Smatrate li da je zaista potrebno (i normalno) osobi se obraćati u množini, iako je očigledno da se radi o jednoj osobi, ma koliko ona zasluživala naše poštovanje? I kakve to sad veze ima? Meni je to malo šizofreno, iskreno. Nekako mi nema uopšte smisla, ali vodeći se nekim društvenim normama i merilima kulturnog ponašanja, ipak moram da koristim. Nevoljno.
Da li je ovo samo posledica toga što se jednom zacrtana pravila teško menjaju? Mislim, vat z d fakin point?
Ja sam za to da se ovo ukine, mada kontam da biće.
Pa?
- Ј
Хахах, Гамби, мислим да превише размишљаш. :)
- Ј
Ма не замерам ја ником ништа, далеко било, зајебавам се... Него оно, никад ми није пало на памет да нешто озбиљније размишљам о томе. Шта знам... Јесте мало шизофрено и трудим се да избегнем кад год могу.
- Ј
Мојој покојној комшиници баба Стани су њена рођена деца персирала. Јебеш ми матер, али то је за Зону сумрака. Луди Сремци...
- Ј
Е, да, имао сам у средњој професорку енглеског која је тек изашла са факса, и баш ми је било неприродно да јој персирам... На страну чињеница да бих је радо спавао.
У праву си Гамби, персирање је срање.
- M
Ja sam navik'o da starijima persiram.
- M
Pa da. Al' ja mislim da bi ti trebalo da persiraš onima koje poštuješ, a da su stariji što kod nas nije slučaj jer se stariji počesto uvrede ako im ne persiraš.
- MНе треба да се искорени. Јако је лепо када ти се неко обрати тако, знаш да је са поштовањем, ако је искрено, наравски. А, то што морам да персирам професору који је сенилни јарац, јбг, закон јачега.
Upravo. Al' ono, takvo je učenje, tako će i ostati. I meni je malo neprijatno kada se obraćam nekome starijem sa ti, a da tu osobu ne poznajem dobro.
- Ј
То исказивање поштовања... Па јебему матер, кеву и ћалета и другаре штујем више него неке рендом деде и професоре, па им не персирам. Чак да знам Лемија, и да он зна српски, опет му не бих персирао, а њега поштујем највише на целом свету.
Јако је лепо када ти се неко обрати тако, знаш да је са поштовањемМени смета кад ми персирају, осећам се некако идиотски и непријатно.

persiranje je glupost... jebeš ti to poštovanje kad persiraš nekoga s kim radiš 10 godina u istoj kancelariji...
najjači je moj asistent iz statike, kad je frajer doš'o na čas i neko murek'o vi profesore... tip se pogubio... kao nemoj te me zvati profesore, i nemoj slučajno da me persirate, ne očekujete valjda sutra kad završite faks dai vas persiraju...
- MТо исказивање поштовања... Па јебему матер, кеву и ћалета и другаре штујем више него неке рендом деде и професоре, па им не персирам. Чак да знам Лемија, и да он зна српски, опет му не бих персирао, а њега поштујем највише на целом свету.
E, baš to. Ne persiraš onima koje poznaješ dobro, a poštuješ ih, već one koje poštuješ, a ne poznaješ ih. Valjda je tu neka razlika.
- j
iskoreniti. nije prirodno, definitivno kad je nametnuto kao sto je to u skolama. ako ti persiram ne znaci da te postujem ako ti ne persiram ne znaci da te ne postujem.
ako mi neko trazi da mu persiram (nastavnici u skolama) to znaci da on mene ne postuje. isto tako ako primeti da mu persiram i ne kaze mi "alo nemoj da mi persiras" takodje znaci da on mene ne postuje.

Је л' има персирања у француском? И у којим романским језицима има? За шпански знам да има.
Елем, јесте мало шизофрено. Ја свом шефу једини не персирам од свих својих колега, јер ми је труло да сеад прелазим на ВИ, кад сам већ од самог почетка кренуо на ТИ. А кренуо сам на ТИ, јер сам мислио да човек има 28-29 година. Тако изгледа. А у ствари има 43, може ћале да ми буде.
Која је старосна граница између ТИ и ВИ, кад се обраћате непознатим особама?
- k
Ja imam drugaricu Mađaricu, koja mami govori " Vi majko". Isto i ocu.
To mi je skrndžus.Ali što kaže Mara, persiranje koristim da držim neke ljude na distanci. I persiram profesorima na fakultetu. Asistentima ne. Uopšte, trudim se da što manje persiram, jer ne volim tu formalnu komunikaciju, mislim da stvara veštačku atmosferu.
Jebi ga, Dzims, najmladji ucenik mi ima 2,5, najstariji 40ak dina, ja limita vise nemam. Budim se svako jutro s drugim mozgom, persiram samo u institucijama di placam racune. Neuracunljiva sam tako reci, al' to znate.Ја сам са ученицима увек на ТИ, имали они 7 или 70 година. Кад треба да одржим час неком матором, прво што му кажем је ''ја сам са ученицима на ти, надам се да ти не смета''. И нико досад није рекао да му смета. Персирање прави дистанцу, а то је лоше кад је однос ученик-наставник у питању. Бар по мом мишљењу, али има разних тумачења.
Зависи од ситуације, рецимо млађим професорима сам у школи персирао, а ван школе на ти, и тако..ovo ja često radim, a jaka fora mi je kad uhvatim sebe u situaciji da ja ne persiram asistenta, a on mene persira... pa ga onda zamolim da ni on mene ne persira...
a što se tiče starosne granice, nemam pojma... negdje oko 40-ak godina je pristojno...
- kJa nikad ocu ne bih rekla " Vi majko" .
Sei nicht so frech :)

Ja uvek kazem "Ne persiram, iz vise razloga. Prvi- glupo je, jer sam tako mlada i cool. Drugi- naucitre da persirate na nemackom i onda se i ljudima svojih godina obracate sa Sie."
A to za distancu, jebem li ga, imam grupu na kursu vec dve godine i obozavam ih, svi do jednog su gotivci, ali toliko smo private sada da mi oni drze cas. Uglavnom, ovo sa "Sie" sam pokupila na kursevima u Deutschland, ljudi su bas insistirali da busemo na "du".
Ali, skontala sam da ima ucenika kod kojih sam bas probudila entuzijazam svojim private stilom, i mnogo mi drago zbog toga. Nije da pripisujem sebi zasluge za njihovo znanje, ali volim kad vidim da ljudi vole da uce, makar ne bilo zbog mene.
Ја сам са већином својих асистената комуницирао искључиво на енглеском, тако да се не сећам коме сам персирао, а коме не, у ретким случајевима кад смо користили српски. :)
А труло је, у сваком случају. Завршиш средњу, тамо те третирају као стоку професори, па кренеш на факс, ту ти као персирају, а и даље те третирају мање-више као стоку. :) ови у средњој се макар не фолирају. Мада, опет, има и океј факултета.