Обележавање стогодишњице српског ваздухопловства
  • Da objasnim

Немам шта да кажем на овај најављени ивент, али ми некако било кул да отворим тему.

• hladan.krompir

Управо склапам договор како да дођем до Батајнице, па би неко могао да ми помогне. Како иду аутобуси од НС-а и БГ-а до Батајнице? Има ли можда железница, па и да ли се њоме може стићи до Батајнице?

• enemyofthefreeworld

Обележавање стогодишњице српског ваздухопловства

Тренутак да се запитамо, како то да смо међу првима кренули, а међу последњима стигли.

• Da objasnim

До Батајнице можеш возом који иде на релацији Шид - Београд, путничким.

• Хујо Смрад

To nije hepening, to je ivent, get jor fekts strejt!!!

• Da objasnim

Исправио сам, само немој викати, боли ме глава данас цео дан.

• hladan.krompir

Хм, ја сам из Зрењанина, па ми треба нека најлакша и најбржа варијанта.

• Da objasnim

Хм, не знам сада, питај на станици најбоље...

Тренутак да се запитамо, како то да смо међу првима кренули, а међу последњима стигли.

Спотакли се о старт линију, лоло

• Скелетор

Meni žao što nisam nikad išo u muzej vazduhoplovstva, a imo sam želju. bem ti ekskurzije da ti jebem, jebo ih zoo vrt i avala da ih jebe!

• hladan.krompir

Манијак, нас су водили у забавишту, још се сећам неких ствари, и оних као првих авиона како су висили са таванице.
    Авала је доста добро, био пре годину дана, ништа јој не фали, али ипак музеј јебе.

Да објасним, кажи ми да ли Батајница има железничку станицу? То ме занима.

• Da objasnim

Има жел станицу, кажем ти, туда пролази воз на релацији Шид - Београд, брзи не стаје, али путнички стаје у Батају.

• enemyofthefreeworld

А мало о ваздухопловству да причамо? :Р

• Скелетор

Манијак, нас су водили у забавишту, још се сећам неких ствари, и оних као првих авиона како су висили са таванице.
    Авала је доста добро, био пре годину дана, ништа јој не фали, али ипак музеј јебе

Krompirko, ovo je bilo pre više od 20 godina, ravno 1990:))

• Da objasnim

еnemyofthefreeworld, па причамо, за почетак како стићи до Батаје :Д

• Advokado

Imam pitanje: Zašto je baš 2012. stogodišnjica? Mislim, Rusijan je u Beogradu leteo 1911. (doduše i poginuo, a uz to je bio Slovenac) a Sarić još 1910. (doduše u Subotici koja je tad bila u Austrougarskoj). Dakle, od kog događaja se računa istorija vazduhoplovstva u Srbiji?

• Gusti.

Najbolje je krenuti izjutra rano. Jer ako kreneš kasnije, ići ćeš pešaka od Zemuna. Pogotovo što će biti i ruskih i američkih aviona, pa žele ljudi da vide.

Koliko se sećam, prva vazduhoplovna komanda je osnovana 1912. godine u Nišu. A prva naša avio kompanija 1927.AEROPUT :D Enemi, ispravi me ako grešim

• Da objasnim

Vazduhoplovna komanda, prva vazduhoplovna jedinica Srpske vojske, formirana je u Nišu 24. decembra 1912. godine. U sastavu je imala: Aeroplansku eskadrilu (odeljenje), Balonsko odeljenje, Golubiju poštu i Vodoničnu centralu. Krajem 1912. godine srpsko vazduhoplovstvo imalo je 12 aviona, impozantan broj za to vreme, a prema francuskim kriterijumima odgovarao je ekvivalentu dve eskadrile. Iscrpljeno u balkanskim ratovima, srpsko vojno vazduhoplovstvo dočekalo je Prvi svetski rat sa skromnim snagama: šest pilota, četiri aviona i dva balona.

• enemyofthefreeworld

Imam pitanje: Zašto je baš 2012. stogodišnjica? Mislim, Rusijan je u Beogradu leteo 1911. (doduše i poginuo, a uz to je bio Slovenac) a Sarić još 1910. (doduše u Subotici koja je tad bila u Austrougarskoj). Dakle, od kog događaja se računa istorija vazduhoplovstva u Srbiji?

У Нишу основано Српско војно ваздухопловство.
    СОК НЕ ГРЕШИ!

• Gusti.

A ko je usavršio balon, a? :)

• Da objasnim

Први српски наоружани авион (1915), "Олуј":

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/FirstSerbianArmedPlane1915.jpg

Ово је ладно летело са двоје људи и оним тешким митраљезом одозго...

точкове су украли само мог понике, лоло :)

• Advokado

Fala na objašnjenju. Inače, meni obećali propusnicu za novinarski dan (dan pre mitinga) ali sad se ne javljaju.

