Kako tražiti i dobiti posao?
  • l

Da li znate neke cake kako tražiti posao?
    Kako uštedeti vreme i živce, i lako i brzo doći do posla?
    Na šta treba obratiti pažnju prilikom pretrage poslova?
    Kakve konkurse da odbacimo kao gubljenje vremena?
    Da li su konkursi jedini način da se pronađe posao (ako izuzmemo mamine i tatine veze)?
    Kada stignemo do intervjua, šta dalje?
    Kako se ponašati tokom intervjua?
    Da li postoje fraze koje poboljšavaju šanse za dobijanje posla?

Pomozite Vukajlijašima koji traže posao...

• Earthworm Jim

Šta, nije valjda da ne radiš više?

• vladimir88

Iz mog malog iskustva ti mogu reci da ti je veza najvaznija, ubedljivo. Preko konkursa mozes dobiti posao jedino ako si bas profi, jer je konkurencija ogromna. A veliki broj konkursa je cista formalnost da bi se neke firme reklamirale.

• Пд

Просто. Запалиш у иностранство. :)

• dusan1001

Ideš kući i na pos'o i dobiješ posao
    Mene ne zanima ja kad završim faks i ako ne nađem posao u nekoj školi davaću časove osnovcima za prijemni moze tako dobra kinta da se dobije ja sam vec tako zaradio prve pare

• l

Šta, nije valjda da ne radiš više?

ma radim, al sam videla temu "kako tražiti poster", i istripovala se da piše "kako tražiti posao" :P pa mi palo na pamet da ovde ima ljudi koji završavaju faks i uskoro će im biti potreban posao, kao i onih koji su u procesu traženjaposla, pa da im damo neke smernice. ja imam neke savete, ali pošto sam sad na poslu (o, ironije li!), ne mogu da dugo kuckam, pa ću kad dođem kući. :)

želela bih da zamolim članove da ne spemuju ovu temu glupostima, i da daju dobre i korisne savete ako ih imaju. imate mali milion tema za zajebanciju, pa tamo udrite. hvala.

• V

1. Nabaviti neku literaturu o govoru tela, prouciti i uvezbati preporuceno.

2. Oroditi se sa nekim ministrom ili aktuelnim predsednikom drzave.

3. Podignes kredit od 3-5000 eura za mito i korupciju.

4. Ako si musko jebi nekog bakutanera, ako si zensko kupi korset i "one" carape, znas koje.

5. Ako imas diplomu nemoj da forsiras njeno postojanje, a ako nemas diplomu forsiraj bas diplomu.

6. Isto vazi i za pamet.

7. Za muske koji dobro izgledaju: trazite posao u zenskoj firmi.

8. Za zene koje dobro izgledaju: trazite posao u muskoj firmi.

9. Izbegavajte zene u PMS-u i impotentne muzjake: vazi i za muskarce i za zene koji traze posao.

10. Ako zapalis u skandinaviju ova pravila ne vaze.

• dusan1001

Izvini lemaja sto ti oftopicujem temu al dal bi se preselili kad bi dobili posao u nekom drugom gradu recimo vi ste iz beograda a nađete posao u nišu i obratno

• Earthworm Jim

Zavisi kol'ko keša.

• Tulumbac

Ja bih se preselio kod Dinkića u stan da zajedno sviramo gitaru. Iako se svi nadamo da će uskoro svirati klavir.

Štos tiče posla, veza je najbitnija. Ili kombinacija.

• p

Peki, druže, zašto misliš da se u inostranstvu otimaju za nas odavde?! ko ne zna di će i šta će samo ode preko i tamo ga već na aerodromu čekaju da mu nude posao :) e pa, kurac!

