Šta je jače, gas ili kočnica?
  • celt

Malo glupavo pitanje, al pročitah vest da nekoj ženi u americi se zaglavio gas, a ona stiskala kočnicu i nije uspela da zaustavi auto sve dok nije nekako "odglavila" gas...

E sad, ja mislim da ona jednostavno laže, ili da je umesto kočnice stiskala gas verovatno (i dve papučice zbune glupog amerikanca). Ali, možda grešim.

Tako da, pitanje je:
    1. Da li pritisak na pun gas i kočnicu može da pokrene auto?
    2. Da li pri brzini od recimo 120 i pun gas, pritisak na kočnicu do kraja može da zaustavi auto?

Ne mogu da izguglam nešto, al me zanima, ako neko ili zna ili može da izgugla nekako...

• riffraff

КОЧНИЦА!!!
    КАД ИГРАМ НЕКЕ ТРКЕ АУТА И ДРЖИМ ГОРЕ ПРИТИСНЕМ ДОЛЕ И ОДНА ЗАКОЧИ!!!
    :))))))))

• p

nebi trebao auto da se krece....u svakom slucaju mnajk ulja i paknova moze dovesti i do toga da gas bude jaci....

• sedplas

1. Da li pritisak na pun gas i kočnicu može da pokrene auto?
    2. Da li pri brzini od recimo 120 i pun gas, pritisak na kočnicu do kraja može da zaustavi auto?

e to je kljucno, nema trika da krenes sa kocnicom do poda. a opet mislim da ne bi mogao da zaustavis auto kao u drugom primjeru.

kocnica=gas

• Конан Сабласни

Шта се дешава кад истовремено притиснеш гас и кочницу? Ако знаш одговор на то питање, решио си сопствену дилему горе.

• celt

ha! laže kokoška da je probala kočnicu, znao sam.
    evo, ovi isprobavali.

http://www.caranddriver.com/features/how-to-deal-with-unintended-acceleration

čak i vrlo snažan auto, mustang, se zaustavi kočnicom.

• Марко 

Квачило!

• TucanKamen

Da kreneš sa kočnicom do poda nema šanse ali kontam da pri velikoj brzini ne možeš tek tako samo kočenjem odjednom da zaustaviš auto pogotovo ako ti je gas nabijen u pod takođe. To je neko moje laičko mišljenje nikad nisam pokušavao to sa mojim kolima :D

• Wh!te

1. Када држиш кочницу до краја и гас истовремено, ауто почне да окреће точкове у месту при чему цепаш гуме и то ти је онај чувени Дрифтинг у месту. :)
    2. Зависи. У месту, баш и не. Зависи шта возиш, какве су ти гуме,пакнови и дискови на кочионом систему. Али при тој брзини баш у месту... Тешко. Ауто ће проклизати, исцепаћеш гуме и знатно сјебати дискове,пакнове.

• Marvellous

Vajte, to je ako imaš zadnju vuču, mensčini...

• Wh!te

Као што рекох, све зависи од кола до кола ;)
    За оба случаја.

• YouCantHandleTheTruћ

Можда ћу и ја да поставим глупо питање пошто ме мрзи да читам целу тему, али је л' могла да избаци из брзине, па да онда прикочи?

• Wh!te

Не, Постоји нешто што се зове Моторно Кочење.
    Када ти откаже недај боже Кочница,Гас.
    Идеш на моторно кочење, а то ти је пребацивање из већи у нижи степен.
    Типа у четвртој си и не можеш да закочиш, а на аутопуту си. Онда полако пребацујеш у трећу, па када све више и више успораваш у другу и на крају у прву све док тотално не станеш. Наравно упалиш сва четири.

иначе што се тиче те глупе американке, вероватно је возила Аутоматик, тако да јој није било спаса.

пс. Ако се нађеш у граду а откаже ти кочница, покушаваш са Ручном. :)

• Срна

mislim da su podjednako jaki,mada,neka bolji pobedi,ololo.