• enemyofthefreeworld

Иначе, наша армија је 5. у Европи чини ми се, која је уврстила ваздухопловство у своје редове.

• Puzzle-Fox

Немам шта да кажем на овај најављени ивент, али ми некако било кул да отворим тему.

Ono, hvala ali nijesi trebao ljolj.
    Je l' se za ove godišnjice održava neki miting? Meni se čini da sam ja prisustvao nekom kad sam bio u jednoj posjeti Beogradu prije nekih 5-6 godina ono skakali neki padobranci i bili avioni neki.

• Цар

Eво ознаке српских авиона:
    1912-1915. и 1916-1918.
    http://www.crwflags.com/fotw/images/r/rs_k%5Eaf1.gif
    1915-1916.
    http://www.crwflags.com/fotw/images/r/rs_k%5Ear2.gif

• Puzzle-Fox

Ono, hvala ali nijesi trebao ljolj.
    Je l' se za ove godišnjice održava neki miting? Meni se čini da sam ja prisustvao nekom kad sam bio u jednoj posjeti Beogradu prije nekih 5-6 godina ono skakali neki padobranci i bili avioni neki.

• Цар

Ево пар занимљивих ликова из области ваздухопловства
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/6/69/Mihajlo_petrovic.jpg
    Први наш пилот који је погинуо на борбеном задатку, Михајло Петровић.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/c/cd/Vladimir_Aleksic.jpg
    Први наш човек који је полетео једрилицом коју је сам направио, Владимир Алексић.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Sz%C3%A1rits_J%C3%A1nos.jpg/371px-Sz%C3%A1rits_J%C3%A1nos.jpg
    Први човек с наших простора (Суботица) који је полетео авионом који је сам конструисао (1910), Иван Сарић.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Ognjeslav_Kostovic.jpg
    За овог лика кажу да је направио дирижабл две деценије пре грофа Цепелина, руски капетан, Огњеслав Костовић Степановић.

• Скелетор

Огњеслав Костовић Степановић

Kolko kul ime, OGNJESLAV..tako će neki sin da mi se zove. garantuem

• miniGunner94

Ja oću da bidnem tamo. Taman treba da se pojavim u internatu 2. septembra.
    Kad počinje, u kolko h?
    Kako mogu da dođem iz Bg-a u Batajnicu?

• Da objasnim

Иде неки троцифрени градски тамо, не знам сад напамет који...

• hladan.krompir

Траје од 10 до 17 часова.
    Што се тиче превоза, нека ти одговори неко ко је одатле, таман ће и мени значити одговор, јер морам да се из ЗР-а довучем до БГ-а, па онда за Батајницу, највероватније.

• hladan.krompir

Шукнуо сам културан мејл неком мајору да ми каже како иде превоз до тамо. Ваљда ћу добити одговор, па ћу овде објавити ако буде неких информација о релацији БГ - Батајница.

• Da objasnim

Седамдесет тројка иде са Новог БГ (блок 45) до Батаје (жел. станица).

Са Зеленог Венца (БГ) до Батаје иде бус 706:

ЗЕЛЕНИ ВЕНАЦ - Југ Богданова - Поп Лукина - Бранков мост - Булевар Николе Тесле - Карађорђев трг - Карађорђева - Авијатичарски трг - Главна - Цара Душана - Батајнички пут - Мајора Зорана Радосављевића - Пуковника Миленка Павловића - Новосадска - БАТАЈНИЦА

• Da objasnim

Cena ulaznice iznosi 2OO dinara.

PROGRAM

Petak, 31.08.2012. godine

09.00-15.00 časova - prihvat učesnika iz inostranstva, carinska i pasoška kontrola, čekiranje, postavljanje vazduhoplova na statik
    13.00-15.00 časova - ručak na aerodromu Batajnica
    15.00-15.45 časova - briefing
    16.00-16.45 časova - prevoženje i smeštaj učesnika u hotele
    17.00- - slobodno vreme učesnika

Subota, 01.09.2012. godine

08.00-10.00 časova - prihvat učesnika iz R.Srbije i po potrebi iz inostranstva
    09.00-10.00 časova - prevoženje učesnika od hotela do aerodroma Batajnica
    10.30-10.45 časova - briefing
    11.00-16.00 časova - poseta domaćih i stranih novinara
    11.30-15.30 časova - uvežbavanje programa (učesnici glavnog dela) i press day
    13.30-15.30 časova - ručak za učesnike na aerodromu Batajnica
    16.00-16.30 časova - debriefing
    17.00-17.45 časova - prevoženje učesnika do hotela
    18.00- - slobodno vreme učesnika