• l

paosmarsa je skroz u pravu.

elem, ok veza, al šta da rade oni koji nemaju vezu? da se ubiju? da se zaposle u gradskoj čistoći? ili i za to treba veza? i majku mu staru, ti roditelji sa vezama, kako su ih oni stekli? zašto neko ne bi pokušao da sam stvori svoje veze?

daklem, par saveta:
    - koristiti sajtove za zapošljavanje (infostud, lakodoposla, i sl) često i mnogo. šaljite cv-jeve za poslove za koje ste kvalifikovani, za one koje biste voleli da radite, za one koji vas ne interesuju mnogo ali mogli biste da ih radite ako baš morate, za one za koje niste kvalifikovani, ali čvrsto verujete da biste mogli da ovladate potrebnim veštinama, itd. što više cv-jeva pošaljete - veće su vam šanse. ako pošaljete 3 cv-ja dnevno, za 20 radnih dana to je preko 50 mesečno (masa je mama!), od toga će vas zvati minimum 2-5. ako vas pozovu na intervju za neki posao koji vas i ne zanima preterano, ipak idite, to vam je vežba za intrevjue za poslove koji vas stvarno zanimaju.

- prijavite se na biro. zavod za nezaposlene ipak ponešto i radi, a ako ste tek diplomirali imaju i program "prva šansa", pa ako ništa drugo da makar od nečega počnete.

- obilazite sajmove zapošljavanja i ostavite svoje podatke svim kompanijama koje vas zanimaju, pa čak i nekima koji vas ne zanimaju preterano. takodje, posetite profilisane sajmove (sajam nameštaja, automobila, knjiga, prehrambene robe, turizma itd) koji su u vašoj struci i ostavite izlagačima svoj cv. na otvaranjima tih sajmova su često prisutni vazni menadžeri, slobono im priđite, oredtavie se, raspitajte i ostavite svoje podatke.

- uradite domaći! istraživanje! pronađite na internetu firme koje vas zanimaju i koje su u vašoj ciljnoj grupi, pronađite kontakte, pozovite ih i raspitajte se kome biste mogli poslati svoj cv. možda niko od njih trenutno ne traži nove ljude, ali ko zna - možda im se za par nedelja otvori neko radno mesto i oni se sete baš vas i odluče da se ne cimaju sa otvaranjem konkursa!

- definišite se! definišite tačno šta i gde biste voleli da radite, ali držite otvorene opcije i za neke druge varijante.

- cenite sebe i ciljajte visoko, ali budite i realni - od nečeg mora da se živi. ali i ako prihvatite posao koji je ispod vašeg nivoa znanja i veština, nemojte ostati na tome, težite ka boljem.

- družite se. idite na nova mesta, među nove ljude. idite na događaje na kojima možete upoznati nekog novog. pričajte sa ljudima, postavljajte pitanja, raspitujte se o njihovim poslovima i firmama, tražite kontakte od njih. ovo englezi zovu "networking", i tako se stvaraju te famozne veze.

• l

edit, malo izmenjeno u skladu sa pobrisanim spamom:
    ovo sam napisala iz svog višegodišnjeg iskustva, kao neko ko nema mamu i tatu sa vezama, kao neko ko je sam nalazio posao i veze. zaista želim da ovde prenesemo svoja znanja i tako pomognemo onima kojima su potrebni saveti kako bi što lakše našli posao i tako zaradili za život i obezbedili sebi egzistenciju. jer vidim da ovde ima dosta mladih ljudi koji ne vide nikakvu perspektivu u ovoj zemlji, i sa pravom se tako osećaju. ali bem mu miša malog nije sve tako crno...

• dusan1001

lemaja odgovori ti na moje pitanje jel bi palila u neki drugi grad zbog posla

• k

Ugraditi silikone. To nek bude propratna oprema uz svo godinama akumulirano znanje. Ako je poslodavac muskarac, iskoristiti sve tehnike zavodjenja :)

• Ognjetina

Tolko se napatis da dobijes posao, a gore kazes ne mogu sad pisati puno na poslu sam. xD Ja smijurije... xD

http://blogs.citypages.com/blotter/brilliant.jpg

• k

Ehh, da bi tako nesto rekao, moras da budes zensko. I niko ti nece reci da spemujes :) opet se sve svodi na krevet :)

• l

joj dušane, izvini, zaboravi! eto šta posao učini od čoveka! :P

znaš kako - za dobru platu i dobar posao preselila bih se i u azerbejdžan! bez sve šale. nemam decu, tj. porodicu, tako da nemam neke obaveze niti me bilo šta zadržava. te tako - nemam ni šta da izgubim ako bih rizikovala. a i nije neki rizik - ako mi se ne sviđa, vratiću se kući. to sam već jednom radila.

