Ukoliko ste iz Novog Sada ili ovde trenutno boravite, i muškog ste pola (žene ne mogu da pomognu zbog prirode bolesti) : Borislav Novakov je oboleo od leukemije i potrebna mu je krv, grupa O. Ako ste opšte krvne grupe i u stanju ste da date krv, ovim putem bih vas molio da skoknete do instituta i pomognete čoveku u borbi za život. Ništa ne košta, ne traje dugo a njemu može zaista mnogo da znači. Učinite dobro delo za njega, i vi ćete se bolje osećati znajući da ste mu pomogli.
Apelujem moderatorima da temu ne zaključavaju, kako bih mogao da je apdejtujem i učinim odmah vidljivom. Hvala.

Ne znam da li se daje tu u ovom slučaju, ali evo ti sajt
http://www.transfuzija.org.rs/
radnim danom do 2, osim sredom! piše na sajtu

Ja momka ne poznajem, rekli su mi da odem tamo i samo kažem da hoću da dam krv za njega. Otiću ujutro pa ću okačiti ovde šta je i kako ide. Inače ne daje dovoljno ljudi krv, a i čuo sam da se krv prodaje - ko zna gde to sve završava. Jebiga čoveku treba, navodno našli su 6 - 7 davalaca do sad. Videću sutra pa ću vam okačiti.

Kada se otvore "krvavi rokovi" na fakultetima (daš krv i možeš da polažeš ispite) ona ne znaju šta će sa zalihama. Uvek treba. Plemenito je, ne košta a nekome stvarno pomogne. Ako nekome od vaših ne daj Bože zatreba transfuzija a vi ste redovan davalac, momentalno je prvi na listi za transfuziju ako zaliha trenutno nema. Ja sam davao redovno dok nisam uradio tetovažu, pa nisam mogao godinu dana. Sutra idem da pomognem čoveku.

