Neobični nazivi ulica i poreklo
  • b8

Ajd' za pocetak: ko zna po kome je baba Višnjina ulica u Beogradu dobila ime?
    Preporuka: biće zabavnije ako se ne traži po netu, nego ko zna-zna, ko ne zna nek' pusti mašti na volju...

• Kurd

Pa po Baba Višnji,sto posto! :-)

• Kurd

Kažu da je Miloš("komšije" smo u Kragujevcu,tj. dvor je jako blizu mene),bio onako blesav na nju...

• b8

OK, pet za kraj godine...Žitomislićka?

• Granon

Nekada sam živela u ulici 16. oktobra. Ne znam šta se desilo tog dana.

• Granon

Srpska ulica u Nici i Tunisu.

• Триша

Tošin Bunar na kraju Zemuna i kroz Novog Beograda, dobio naziv po nekom trgovcu Tošetu koji se valjda udavio u nekom bunaru u Zemunu...

E da, a ulica je dobila njegovo ime jer je deo zemlje oko Zemuna dao Crkvi, pa mu tako odali počast.

• Hipnos

Zašto se Aberdareva tako zove?

• Harlekin

Milan Kujundžić - Aberdar

• M

U Podogricu, u naselje Drač, ima ulica koja se zove Kučka, kako bi' volio da znam po čemu ta ulica dobi to ime.

• Harlekin

Po mađarskom predsedniku kinološke asocijacije, Lajošu Kučki
    Next...

• ababovic

Главна улица у Земуну?
    Ко је тај Главни по коме је улица добила име?

• BH

Mora da je neki komunista, oni su imali neke interne nadimke, pa su verovatno imali i Glavnog :).

• MOTIKA

Meш,о па вероватно по племену Куч, али вероватно то и сам знаш.
    Вероватно :)

• M

Ako tako veliš Harlekine, onda da ti vjerujem. A i Motiki. A ima jedna zgrada u Podgoricu što se zove "Seljanka", a druga "Zgrada mozgova". Za drugu znam što se tako zove, ali za prvu ne.

• Триша

@ababovic
    Ja mislim da je naziv nastao od rimskog oficira Glavijusa koji je jurio Kelte po Taurunumu dok ga nisu u'vatili i iskasapili tamo gde je sada MekDonalds. A i može biti jer je to glavno mesto da te pregaze neka kola...

• GM

Meso, jesu li to one sto prave cudne zvuke kad duva vetar?

• M

Ti zvuci (za kurac me vuci!) se prave sami od sebe kad su zgrade jedna pored druge i puše vjetar (valjda, što zna' ja...).

• M

"Bora i Ramiza"
    Ko su ti dvojica, zna li ko, posto se jedna ulica u Podgoricu tako zove.

• Др Јанковић

Нем' појма,мислим да су неке серијске убице у питању(поубијали много Немаца).
    Има ли неко појма зашто се Булевар ослобођења у НС-у тако зове?

• VanGoga

C.Ja ne :)
    A po kome je dobila ime ČINGRIJINA ulica na Zvezdari?Tamo sam stanovala tokom studija i svima večito bilo smešno :)))
    Da ne grešim dušu,možda je stvarno neki(a) velikan(KA) u pitanju?

• Јова

Najnovija ulica u Banjaluci je dobila ime "Olimpijskih pobjednika"
    U Banjaluci takođe ima ulica koja se prosto zove "Srednjoškolska".
    Tu je i ulica "12 beba" (po 12 nedonoščadi koja su umrla 1992. za vrijeme embarga, pošto nije bilo kiseonika za inkubatore, a nije se mogao ni nabaviti)
    Zanimljivo je da se baš u ulici koja se zove "Srpska" nalazi katolička crkva i katolički samostan.

• M

U Podgoricu, ulica što ide posred centra grada a zove se Ulica "Slobode", zatvorena je za motorna vozila od 17:00 do 05:00. Toliko o slobodi.

• Granon

Šoferski Raj, Zvezdara, Beograd

• ortak_CHEda_velja

Baranjska ulica.Ali ne po pokrajini u Hrvatskoj nego po jednom lokalnom liku-alkoholičaru.
    Naime, nisam siguran da li se on uopšte prezivao Baranjac, ili je nadimak dobio po ulici u kojoj živu, uglavnom, to je anegdota koja se prolači već godinama.U međuvremenu, Baranjac je umro...
    manje više tu nema dalje šta da se priča, Baranjac rest in peace...

• Патофњар Нигга

da li je neko cuo za ime ulice "velike stepenice"? da li zna gde je? :)

• Granon

Postoje stepenice od keja kod "25.maja" do Kališa...i čini mi se da se tako zovu. Sa desne strane (kad se penješ) je kafić koji se takonekako i zove (ima slatku terasicu).