katja, lepo ti rekao kika boy. i još jednom bih vas zamolila da ne spemujete. ima dovoljno tema za zajebanciju (i sama volim da upadam i zajebavam se), ali neke teme je jednostavno glupo spamovati. takodje, ova tema nije u podforumu "zajebancije"... hvala :)

• Skočimiš

Najbolje je bit' umjetnik.
    I stočar.
    Uzgajanje mangulica, pičke materine. Sam svoj majstor. Sviraš kurcu i tako to.
    Ili u inozemstvo. Prihvatiš poslove koje i Rumuni odbijaju: skidaš azbest, bereš duvan, čistiš štale i svinjce... Spavaš sa 49 Rumuna u garsonjeri i doručkuješ hranu za mačke kojoj je istekao rok. Ako nisi gadljiv obljubiš neku bakutu zarad mečke i stana. I bole te noge.

U našim uslovima - ili debela veza ili debeo keš, pogotovo za državnu službu. Jedino ako si neki super-prekul-urban-turban-boj sa mnogo sreće pa da te prime na regularno.

• Сантјаго Коровјов

Da li znate neke cake kako tražiti posao?

oglasi, ne znam, još nisam stigao dotle, polako sad upisujem fax na leto, pa tek za nekih 5-6 god ćemo da vidimo

Kako uštedeti vreme i živce, i lako i brzo doći do posla?

ucena, realno nema načina da brzo dođeš do posla ako nemaš vezu

Na šta treba obratiti pažnju prilikom pretrage poslova?

Na platu, radno vreme, odmore....

Kakve konkurse da odbacimo kao gubljenje vremena?

One za deljenje letaka

Da li su konkursi jedini način da se pronađe posao (ako izuzmemo mamine i tatine veze)?

političko angažovanje, član neke stranke? Stvarno ne znam odgovor na ovo pitanje

Kada stignemo do intervjua, šta dalje?

Onda ucenjuješ.... Zajebavam se, ne znam, onda se obući pristojno i biti normalan tamo valjda, pričati sve svoje uspehe, počev od toga da ste bili najglasniji u vrtiću, pobede na školskom krosu, pa sve do zlata u brzom ispijanju piva

Kako se ponašati tokom intervjua?

ne previše opušteno, ali ne ni previše izveštačeno

Da li postoje fraze koje poboljšavaju šanse za dobijanje posla?

Ne

Pomozite Vukajlijašima koji traže posao...

Imate moju moralnu podršku

• Џими

Ја сам прошле године тражио било какав редован посао (не рачунам то што годинама држим часове по кућама) и послао пријаве на неколико десетина места. Многи послови су били и далеко изван моје струке.

Никад ми нико није одговорио на пријаву.
    Чак и кад сам више него испуњавао услове. Једном ме само звала нека зиљавуша из неке школе језика тамо у блоку 45, која себе назива професором језика, а прави катастрофалне граматичке грешке приликом употребе српског. Могу да замислим какав јој је енглески. У сваком случају, нисам јој се допао и није ме звала поново.

Онда сам на почетку 2010. добио одличан и озбиљан хонорарни посао у струци тако што се нисам ни пријавио. Човек ме звао, тестирао ме, потписао сам уговор и то је то. Сад правим паузу, а од јануара настављам на том послу.

-------------

Што се тиче тражења посла, ако нећеш да будеш ноћни чувар, разносач пице или конобар, тешко да ћеш добити озбиљан посао преко Инфостуда и сличних сајтова.

Потребна је веза, дефинитивно. Или много среће, као у мом случају.

• l

kika, ja sam na internetu nalazila, i dalje nalazim, mnogštvo izuetno korsnih informacija, naročito kada je u pitanju traženje posla....

• Korle

Sledeći koji bude spemovao temu popiće multivitamin sokić sa bananom.

• l

džimi, da li si tražio posao isključivo u struci? nisi probavao u npr. marketinškim agencijama posao copywritera?

moram da kažem da sam ja trenutni posao našla prijavivši se preko lakodoposla.com firma je ozbiljna, državna i radim kao PR. ja sam se prijavila u avgustu preošle godine, a oni se javili tek u oktobru, ja bila i zaboravila...