Nedelja, 02.09.2012. godine

08.00-09.00 časova - prevoženje učesnika od hotela do aerodroma Batajnica
    08.00 časova - otvaranje aerodroma Batajnica za posetioce
    09.30-10.30 časova - prevoženje VIP zvanica do aerodroma Batajnica
    09.30-10.00 časova - briefing
    09.00-10.50 časova - uvodni deo programa: maketari, laka avijacija, padobranci i sl.
    10.50-11.00 časova - otvaranje aeromitinga - govor ministra odbrane R.Srbije
    11.00-16.00 časova - glavni deo aeromitinga - letački program
    09.00-17.00 časova - statički deo aeromitinga - razgledanje izložbe
    13.30-15.30 časova - ručak za učesnika na aerodromu Batajnica
    17.00-19.00 časova - pripreme avijacije za povratak (odlazak učesnika iz R.Srbije i iz
    inostranstva po posebnom zahtevu)
    19.00-22.00 časova - koktel za učesnike - hangar party
    22.00-22.30 časova - prevoženje učesnika do hotela

Ponedeljak, 03.09.2012. godine

08.30-09.15 časova - prevoženje učesnika od hotela do aerodroma Batajnica
    09.30-09.45 časova - meteo konsultacije na aerodromu Batajnica
    10.00-14.00 časova - ispraćaj učesnika sa aerodroma Batajnica

Utorak, 04.09.2012. godine (rezervni dan za ispraćaj učesnika iz inostranstva zbog NMU ili tehničkih problema)

08.30-09.15 časova - prevoženje učesnika od hotela do aerodroma Batajnica
    09.30-09.45 časova - meteo konsultacije na aerodromu Batajnica
    10.00-14.00 časova - ispraćaj učesnika sa aerodroma Batajnica

• miniGunner94

Da objasnim objasnio. :)

• Марко 

Зар имају они нешто од те ваздухопловне технике да покажу? Не рачунам неке шугаве Орлове, Галебове и Врапце, мислим на нешто конкретно, нпр. МИГ. Ако је уопште неки преживео бомбардовање.

• Kurd

Ja sam zadnji put bio kao dete na aero-mitingu u Titovo doba...to je onaj što je umr'o pre 32 godine.
    Jel' ima nešto novo da će da se vidi tamo ili će da bude sve ono što sam i video tada?

• Zhajk

ahahahahahha bez uvrde ali mi je smešno ahahhahahha

• enemyofthefreeworld

Па биће ваљда Миг-29, онај један што ради. лолололо
    Курде, мсм да је тај Миг и набављен после Титове смрти, тако да је то ново... лололо

• Марко 

Је л' то пале на курблу, или како већ?

• enemyofthefreeworld

Ма пали на пола кључа, ремонтовали га Руси лично! Или беху Чеси...

Али пошто нам је једини преостали авион само стоји у хангару, да му се не дај боже, нешто не деси.

• Advokado

Zajebavajte se vi, ali kad se MiG 29 pojavi na nebu posle ovih naših Galebova i Jastrebova, već po zvuku znaš da je u pitanju ala. Neka je i zastareo, moćan je.

• Kurd

Te Migove 29 je nabavio moj bivši komandnant RV i PVO u JNA, general Anton Tus, a kasnije(od '91) glavni stožer oružanih snaga drage nam Hrvatske, leta gospodnjeg 1985...ako se lepo sećam.

Jes' ih nije video Tito...šteta što nije živ da to vidi. Znači, najmlađa stvarka ima samo 27 godina. Do jaja.

• enemyofthefreeworld

Ма не зајебавамо се на рачун Мига 29, него на рачун његовог стања. :(
    То је авион који тешко да ће бити превазиђен.

• Марко 

Авион је кева, само што то није баш одржавано.

• nesss

MiG-29 je toliko dobro napravljena letilica da im se isplati raditi modifikacije na postojeći starež. Tako prepravljen može ravnopravno da se nosi sa svim postojećim borbenim avionima. Naravno, mi novca ni za osnovno održavanje nemamo. I ti koje su nam uništili su bili jedva operativni.

• enemyofthefreeworld

Само кад би имали једно 20-ак нових, са новим системима, новим материјалима и технологијама, добрим наоружањем, мислим да би нам то задовољило све могуће и немогуће захтеве у наредних 30 година.

• Марко 

Које захтеве конкретно?

• enemyofthefreeworld

Па те неке акције кратког домета за дејство по копненим трупама и одбрану ваздушног простора.

Ми никада нећемо водити неке епске ваздушне битке, јер немамо са ким, али рецимо кад би било срање на Косову што је реалан сценаријо, добро опремљени Мигови би били одлично решење.

И '99 су наши авиони рокали шиптарске тероре, само што су морали ниско да лете и јбг...