. Nama je dosta. Dasu nasi pametni da u Mitrovici proglase republiku, pa referendum, pa sve po redu. Isto i Rep. Sr. Sve legalno i po zakonu. Problem je sto nemamo muda za tako nesto. Samo lajemo bez veze, a karavani prolaze.

• Moćni Ming

Živele nam nezavisne republike, nove članice UN, posestrime - Abhazija i Južna Osetija.
    Znate kada ćemo to čuti? Kad sa izvora bude curilo mleko.
    Mi smo samo pijuni na šahovskoj tabli. Igrači su ti, koji odlučuju o nama.

• Ž

To Minže. :)
    Na kraju krajeva, i kraljicu možemo da izvadimo iz govana ako zatreba. :)

• Hoochie Coochie Man

Немогуће је нарушити непостојећу ствар.

Сва ова прича ме подсјетила на изјаву једног неопрезног америчког официра након агресије на Ирак 2003. Парафразирам: Наша побједа није само одраз војне супериорности САД-а, већ и снажна порука свијету да ми идемо ГДЈЕ ХОЋЕМО и КАД ХОЋЕМО.
    Касније су га правдали да је то изговорио у еуфорији. Да ли је?

Ако тај принцип америчког официра примијенимо на ситуацију са Косовом видјећемо да владари свијета заиста раде шта хоће и како хоће.

Онима који се још љуте, Амери поручују: ко се љути увалим му крути.

• Culle.haha

Iz odgovora MSP vidi se da on nije odgovorio na pitanje "Da li je secesija u skladu sa međunarodnim pravom" već je samo donošenje deklaracije označio kao nešto što ne narušava međunarodno pravo.

• strokan

Podrzavam Mingovo misljenje, jer se donekle poklapa sa mojim.

• Patriarch Warnawa

Одличан потез Међународног суда правде! Све честитке свим слободним и поноснима грађанима и грађанкама Републике Косово!

17. фебруар 2008, 15:49
    22. јул 2010, 15:00

• Advokado

Одличан потез Међународног суда правде! Све честитке свим слободним и поноснима грађанима и грађанкама Републике Косово!

"Srbin, kad hoće da bude objektivan, pređe na stranu svojih neprijatelja."
    Nisam siguran čija je ovo misao, ali na dobar način objašnjava način razmišljanja i ponašanja dela srpske (pre svega intelektualne) javnosti.

• Tom Ripli

"Srbin, kad hoće da bude objektivan, pređe na stranu svojih neprijatelja."
    Nisam siguran čija je ovo misao, ali na dobar način objašnjava način razmišljanja i ponašanja dela srpske (pre svega intelektualne) javnosti.

Објашњава.

ЕДИТ:
    Интелектуалне? Адвокат, 'де ти ту нађе било шта интелектуално, свега ти?
    :)

• Advokado

Nisam hteo da budem previše zloban pa da dodam "samozvane", jer neretko su tu zaista inteligentni ljudi, što celu stvar čini još tužnijom.

• Patriarch Warnawa

Neprijatelji?! Meni novorođenčad, trudnice, vredni, radni i pošteni ljudi, seljaci, albanske nacionalnosti nisu bili neprijatelji kada ih je ubijeno i proterano na desetine hiljada, na Kosovu, devedesetih.

Sasvim je normalno da osobe čije braću, sestre, roditelje, rodbinu, prijatelje, ili njih same je ova zemlja ubijala, mučila, silovala, omalovažavala i maltretirala, nad njima počinila poslednji genocid u 20. veku (ništa ja ne izmišljam, tako ga tretira Genocide watch, koji je najpouzdaniji izvor glede tih stvari), ne žele više da žive u njenim granicama. Sasvim je očigledno da međunarodni pravo, ni povelja UN niti Konačni pravni akt iz Helsinkija, ne zabranjuju deklaracije o nezavisnosti, i apsurdno je tvrditi suprotno zato što su sve zemlje Sveta nastale secesijom od neke druge države, u većini slučajeva donošenjem pravnog akta koji se zvao "deklaracija o nezavisnosti."

• Tom Ripli

(ništa ja ne izmišljam, tako ga tretira Genocide watch, koji je najpouzdaniji izvor glede tih stvari)

Genocide watch?

Genocide watch?

A ko je osnovao i ko finansira Genocide watch?