• k

A zasto je spem ako kazem da je dobro da se napucas kad ides na intervju, posebno ako te propituje neki kojeg 'vata kriza srednjih godina? Pa i to je jedan od nacina da lakse dobijes posao. Nisam na ovoj temi pisala recept za moskva tortu, pa da kazete da spemujemo. Ne moramo biti smrtno ozbiljni, da nas ne bi banovali. Valjda

EDIT Korleone: Što si se ti pronašla tu ? :) Tvoj predlog je na mestu, mislio sam na druge
    EDIT znala sam :)

• Џими

Е, да, користан савет: кад видите да у неким већим новинама расписују конкурс, тамо у оном одељку где су јавне набавке и тако то, немојте уопште да трошите време на пријављивање и новац на вађење докумената (а траже 100 извода и уверења о држављанству, 100 копија, потврду да ниси осуђиван, једино не траже извод из матичне књиге умрлих), јер су ти послови увек унапред расподељени испод тезге, а конкурси су само формалност која мора да се обави по закону.

• Lullaby

To je tačno. Meni bilo žao ljudi koji su se prijavljivali za moj posao. :)

• l

кад видите да у неким већим новинама расписују конкурс, тамо у оном одељку где су јавне набавке и тако то, немојте уопште да трошите време

ovo i ja apsolutno potpisujem.

e da, ako neko ima i neke dobre sajtove sa savetima za pisanje cv-ja i propratnog pisma, stavljajte ovde.

• Џими

džimi, da li si tražio posao isključivo u struci? nisi probavao u npr. marketinškim agencijama posao copywritera?

Рекох већ. Тражио сам било, и ван струке, шта што се не своди на механички рад. Јебига, нису ми се лепиле декларације и није ми се радило у хотлајну. :) Конкретно, то што си поменула нисам.

A zasto je spem ako kazem da je dobro da se napucas kad ides na intervju, posebno ako te propituje neki kojeg 'vata kriza srednjih godina?

Није спем. То је користан савет. Сисе су јако добар атрибут.

• Korle

Dobra mesta se plaćaju.

Nekada si morao da daš i po nekoliko hiljada maraka za mesto pumpadžije na "Zmaj"-u.

Negde se mnogo dobro zarađuje na bakšišu. Takva se mesta plaćaju debelo.

• Сантјаго Коровјов

firma je ozbiljna, državna i radim kao PR

ovo ozbiljna i državna mi ne ide jedno sa drugim.
    Inače ja planiram da upišem ETF, a tu ima dosta posla, a možda i nešto privatno smislim da radim sa ćaletom.... Videćemo, inače ne znam, meni ćale završio ETF i radi u struci, tako da možda i preko njega mogu neki kontakt da uspostavim. Mada nisam siguran, još ne znam ni šta ću na ETF-u da upišem, verovatno nešto u fazonu multimedije.... Pametan sam ljubi me majka :)
    A razmišljao sam i o pilotiranju, al pošto nosim sočiva jbg.... A dioptriju mogu da skidam tek sa 20 god.... Ne znam šta će biti posle toga.... Mada iskreno verujem da možeš da nađeš kakav takav posao preko neta.... Za početak, a kasnije da polako napreduješ :) Mada uvek možeš da se snađeš. Neke privatne časove da držiš....

• Џими

e da, ako neko ima i neke dobre sajtove sa savetima za pisanje cv-ja i propratnog pisma, stavljajte ovde.

Ја, искрено, не знам како се то пише. Нити бих волео да се запослим код некога коме је превише битно шта пише у ЦВ. Мог садашњег шефа није интересовало ни кад сам уписао, ни који ми је просек, ни кад завршавам факс, већ га је само интересовало да види да ли сам подобан за посао, тј. да ли умем да радим то што бих хтео да радим. Искрено, дивим му се због тога. Кад бих ја био у позицији да нудим некоме посао, не би ме уопште интересовало шта пише у ЦВ-ју, из разлога што ЦВ сви напумпавају како би се дојмили послодавцу, те је најчшешће пун бајковитих описа. А и шта ти можеш да ми напишеш у ЦВ-ју што ја не могу сам да провалим из десетоминутног разговора? Реално, ништа.

Dobra mesta se plaćaju.

