Да ли глуви од рођења знају како се зове који предмет?
  • Фејзбукманијак

Ово ме интересује. Да ли глув човек зна да је телевизор баш телевизор? И да ли има шансе научити га да разликује слова? Вероватно је ретардирано и глупо питање и још глупљи одговор ал мене ето интересује. А можда сам само ја испо глуп ал опет понављам, интересује ме

• Warner von Latinsche

Може научити слова, али само визуелно, не би могао да замисли реч у глави и самим тим би та особа била и нема.

• Ronnin

Tih... Zanimljivo.

• Eclipse

gluhonjemi ljudi nauce pricati skoro pa normalno, jer osjete frekvencije koje nastaju u grlu
    moja ujna je logoped i ja sam jos kao mala isla kod nje u centar za gluhonjeme gdje sam sasvim normalno komunicirala sa gluhonjemima, tad nisam ni kontala da su gluhonjemi
    a danas preko nje znam jako puno gluhonjemih malih ljudi koji citaju sa usana a pricaju skoro pa normalno, samo sto zvuce kao da pricaju iz grla

• Warner von Latinsche

gluhonjemi ljudi nauce pricati skoro pa normalno, jer osjete frekvencije koje nastaju u grlu
    moja ujna je logoped i ja sam jos kao mala isla kod nje u centar za gluhonjeme gdje sam sasvim normalno komunicirala sa gluhonjemima, tad nisam ni kontala da su gluhonjemi
    a danas preko nje znam jako puno gluhonjemih malih ljudi koji citaju sa usana a pricaju skoro pa normalno, samo sto zvuce kao da pricaju iz grla

ЛОЛЧИНА!

• Борко

Шта је смешно?

• Peri d platapus

@eclipse ako je gluvonem, to znaci da je gluv i nem, sto dalje znaci da ne moze da cuje i da prica...kako si uspela da ne provalis da ne mogu da pricaju ako ne mogu da pricaju? O.o

• P

Фејзбукманијак
    Ово ме интересује. Да ли глув човек зна да је телевизор баш телевизор? И да ли има шансе научити га да разликује слова? Вероватно је ретардирано и глупо питање и још глупљи одговор ал мене ето интересује. А можда сам само ја испо глуп ал опет понављам, интересује ме

http://www.lowbird.com/data/images/2011/01/apcdn-37936.gif

• Букснетина™

gluhonjemi ljudi nauce pricati skoro pa normalno

Хахахахахаха, које објашњавање!!!

• Jilian

Mene je oduvek mucilo pitanje kako gluvi razmisljaju, kako oni zapravo 'cuju' svoje misli?

• j

da li gluvonemi drkaju? msm pitam zato sto ako drkaju sigurno stenju dok drkaju. e sad da li su oni svesni da stenju? i ako stenju da li se to preglasno cuje?

sto nas dovodi do sledeceg:

da li bi vi rekli dluvonemom decku "alo drkas ga preglasno gluvonemi dechko!!111

• Jilian

@janpi To je dobro pitanje. Kako neko gluv moze da zna da ce mu neko uleteti u sobu dok je on 'u poslu'?

• Букснетина™

To je dobro pitanje. Kako neko gluv moze da zna da ce mu neko uleteti u sobu dok je on 'u poslu'?

Постоји један вансеријски изум, кажу да се зове кључ..

• j

da ali on verovatno ima drugi naziv za kljuc posto je gluvonem i verovatno je smislio sam naziv za taj predmet. nesto kao ono sto gurnem u vrata kad drkam da me ne cuju kako stenjem dok svrsavam. mada je verovatno krace

• Фејзбукманијак

вероватно је то

• Natnat

FejzU, da li si se bar malkice pokajao što si otvorio ovako glupu temu?
    Ljubi te drugarica tvoja :)))

• Chule37

Да ли глуви од рођења знају како се зове који предмет?- Знају, али не могу лепо да изговоре него мумлају, али може да се разуме. Визуелно науче слова и да комуницирају, а да науче да причају уче тако што гледају како саговорник отвара уста и то уче доста дуго.

• Mićko

Не контам како су њу научили да прича, а камоли да размишља. Глуваћу можеш нешто да показујеш, слепцу да причаш, али глуво-слепој особи? К'о биљка, само је хране, ни не зна да је жива...

• Луди Чак

Jebote koja tema, davno se nisam ovako iskidao na postove, pogotovo ove o drkanju :)

• [

Stvarno je zapanjujuć slučaj Helen Keler, ja sam čuo da se ona samo folirala kako bi bila popularna, i eto, danas ceo svet zna za nju. Ne samo danas, nego i ranije, a verujem da će se o njoj govoriti u budućnosti. Dakle, žena je postala bukvalno besmrtna zahvaljujući laganju. Gde je tu pravda?