I da je ta budalaština istinita, reci mi što onda Srbi u Hrvatskoj koji su preživeli genocid nisu mogli da dobiju državu. Što to što važi za Albance ne važi i za Srbe?

• Earthworm Jim

Zato što su vrući.

• Patriarch Warnawa

Zapravo, SRJ je ta koja je načinila osvajački pohod i iredentističku teritorijalnu ekspanziju nad suverenom i nezavisnom državom, Republikom Hrvatskom. Nezavisnost od 25.06.1991. bila je legitimna, s obzirom da Ustav iz 1974. počinje sa rečima "Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje..." "Oluja" je bila vojna akcija koja je proterala jedinice JNA iz Hrvatske i time završila 4 godine dugu velikosrspku agresiju nad njom. Nad Srbima u Hrvatskoj bilo je ratnih zločina (uglavnom ih je činio HOS, koji je bio para-vojna formacija neoustaške orijentacije), ali genocid, hej, prestani da frfljaš terminima koje ne poznaješ. Bilo je pogroma, ali sama operacija bila je uperena protiv jedinica JNA. Ne zaboravimo kako su Smradikali delili puške, kojima su napadane policije stanice i u tim napadima su poginuli na desetine i stotine ljudi...

Genocid u BiH je posebna priča. Tu se već ne radi o Genocie watch - u, već o ICTY i ICJ.

• Negroidno Govedo

Е кад прочитам нешто овако, иако не делим многа "националистичка" мишљења, дође ми да се запитам: Ко пише ове глупости? и да почнем и Вуковом јебеном ћирилицом да пишем.

Кад се окрену тезе и приче, свака страна је у праву.

1885.е или 1883.е Срби нападају Бугаре, јер Бугари уједињују своје земље. Онда Срби испуше, јер су Бугари много јаки. Онда склопе договор Срби и Бугари о подели Македоније, који Срби не испоштују јер су им велике силе забраниле окупацију Албаније, тако Срби одбијају да напусте Косово и Македонију и крше уговор с Бугарима. Бугари праведни, се на то изнервирају и крену у други рат. Али притиснути са свих страна Бугари се предају. И зато Бугари који много воле слободу, иду на страну Аустрије у Првом светском рату и освајају свој територије. Али губе, јер Србима помажу стране силе. Онда им дају још бугарске земље. Србија је највећи непријатељ Бугарске

Видите како то лепо изгледа кад се окрену стране. Истина је увек на средини...

И пазите овај клип, који је само један пример који постоји на све ретардиране балканске стране.

http://www.youtube.com/watch?v=Icgs5xaCH1c&feature=related

О каквом бре једностраном геноциду на Балкану може да се прича? Нико није цвећка, а сви су жртве.

• С

Е кад прочитам нешто овако, иако не делим многа "националистичка" мишљења, дође ми да се запитам: Ко пише ове глупости? и да почнем и Вуковом јебеном ћирилицом да пишем.

Хехе јеси луд Влајко... ;)

Иначе, контам да су Мађари најненормалнији, био сам пре неки дан тамо, ликови свуда фурају слику ове територије:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/1/17/Velika_Madjarska_%28pre_1918%29.PNG

Јбг, њих разумем, пукли су много...

Ово што је Варнава написао су највеће глупости које сам прочитао у животу...

• Negroidno Govedo

Јбг, њих разумем, пукли су много...

Да њих је черупо ко је тео, борили су се и против Турака, били под њима, али ипак је и ова слика мегаломанска па да га јебеш :)
    А сваки балкански народ се заноси овим. То ј оно што сам тео да кажем.

• Valdemar

@Varnava
    Evidentno je da znaš da pišeš, pošto si napisao gornji komentar, ali izgleda da ne znaš da čitaš, pošto odredbe tog ustava koji si naveo pogrešno tumačiš. Priča se o narodu koji ima pravo na otcepljenje itd. Srbi su bili konstitutivan narod u Hrvatskoj, pa su i oni imali neko pravo na nešto. Sranje je počelo kad se Hrvatska otcepila i proglasila državom isključivo hrvatskog naroda. Kao i što se Bosna otcepila preglasavanjem bosanskih Srba. Možda se toga ne sećaš jer si suviše mlad? Ili tek tako pišeš da ti prođe vreme?