Тачно. На овај или онај начин. Неко кешом, неко курвањем, неко у натури...

• Џими

Neke privatne časove da držiš....

Ако се баш ангажујеш у томе, постоји велика шанса да упознаш људе који могу да ти буду веза. Људи те цене кад виде да пружаш квалитетну помоћ детету им. Увек подржавам држање часова.

• Сантјаго Коровјов

Мог садашњег шефа није интересовало ни кад сам уписао, ни који ми је просек, ни кад завршавам факс, већ га је само интересовало да види да ли сам подобан за посао, тј. да ли умем да радим то што бих хтео да радим

To je po meni logično, mada mnogi traže ta sranja.... Imaš pun kurac onih koji su sve ekstra na faksu a nemaju nikakvo primenjivo znanje :/ Ipak mislim da te ni jedan fax ne sprema za rad, nego te uči svakakvim glupostima koje ti neće trebati....
    Za CV mislim da trebaš da nađeš neki balans, da istakneš svoje uspehe, a da deluješ skromno.... Moje mišljenje, ne mora da bude ispravno, nemam iskustva sa tim

неко курвањем

to prolazi kod Saše Popovića 100%, jebeš talenat....

Kako nemam keša, nisam žensko, a ni dukatlija.... Jedino da nekom ponudim litar viskija pa nek ide život :) Uglavnom traže nešto majku im....
    Mada kod privatnika mislim da traže znanje, trebaju im stručna lica ako oće da urade nešto od tog posla.... Neće da te plaća da blejiš....

• Борко

Страначка активност.

• l

reme, imaćeš pvt za par minuta :)

Мог садашњег шефа није интересовало ни кад сам уписао, ни који ми је просек, ни кад завршавам факс, већ га је само интересовало да види да ли сам подобан за посао, тј. да ли умем да радим то што бих хтео да радим.

ovo što si rekao važi za svakog OZBILJNOG poslodavca. kada neko krene da me ispituje za prosek na faksu i slična nebulozna pitanja, ja razgovor istrpim do kraja ali odlučim da mi ne pada na pamet da radim za takvu firmu gde postavljaju takva nebitna pitanja,

А и шта ти можеш да ми напишеш у ЦВ-ју што ја не могу сам да провалим из десетоминутног разговора? Реално, ништа.

ovo je APSOLUTNO tačno. i svako, opet - OZBILJNI poslodavac ovako razmišlja. CV služi da privučeš pažnju na sebe u moru cv-jeva - to je lična prezentacija. iskusni poslodavci znaju lako da provale "lažne" i prenakićene cv-jeve.
    u početku svoje karijere imala sam period od 4 meseca kada nisamnikako mogla da nadjem posao. slala gomile mejlova i cv-jeva, al niko me nije zvao. onda mi je neko rekao "mora da ti negde grešiš". sredila sam malo cv da bude pregledniji i jednostavniji, i uprostila propratno pismo. e onda su krenuli da zovu. tako da - treba sebi postavilti pitanje "da li sam uradio SVE što je potrebno?"
    takodje, moram džimi da ti kažem, da je to što si ti radio - it made the world of difference! nisi sedeo skrštenih ruku i čekao da posao dođe tebi - izašao si i cimao se. univerzum je preopoznao tvoju želju i volju i poslao ti povoljnu priliku... ali ovo je već neka savim druga priča (za nečija shvatanja možda pomalo sektaška) :)

dakle - sise! skroz legitimno sredstvo - ako želiš da te u tom kontekstu doživljavaju poslodavac i kolege. ako ti je to najbolje oružje, onda zašto se cimati sa zapošljavanjem, jednostavnije je otići na neki splav i naći sponzora :))))

• боби браун

Државни посао са редовном платом у струци, може наћи само добра политчка веза или пријатељство са директором. Све остало су маштарије. Можеш бити Тесла, неће те запослити у Електро дистрибуцији.
    Сличан случај је сада са НИС гасом, од како је Бајати заузео бусију. Само СПС и да си из његовог села или да имаш родбину тамо.
    О приватним фирмама не могу пуно да пишем, радио сам у само једној пре 10 година, као заваривач. Посао сам нашао преко огласа. У међувремену један другар постане директор јавног предузећа у НС и запосли ме.
    Хвала на издвојеном времену.