• ban

Majo, jel to ono mesto gde je tvoj muž ispao "SUPERMAN" ? :)

• Chupav_Chups

Baba Višnja je moguće čuvala neke partizane ili tako nešto. Nastavak te ulice se zove Golsvordijeva je inače po Goldsworth-iju al' su ljudi malko promenili raspored slova.
    Inače ja sam dva ćoška odatle, Kad Krunskom prođeš Koče Kapetana pa prva sledeća je MOLEROVA (znam po kome se zove, al' bila je to zagonetka pola srednje škole). I ćošak ispod mene je KIČEVSKA a to mi već stvarno nije jasno odakle. Po kiču, kičici ili se neko prezivao Kičev ili tako štogod.

• BH

Baba Višnja je keva Miloša Obrenovića, a Kičevska je po Kičevu, gradiću u Makedoniji.

• Jezivi

Tosin bunar je dobio ime po Tosi Apostolovicu.Po legendi,kad je oslepeo,u snu mu se javili nekakvi djav'li,rekli mu da sa vrha Bezanijske Kose gurne bure i na mestu gde se zaustavi,da iskopa bunar,umije se vodom iz njega i vratice mu se vid.Bunar je stvarno postojao,zatrpali su ga za vreme II svetskog rata,a na tom mestu je sada pivnica "Dzakarta".

• Sherman

U Subotici postoji ulica ,,Seksualnih manijaka''. Jedna od većih ulica na periferiji grada je presečena građevinom, a ostatak ulice je ostao bez naziva. Stanovnici tog slepog creva su bili revoltirani mesecima pošto im nije stizala nikakva pošta. Neko ja potom iz zajebancije napravio regularnu tablu sa natpisom ulica Seksualnih manijaka. Niko od nadležnih nije reagovao, a meštanima je bilo svejedno, samo da imaju ulicu. Nedavno je ulica zvanično upisana u katastre. Bar po poslednjim proverenim informacijama :)

• P

@Van goga ja sam živo isto u tom kraju, išao u veljka ,pa u 6.gimnaziju....Čingrijina i Ulica kisele vode su mi uvek bile rebus.....

• a

Srpska ulica u Nici i Tunisu.

za Tunis znam, pričala nam teta- mnogo srpskih vojnika u 1.s.r. je tamo prebačeno na lečenje i oporavak i to francuskim vezama jer je tad Tunis bio francuska kolonija.

• Jesterface

Ulica kisele vode na Mirijevu (neko je već pomenuo). I nedaleko od nje, takođe na Mirijevu ulica Vitezova Karađorđeve zvezde... Na Voždovcu, ulica Mis Irbijeve... Nekadašnje moje mesto prebivališta na Karaburmi, ulica Jabučka... itd.

• a

U Subotici postoji ulica ,,Seksualnih manijaka''

Gde ti je to?
    Ako se neko zajebavao s tablom ne znači da se tako i zove, postoje i table Prodajem med uokvirene u plavu tablu i nakačeno na kuću pa nije ulica. A i ja sam na nalogu za ktitor napisala Svetih Vukajlijaških mučenika 2 pa ne znači da postoji, mada sam radnici u pošti rekla da je u Velikom Radanovcu.

• Sherman

Kraj Kireške, u Malom Radanovcu. Imam prijateljicu koja radi u pošti u odeljenju za pošiljke, u pošti je ta ulica zavedena kao ulica seksualnih manijaka. Evo stare vesti: http://www.subotica.com/vesti/4-4846/politicke-aktivnosti/ulica-seksualnih-manijaka/

• P

@Jesterface Kisele vode je na Lion-u, bar ona na koju ja mislim......deo Milana Rakića od Bulevara do Batutove.

• Ognjetina

U Doboju ima ulica Đenerala Draže dobila ime po onom liku što je izmislio poznate naočale Lenonke...

http://pravoslavlje.spc.rs/slike/943/istina-o-djeneralu-drazi-1.jpg

• Jesterface

@Pjer88 Za tu na Lionu ne znam, mada često prolazim tamo. Ova na Mirijevu je ako se ne varam 400-500 metara sa desne strane posle video-kluba Žabac, kada se ide Partizanskim putem prema Bogosloviji...

Kako god... Ulica: ‚‚Kisele vode'' Ljolj...

• V

Npr. ulica Banditen Strasse je u stvari Partizanska ulica.

• sc

Dok se Kosovska ulica bude tako zvala dobro je, ali ako joj neki genijalac bude slučajno promenio ime u Republjik kaljdrmi ili nešto slično, ima da padne hardcore erotika. :D

Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.