• En_Dotter

Валдемаре, није то у питању. Испро му мозак ЦНН, ББЦ и остала говна. Још мало па ће овакви као он тражити да се припојимо Албанији као цела земља, јер ћемо сазнати да смо и њима нешто украли или неки устав или шта већ.
    Да не помињем да је наша држва била Савезна ФЕДЕРАТИВНА Република Југославија. Тј. није била конфедерација да може куд који мили моји.

• Tom Ripli

Patriarch Warnawa
    Popularnost: 50
    Broj definicija: 2
    Prosek: 25.0
    Pol: Muški
    Poslednja aktivnost: pre 12 sati
    Registracija: 26.12.2009.
    -----------------------------------

Definicije 2
    Posteri 3
    Komentari 58
    Komentari drugih 41
    -----------------------------------

Какав аутор такво и мишљење. Не, нису му ЦНН/ББЦ говна попила мозак. У питању је обична тролчина.

Просто га игноришите и не одговарајте му на постове.

• Earthworm Jim

Ma Warnawa je car, a svi ste vi nenormalni. :)

• Advokado

Warnava, kad se pozivaš na ustav iz 1974. godine, obrti pažnju i na ove članove:

Члан 240.

Оружане снаге Социјалистичке Федеративне Републике Југославије штите независност, суверенитет, територијалну целокупност и овим уставом утврђено друштвено уређење Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Оружане снаге Социјалистичке Федеративне Републике Југославије чине јединствену целину и састоје се од Југословенске народне армије, као заједничке оружане силе свих народа и народности и свих радних људи и грађана, и од територијалне одбране као најширег облика организованог оружаног општенародног отпора.

Члан 398.

О промени Устава СФРЈ одлучује Савезно веће Скупштине СФРЈ, уз сагласност скупштина свих република и аутономних покрајина, а ако се променом Устава СФРЈ уређују само положај република и међусобни односи федерације и република — Савезно веће Скупштине СФРЈ, уз сагласност скупштина свих република.

Dakle, svaka promena statusa republika morala je da ide u skladu sa ustavom na koji se pozivaš, a u slučaju Hrvatske, to se nije desilo.
    JNA je vršila svoju ustavnu dužnost, po ustavu na koji se pozivaš, te ne može nikako biti "Velikosrpski agresor".
    NEmam lepo mišljenje o JNA, ni o ponašanju srpskih snaga na Kosovu devedesetih, ali, kao što rekoh, objektivnost je jedno a slepo prihvatanje najekstremnijih stavova druge strane je nešto sasvim drugo.

• [

Ovi klipovi i mape su čista glupost i paranoja. Samo od toga kako sami vodimo unutrašnju i spoljnu politiku zavisi kolika će nam biti država i kako će se u njoj živeti. Većina ljudi koji naseljavaju ovu našu planetu Zemlju ne zna ni gde je Srbija! Ne znaju ni šta je to! Alo ljudi, uzmite GLOBUS i pogledajte kolika nam je država. Ali eto, ratovali smo protiv skoro celog sveta '99 i pobedili (po rečima našeg Slobe). Ajmo jedan aplauz!

• medicus

Sloba je u grob otiš'o nevin! Zaboravljate osnovne pravne postulate, da niko nije kriv dok se krivica ne dokaže (pravosnažnom presudom), što se u slučaju Milošević, nikada nije dokazalo...

• F

Krivica je nešto malo više od traga na papiru. Lično mi je krivo što meso i kosti tog Slobodana nismo rastvorili u nekoj kiselini tad kad smo imali priliku, kao i još nekolicinu njemu bliskih saradnika koji su politički vaskrsli ovih dana. Kosovo više nije u sastavu Srbije, sa tim se trebamo pomiriti i početi da se bavimo mogućnostima poboljšanja života tu gde jesmo.

• medicus

Na stranu to šta je vaše lično mišljenje o dotičnoj personi. To navodim, samo kao primer kako izgleda međunarodno pravo u teoriji i praksi.
    U teoriji, on je čovek nevin!
    A u praksi... pa, to najbolje znaju oni koji ga i uzimaju u usta!

• Зека

Нећу да дужим нешто и да се уплићем у причу око одлуке МСП-а, јесам ја у оном фазону, патриотизам, Косово је Србија и тако то. Али што се тиче коментара у вези одлуке : "Ко нас јебе кад за скоро сто година нисмо могли да решимо проблем Косова".... извињавам се што сам вулгаран.

Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.