Evo, čitate one vesti o smrti one narkomanke koje su ispunile naslovne strane.
Čitate i o onom manijaku Norvežaninu. Vidim da se na dnevniku posvećuje pola vremena tome.
A kada se recimo u Avganistanu ili Iraku usmrti desetine osoba svaki dan, samo se nešto spomene pri kraju dnevnika...a da ne govorim o desetinama hiljada ljudi koji su u ratovima poginuli, pa im se samo dignu neke spomen ploče.Zbog čega je propala narkomanka i kurobeštija značajnija od stotina ljudi koji svakodnevno budu ubijeni?

Meni je više žao mog papagaja renkija koga je mačka pojela nego što osetim žalost za žrtvama terorizma u Iraku, Iranu, de li već.
Jednostavno teško je saosećati sa nekim koga ne znaš...
Ali upravo o tome pišem u mom delu "Dečak koji je voleo kamile". Za sve su krivi profesori geografije. Kada ti predstavljaju jednu zemlju kažu da naučiš njene gradove, prirodne resurse. Ne upoznaju te sa osobama, nego sa statistikom a ja ne mogu saosećati sa imenom nekog grada, ne ide. Zato odvajajte novac da kupite moju knjigu, koja će izaći u tvrdom povezu. Aleluja
Nema svaciji zivot istu vrednost.Ne moze se vrednovati isto zivot jednog alkoholicara ili narkomana,sa zivotom obicnih ljudi koji se svakodnevno bore da zarade da prehrane porodicu,vaspitaju decu i izvedu ih na pravi put,kao sto se ne moze uporediti ni sa osobama kao sto su npr.Tesla,Andric i drugi ,koji su zaduzili covecanstvo.
Ljudski zivot je ,zapravo ,veoma jeftin.Kada generali prave planove za neku bitku,oni u startu racunaju na odredjen broj zrtava u svojim redovima,kada se bombarduje neki grad,racuna se da ce poginuti i odredjeni broj civila....
Cak i crkva ima duple arsine po ovom pitanju.Ako si njen pripadnik tvoj zivot vise vredi od npr. zivota muslimana ili katolika (ovo vazi za sve crkve).Sve je to jebeno licemerje!
Ono sto znam jeste da zivot narkomana ili alkoholicara ne vredi nista,ako u svom tom ludilu,ne ostavi iza sebe nesto vredno.Ako ostavlja samo haos i rasulo,njegov zivot ne vredi ni pisljiva boba i treba ga ostaviti da umre kao pseto.Isto se odnosi i na ubice,pedofile i slicne!
Pogledajte koliko Bil Gejts ceni živote.
http://www.youtube.com/watch?v=_pwQRetpmzs&feature=share
Za moje drugare, pljuvače teorija zavera. :*
Pročitajte ovo, tu se objašnjava zašto nisu svi životi jednaki.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dunbar's_number
Objektivno, kada bismo mogli da gledamo nepristrasno, iz nekakve božanske perspektive, da, svaki život vredi isto.
Ali u praksi, iz naše lične perspektive na koju ćemo uvek biti ograničeni, ne vredi, prosto nema kognitivnih kapaciteta u našim mozgovima da nam bude realno stalo do više od stotinjak ljudi. Tolika su nam bila najveća majmunska plemena, a nije prošlo dovoljno evolucije od tada da razvijemo jače kapacitete. Ima ljudi (uglavnom žena) koji pokazuju tu empatičku tendenciju, ali za sada su anomalije. Ali polako, još koja stotina hiljada godina, ako opstanemo.
Zato život Ejmi Vajnhaus u našoj ograničenoj percepciji vredi više od nekih tamo ljudi pobijenih u Libiji, Norveškoj i Mjanmaru. Ona je deo naših života zahvaljujući svojem stalnom pojavljivanju preko medija. Njene pesme sudeo nekog iskustva koje si imao - dobre žurke na kojoj si bio, možda je bila na radiju uz neki super seks, možda ti je samo mnogo dobra pa si je slušao sto puta, a možda ti ide na kurac neopisivo - ali i kao takva deo je tvojih životnih iskustava. I zato je deo tebe i imaš neke emocije o njoj. Ušla je u tvoj monkeysphere.

subjektivno, ne vredi isto... ne moze zivot nekog koga ne znas i ko nema nikakvog uticaja na tvoj zivot da TEBI vredi vise od nekog koga znas i ko ti je drag, i imao uticaja na tebe, tako da tu nema rasprave.
objektivno, takodje ne vredi isto. ne vredi isto zivot narkomana i ubice i zivot normalnog, obicnog coveka. isto tako ne vredi isto zivot tog normalnog coveka i ljudi cija smrt utice (fizicki) na druge ljude. ne vredi isto zivot 90ogodisnjaka koji boluje od raka i deteta. kolko god mi hteli idilicno da gledamo na sve to, ukoliko imas prilike da spasis od smrti jednu od dve osobe, a nijedna od njih ti nije bliska, ne verujem da ces random da odaberes...
realno, ni posle smrti nismo svi jednaki.
- zpisto tako ne vredi isto zivot tog normalnog coveka i ljudi cija smrt utice (fizicki) na druge ljude.
Otkud to da covek mora biti narkoman, ubica, silovatelj etc da bi bio los covek? Postoji mnogo savrseno "normalnih" ljudi, tacnije onih koji su dobro socijalizovani, ali govna od ljudi.
- N
Jbt kako vi vrednujete smrt?
Otkud to da covek mora biti narkoman, ubica, silovatelj etc da bi bio los covek? Postoji mnogo savrseno "normalnih" ljudi, tacnije onih koji su dobro socijalizovani, ali govna od ljudi.stavio sam normalan kao primer za coveka koji je ok. stoji to sto kazes, ali si potpuno promasila sta sam pricao gore.
- zp
Ne, ne, slazem sa sa time nego izvukoh iz konteksta da bih prokomentarisala.

Objektivno gledano, svi su isti.
Ali nemoguće je objektivno gledati na to. Narkomanke milionerke su danas na ceni, od toga debeli pohlepni prdonje, vlasnici televizijskih stanica dobijaju gledanost i pare. Njih boli kurac za nešto što se u Avganistanu dešava često, nego oće nešto nescakidašnje. Ljudi su generalno govna, svako na svoj način.
- zp
A sta je 'leba ti objektivnost? To ne postoji kad su ovako neopipljivi pojmovi u pitanju. A kad su opipljivi to su cinjenice, a ne objektivnost.

Evo jedne moje defke. Nije nešto al ukazuje da nisu jednaki.
http://vukajlija.com/vrednost-zivota- zp
Objasnite mi zasto bi trebalo?
- zp
Gojko je bio prava sisetina, videh onomad neki hvalospev na nekom ZENSKOM forumu, pravi transfer blama.

Проблем је што сви живот вреднују у моралном смислу, то јест, да више вреди живот "добре" особе од живота "лоше". Да је Тесла убио бабу како би исфинансирао школовање и након тога ненормално задужио свет својим открићима, по мени, његов живот би опет више вредео од неког финог, моралног медиокритета.
- zp
Kaze se po mom misljenju. A zasto je to problem uopste? Iz cije se perspektive gleda vrednovanje zivota? Ekstremno je subjektivno i to je sasvim normalno i ljudski.