E ovako ljudi stoje stvari - sutra ako ste u mogućnosti, odete negde pre podne do instituta i samo kažete na prijemu da želite da date krv za Borislava Novakova. Ne uzima se klasično krv nego ide na sledeći način:
- urade vam EKG i neke osnovne analize (rad pluća, srca, pritisak, proveru vena..) i onda vam uzmu uzorak krvi. Nije bitno da li ste 0+ ili 0-
- Nakon par dana vas nazovu i dogovore kada možete da dodjete i donirate krv,
- Doniraju se samo crvena krvna zrnca, 50 grama a ostatak krvi vam se vraća u organizam. Ne boli, nije ništa strašno, traje nekih sat vremena, možda malo duže.
- Legneš i gledaš tv, puste ti film na dvd - ju, ponesete neki od kuće ako hoćete i mašina vam preradjuje krv. Nemoj da vas mrzi, treba čoveku. Ne znaju u kakvom je stanju, ali ima preko 30 godina i verujem da mu je organizam relativno snažan i da će preživeti.
Krv vam se kompletno obnavlja za dva do tri dana, a žene ne mogu da doniraju krv zbog vrste bolesti, šta god to značilo.
- АК
Жао ми је што не могу никако да помогнем. Ем што сам малолетан ем што нисам из НС-а. Одлучио сам да будем давалац када напуним осамнаест зато што сматрам да је то веома хумано а мене апсолутно ништа не кошта. Мој ћале је давалац неких тридесет година и он потврђује све што сам рекао о томе претходно.
Ето, само сам хтео да тема избије на врх још мало. Надам се да ће све бити у реду.
- a
Istina je rosoneri, znam neke koji su zbog tog završili u bolnici jer su anemični.
Hajd sutra javi da li je taj dečko primio, znam jednu koja će sigurno otići dati jer je i inače davalac, ima i univerzalnu O -, a živi u NS.
edit jebiga sad vidim da se muškarac traži, ništa onda.
Jer istina ono da ako u srednjoj das krv opravdano ti je dan-dva izostanaka?Istina. Nažalost, za mnoge srednjoškolce i glavni razlog zbog koga daju krv.
Jedina povoljnost koju sam iskoristila sa članskom kartom davalaca krvi je besplatna članarina u Gradskoj biblioteci u Beogradu.
Inače, ono što mnogi ljudi ne znaju, a bilo je na tv-u pre par meseci, to je da ljudi koji su dobrvoljni davaoci krvi, ne plaćaju participaciju za mnoge lekove. To ti u apoteci, naravno, neće reći, doduše, ko se još i seti da pita tako nešto, ali po zakonu, imamo to pravo.- BH
Messalina, kako ostvaruješ besplatno članstvo? Ja dao pre 2 meseca, pa sad mi ne bi ni dopustili da dam.
- a
Ti si univerzalac, Melkijades inače treba da napiše koji RH faktor treba, ne može on primiti + npr,mada ko god se tamo pojavi uzeće, ako ne treba njemu, trebaće nekom drugom, jbg.
Jer istina ono da ako u srednjoj das krv opravdano ti je dan-dva izostanaka?Ја кад сам у средњој давао крв, нормално сам ишао на часове после давања крви, а и сутрадан у школу. Стварно је безвезе оправдање за бежање. И да, најчешће је то главни мотив средњошколцима да дају крв. Као и оно што се поклања. Сећам се, први пут кад сам дао крв, дало нас је само троје из разреда можда, тад није било никаквих поклона. Наредни пут, кад су дошли са мајицама, чоколадама, соковима, чиме већ, сви су се сјатили да дају крв као муве на говна. Јебени јадници.
Inače, ono što mnogi ljudi ne znaju, a bilo je na tv-u pre par meseci, to je da ljudi koji su dobrvoljni davaoci krvi, ne plaćaju participaciju za mnoge lekove.Знам за то. Али хвала богу, никад нисам био у прилици да то искористим, јер ми никад нису били потребни никакви лекови. :)
- a
Usput, kad smo tu, kad budete, upozorenje za muškarce, birali koga ćete da oplodite a imate negativan RH faktor pitajte mladu ima li i ona jer je jeba kod trudnoće.
Messalina, kako ostvaruješ besplatno članstvo?Poneseš samo člansku kartu davaoca krvi, ili onu malu crvenu, ja sam takvu dobila u Kragujevcu kada sam davala, ili ono odštampano što sa zahvalnicom stiže na kućnu adresu, to su mi poslali kad sam davala u Beogradu. Trebalo bi nešto od ta dva da imaš, pretpostavljam. Dakle, poneseš tako neki dokument, odeš u biblioteku "Dobar dan, ja sam došao da se učlanim. Dobrovoljan sam davalac krvi, izvolite dokument." To je to :)
- a
Džimi ubrizgava se ista ako ima, a ako nema piči O -, pogotovo u slučajevima saobraćajki npr.otkud ko zna od medicinara koja je unesrećenom krvna grupa, mislim koliko to ljudi stavlja u novčanik kao podatak?
- BH
Hvala, messalina :) Izvinjavam se za offtopic.
Džimi ubrizgava se ista ako ima, a ako nema piči O -, pogotovo u slučajevima saobraćajki npr.otkud ko zna od medicinara koja je unesrećenom krvna grupa, mislim koliko to ljudi stavlja u novčanik kao podatak?Па, ја сам и написао ''осим у случајевима крајње нужде''.
Иначе, лекару треба пола минута да утврди крвну групу на основу узорка крви из прста.- nИначе, лекару треба пола минута да утврди крвну групу на основу узорка крви из прста.
I da mene pošalje kući: "Žao mi je, danas ne možete da date krv!"
More, mrš! 
Ja kad sam davala krv u srednjoj školi, prvo me pitali ''Imaš li ti 50kg?'' :) Ja još i bleda, ne delujem kao neko ko bi mogao da da krv, ali to nema veze sa bojom tena, naravno... Kao i Džimi, išla sam i tog i narednog dana u školu, glupo mi je bilo da izostajem, nisam zbog toga davala krv. Imam A- krvnu grupu, što za ženu ne valja, al' šta da radim, nasledila od oca RH faktor...
- a
musssashe
zbog side?
Ја кад сам у средњој давао крв, нормално сам ишао на часове после давања крви, а и сутрадан у школу. Стварно је безвезе оправдање за бежање. И да, најчешће је то главни мотив средњошколцима да дају крв. Као и оно што се поклања. Сећам се, први пут кад сам дао крв, дало нас је само троје из разреда можда, тад није било никаквих поклона. Наредни пут, кад су дошли са мајицама, чоколадама, соковим а, чиме већ, сви су се сјатили да дају крв као муве на говна. Јебени јадници.I dan danas se stidim jer sam se jedne prilike prijavio da dajem krv i naravno da bih bio u 9 tamo, ja sam morao da ustanem u 6 zbog prevoza... Nije me mogao top probudit' i nisam pošao, ali s obzirom da sam se prijavio, a profesori nisu dobili povratnu informaciju ko je bio, a ko ne, i meni je bio opravdan taj dan... Nisam htio da ga iskoristim, jer nisam imao obraza, ali me profesorica na prvom času izbačila napolje i upisala u odsutne, i onda sam morao da produžim da bi mi bilo opravdano jer sam imao džumbus neopravdanih...
Inače moj tata stalno daje krv, ima te članske karte i tako to, dok ja mislim da neću dobrovoljno davat' jer sam mršav, a i bojim se igle ka' od đavola...
A što se tiče ove stoke iz bolnice, bez obzira imali oni ili ne krvi, tražiće da se daje, takva nam je svaka rabota
ne razumem sto je to toliki blam.pa ako vec opravdaju sto bi sedeo tamo?
- nbojim se igle ka' od đavola...
Vidiš ja kad treba da vatim krv zbog kontrole, jer sam imala anemiju pre 2 godine, ili kod ginekologa uvek se istraumiram živa, vrti mi se u glavi, par puta sam se i zanesvestila. Ali kad dajem dobrovoljno krv, skroz mi je bleja, pružim ruku i lagano...
Valjda sam istripovala neki strah od igle...
Inače moj tata stalno daje krv, ima te članske karte i tako to, dok ja mislim da neću dobrovoljno davat' jer sam mršav, a i bojim se igle ka' od đavola...Ја већ 4 године нисам дао крв, пошто до пре две године нисам имао довољно ни за себе колико сам био жгољав. Време је опет да почнем да дајем. Је л' ради онај аутобус на Тргу? Капирам да је најједноставније дати тамо.