• l

nema na čemu! bobija za preCednika! :)))

e, da eto - nameće se dobro pitanje: da li bi valjalo učlaniti se u neku stranku? koliko to može da pomogne, a koliko, možda, da odmogne? da li treba razmišljati o tome samo ako imate na umu karijeru direktora u velikom državnom preduzeću, ili se učlanjivati za svaki slučaj (za ne daj bože)?

• Korle

Не препоручујем странке. Некако ми се чини да би им била вечити дужник.

Симпа си, пробај као промотерка неке културне робне марке. МОже лепо да се заради.
    :)

• marcipan

sredila sam malo cv da bude pregledniji i jednostavniji, i uprostila propratno pismo. e onda su krenuli da zovu.

Mozes li bar ukratko da objasnis sta si napisala? Faks, radno iskustvo i sta jos...? :)
    Mi smo na faksu imali kurs pisanja CV-ja, sto mi je bilo skroz nebulozno. Kao forma mora da se ispostuje, blablatruc...

dakle - sise! skroz legitimno sredstvo - ako želiš da te u tom kontekstu doživljavaju poslodavac i kolege. ako ti je to najbolje oružje, onda zašto se cimati sa zapošljavanjem, jednostavnije je otići na neki splav i naći sponzora

Svaka cast na ovom pasusu! :))

• Џими

univerzum je preopoznao tvoju želju i volju i poslao ti povoljnu priliku...

Еј, па има ту логике. :)

dakle - sise! skroz legitimno sredstvo - ako želiš da te u tom kontekstu doživljavaju poslodavac i kolege. ako ti je to najbolje oružje, onda zašto se cimati sa zapošljavanjem, jednostavnije je otići na neki splav i naći sponzora :))))

Ја мислим да ту ради подсвест. Пре ће мушкарац да да лепој женској посао, него габорки, ако су им квалификације и способности исте. Искрено, први бих ја волео да ми раде лепи људи (ту мислим и на жене и на мушкарце) у фирми. То уме да буде мамац за клијенте/купце.

e, da eto - nameće se dobro pitanje: da li bi valjalo učlaniti se u neku stranku? koliko to može da pomogne, a koliko, možda, da odmogne?

Рече већ Борко. Преко страначких веза се највећи део послова у Србији расподели, да се не лажемо.

• zp

А и шта ти можеш да ми напишеш у ЦВ-ју што ја не могу сам да провалим из десетоминутног разговора? Реално, ништа.

Realno, treba doci do jebenog intervjua, zar ne? Zato moras da se u CV-u predstavis kao najbolje moguce resenje za poslodavca.

Просто. Запалиш у иностранство. :)

Peki, otkricu ti jednu malu tajnu- ako ne sleces u inostranstvo 1. aprila sanse da te neko doceka sa velikom parolom POSAO CEKA BAS TEBE, PRIDJI CIKI! su mizerno male.
    Ne budali, molim te.
    Lemajini saveti za networking, targetovanje i istrazivanje su odlicni, ali ih mnogo olako shvatamo. Poslodavac u propratnom pismu zeli da vidi da:
    -znate dosta toga o firmi za koju se prijavljujete, posebno napredak i nadu da ce biti ne-znam-koja na trzistu, bla bla
    -si upravo TI onaj koga traze. Ne zeli da cita sta bi TEBI zaposlenje donelo, nego kako ti mozes doprineti razvoju firme.
    Takodje bi bilo hrabro, ali bi se protumacilo kao inicijativa da napisete nesto u fazonu da vec vidite sebe u tome i da ste sigurni da mozete bla bla ne znam kako vec doprineti tome i biti dobar deo tima.
    Ne trosite dragocen prostor u CV-iju na gluposti koje su potpuno nebitne za posao za koji aplicirate.
    I da, kontakti jesu vazni, definitivno, ovde je vazno da znate maltene bilo koga ko radi u konkretnoj firmi jer to znaci da imate neku, kakvu god, preporuku.
    Ovde ima mnoogoo radionica koje uce kako i sta, pisacu kasnije jos.

• .,.