• Луди Чак

Stvarno je zapanjujuć slučaj Helen Keler, ja sam čuo da se ona samo folirala kako bi bila popularna, i eto, danas ceo svet zna za nju. Ne samo danas, nego i ranije, a verujem da će se o njoj govoriti u budućnosti. Dakle, žena je postala bukvalno besmrtna zahvaljujući laganju. Gde je tu pravda?

A Straja lolo?

• Фејзбукманијак

Natnat nisam se pokajao ololo :)) Ljubi i tebe Fejz :D

• Warner von Latinsche

Хелен Келер је фејковала бре. Видела је да је обична жена и да не може да буде геније, па се правила да је ретардирана!

• Vesnita

E jebemliga ako su gluvonijemi nisu glupi ni retardirani, zatvorite uši i pokušajte da posmatrate svijet iz tog ugla, mislim da njima na kraju krajeva i nije tako loše osim što su diskriminisani.

Oni stvaraju svoju neku bazu mentalnih slika, relacija i vremenom, u komunikaciji sa drugima, koja se pretežno bazira na empatiji, uspjevaju vrlo lako da spoznaju kako se osjećate i šta hoćete od njih (možda čak i bolje nego vi sami) i da sa usana pročitaju o čemu pričate, jer čitanje sa usana ne zahtjeva ništa osim posmatranja. Baš kao što beba uči ko je mama i kako da je dozove (uči tako što čuje, vidi i pokušava da izimitira) tako i gluvonijema beba uči pokret usana prilikom izgovora rječi mama i vremenom mimikom počinje da reprodukuje tu rječ uz eventualno ispuštanje nekog zvuka koji se tu javlja od ptiska vazduha kroz glasne žice jelte.

• Da objasnim

Глуваћу можеш нешто да показујеш, слепцу да причаш, али глуво-слепој особи? К'о биљка, само је хране, ни не зна да је жива...

Изненадио би се... када би видео колико ово није тачно :)

http://www.sense.org.uk/about_us

• Eclipse

e jbg i vi, ja znam ljudi koji su rodjeni kao gluhonjemi (samim tim sto ne cuju nikada ne mogu ni pricati) pa nauce svasta, kod mene u kucu skoro svagodnevno dolaze kod ujne na vjezbe i oni kad nauce pricati ne pricaju ko mi, ne proizvode zvukove jezikom i sl, pokusaj da pricas bez upotrebe jezik, tako ti to zvuci. Nikada oni ne parlaju bas, ali osnovnu komunikaciju mogu da ostvare...

• Букснетина™

@ Da objasnim

То твоје је све на месту, али ја и даље вриштим на Еклипсину (како већ) изјаву да глувонеми временом НАУЧЕ ДА ПРИЧАЈУ! оололлоолололо

• Eclipse

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    to im je dijagnoza ljudi, kad se neko rodi gluh ili kad ogluvi rano on je odma i njem jer nikada nije pricao jer nije nikada cuo kako neko prica
    pa se onda radi sa njima, pokusava ih nauciti pricati, citati sa usana itd, neki nikada ne nauce a neki nauce sve

• bojanboj

Moj pokojni ćale je bio gluv, al je ogluveo u 6 razredu od streptomicin injekcija, pričao je normalno, jedino je malo grešio u akcentovanju reči. I tačno je to da čitaju sa usana, pa smo se tako i sporazumevali, mora da te gleda u usta dok mu pričaš. Ja ga zajebavao jednom, da mu za rođendan kupim vokmen, zamalo popih batine.

• Kolfild

Ja ga zajebavao jednom, da mu za rođendan kupim vokmen, zamalo popih batine.

Surovo covece, surovo...

• [

Ali gluvi i nagluvi super čitaju sa usana, ja sam učio sa jednom koja nije dobro čula, ali je sve znala šta se dešava u odeljenju. Tokom časa je gledala ljude i tako je znala ko se kome sviđa, ko koga mrzi, sve abrove, ko je prepisivao, ko se jebao sa kojim profesorom itd.

• Da objasnim

Ако је особа само глува од рођења, то је наравно далеко мањи хендикеп него ако је и глува и слепа. Глуве особе најчешће без проблема науче да говоре уз помоћ дефектолога (најчешће сурдолога и логопеда), и наравно, науче да читају са усана и то раде прилично добро. Неки говоре мање, неки више разумљиво, али углавном довољно да могу да комуницирају. Проблем је што не чују себе нити друге када говоре (немају тај фид-бек и онда им је и говор мало чудан, некад теже разумљив.

У одељењу, у основној, имао сам другара који је глув од рођења, и завршио је основну школу, после је неке две године био и на неком факсу, иначе нормалне интелигенције.

На срећу, врло се ретко дешава да се дете роди сто посто и глуво и слепо, али се дешава и то. Тада остаје тактилно чуло као медијум комуникације које се може искористити да се оствари комуникација.

• Verbalni GzV

Ово ме интересује. Да ли глув човек зна да је телевизор баш телевизор? И да ли има шансе научити га да разликује слова

Ja sam malo prije pričao sa gluvim drugom , kaže da zna sve kako se šta zove..

Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.