Па та категорија дискриминације по лепоти је у социологији одавно названа новим расизмом, или "расизмом двадесет првог века". Наравно да ће сад пре добити посао лепа него ружна девојка, јебига кад немамо Црнце и Јевреје, морамо неког да дискриминишемо.

• Џими

Realno, treba doci do jebenog intervjua, zar ne? Zato moras da se u CV-u predstavis kao najbolje moguce resenje za poslodavca.

Реално, јебем ти фирму која не може да организује ''јебени интервју'' за све, или макар за већину пријављених.

Poslodavac u propratnom pismu zeli da vidi da:
    -znate dosta toga o firmi za koju se prijavljujete, posebno napredak i nadu da ce biti ne-znam-koja na trzistu, bla bla
    -si upravo TI onaj koga traze. Ne zeli da cita sta bi TEBI zaposlenje donelo, nego kako ti mozes doprineti razvoju firme.
    Takodje bi bilo hrabro, ali bi se protumacilo kao inicijativa da napisete nesto u fazonu da vec vidite sebe u tome i da ste sigurni da mozete bla bla ne znam kako vec doprineti tome i biti dobar deo tima.

Искрено, то је врло љигаво и увлачење је у дупе послодавцу. Кад бих био послодавац, елиминисао бих све који би ми написали тако нешто, јер је врло добро познато да се 99% кандидата кандидује ради сопствене финснсијске користи, те је углавном ЛАЖ кад говоре да им је на првом месту напредак компаније и блабла. Доле са увлакачима.

• zp

I sta fali mogucnosti da do necega dodjete preko veze ako ste kvalifikovani? Mislim da to brojne mogucnosti otvara i da je skroz okej AKO ste kvalifikovani na taj nacin traziti posao.

• Lullaby

I sta fali mogucnosti da do necega dodjete preko veze ako ste kvalifikovani?

Ne fali ništa, veza ti je jedina šansa. Ako si kvalifikovan.

• l

Искрено, први бих ја волео да ми раде лепи људи

e pa da, ali nije toliko prirodna lepota presudna, koliko neki čist izgled i negovanost. nećeš zaposliti nekog sa masnom kosom i izgriženim noktima, ma koliko lep/lepa. problem u našoj srbijici je taj što nisu sve lepe devojke negovane - često su prenapucane i prenapadne. ja ni takvoj ne bih dala posao...

marcipan, jes vala, napraviše filozofiju od pisanja tog čuda! a zaista je veoma jednostavno, sama forma nije toliko bitna - da li ćeš staviti bulete, strelice ili crtice. treba samo da bude pregledno. ništa više. bez ikakvih tabela, bordura i ostalih zajebancija. nalepiš slikicu, neku kao za psaoš ili ličnu, ali da bude normalna, prostojna, čista i umivena, uatim osnovne podatke. mali uvod od par rečenica u kojima iskazuješ svoj poslovni cilj (nije obavezno). navedeš fakultet, datum upisa i diplomiranja, smer. a onda radno iskustvo, od poslednjeg ka prvom. na kraju navredeš jezike koje govoriš, zatim dodatne veštine (kompjuteri, slepo kucanje i sl.). zatim svoje veštine i znanja (to ono - brza, komunikativna, timski igrač i sl). i onda dodatne info - tipa kursevi, nagrade, i sl. ova poslednja 4 ne moraju tim redom. prebaciš u pdf i to ti je to. ne treba da ima više od dve strane. kada ga napišeš daš nekome da pogleda i da ti kaže da li deluje pregledno. možeš i od starijih poznanika da tražiš njihove da pogledaš kako su pisali, pa ako vidiš neku formu koja ti deluje jasno i pregledno - ti je usvoji.

• Џими

e pa da, ali nije toliko prirodna lepota presudna, koliko neki čist izgled i negovanost. nećeš zaposliti nekog sa masnom kosom i izgriženim noktima, ma koliko lep/lepa. problem u našoj srbijici je taj što nisu sve lepe devojke negovane - često su prenapucane i prenapadne. ja ni takvoj ne bih dala posao...

Па, ја под лепим изгледом ни не рачунам шминку и пицнутост. Лепа девојка је лепа и без шминке. А шминка ми се ионако гади и изједначавам је са штроком. Кад би ми син оженио девојку која се редовно шминка, разбаштинио бих га.