• enemyofthefreeworld

Чка је возила аутоматик.

http://www.caranddriver.com/features/how-to-deal-with-unintended-acceleration

čak i vrlo snažan auto, mustang, se zaustavi kočnicom.

Не знам како се заустави, кад га гас константно гура напред, дакле мора бити да се он ту угаси при насилном паду обртаја или тако нешто. Наравно овде причамо само о аутоматику, јер нормалан ауто није фрка зауставити.
    Вајте, кочење мотором ти неће помоћи ако ти је гас заглављен на газилион обртаја. х)

• Deku

1. Možeš da pocepaš gume, da ti puknu pakne jer su pregorele ko licne i da onda kreneš, ali nećeš daleko.
    2. Zaustaviće auto, tome služi kočnica, samo nećeš daleko posle jer će se 80% vozila okrenuti pri ovom eksperimentu.

• Wh!te

Вајте, кочење мотором ти неће помоћи ако ти је гас заглављен на газилион обртаја. х)

Онда би ја угасио кола. Ако Гас не ради, а квачило+кочница функционише савршено... Угасиш кола и лагано успориш неђе са стране.
    Кључ оставиш на контакт можда да ти волан не би заблокирао.

• enemyofthefreeworld

Ма не мораш да гасиш кола, рокнеш квачило и онда полако кочиш, није то проблем. Али риба није имала квачило, јербо вози аутоматик, при том каже да није могла да угаси контакт и да није могла да пребаци мењач у степен ниже. (Читао сам негде вест)
    Кажу да јој је можда забаговао рачунар, а могуће и да лажуња као што жене имају навику лололо, мада ја не бих знао шта да радим у таквој ситуацији сем да пробам да исчупам жице, (осигурачи јесу у кабини али они за мотор су код мотора, бар код мојих кола), или да пробам да "одглавим гас" али ми и даље није јасно како се то заглављује папучице... Нема ту шта да се заглави. А и да се заглави мош је одвалити...

• M

Ručna je mama.

• enemyofthefreeworld

И још једна ствар зашто је лоше гасити кола је то што најчешће немаш притисак у серву за кочнице када ти је угашен контакт, значи теже кочиш.

• Wh!te

Ма не мораш да гасиш кола, рокнеш квачило и онда полако кочиш, није то проблем. Али риба није имала квачило, јербо вози аутоматик, при том каже да није могла да угаси контакт

Да, али ако Избациш из брзине или држиш квачило док је у брзини( а гас ти је углављен) турираш мотор и онда ће само да прегреје и 'ркаш га за џабе.

• enemyofthefreeworld

Али брате, возиш 120 на сат, аутопутем, заглављен ти је гас, мош да погинеш сваког трена, кога боли курац за мотор? Уосталом, гас је на максимуму па је на максимуму, значи дркаш мотор свакако.

• Шљиворад Тртовић™

Imao sam tu (ne)sreću da vozim Kadeta starog 20 i kusur godina koji se gasio kad se pusti gas. Pošto sam morao da ga oteram do ujaka, kršina bila njegova, a išao sam preko nekih pružnih prelaza (9 komada), morao sam da zaboravim kvačilo i da jednom nogom šibam po gasu a drugom po kočnici. Auto je malo slabije usporavao nego inače, ali kočnica je bila jača. Isti slučaj sam imao i pre dva meseca sa audijem i potpisujem da je kočnica jača od gasa.

• Wh!te

Нет каже да би требало да се пребаци у Лер и онда да се зауставиш на најближој локацији.

Али брате, возиш 120 на сат, аутопутем, заглављен ти је гас, мош да погинеш сваког трена, кога боли курац за мотор? Уосталом, гас је на максимуму па је на максимуму, значи дркаш мотор свакако.

Па нема свако данас паре за делове ;)

• nesss

Па нема свако данас паре за делове ;)

Pa negde moreš platiti, il u bolnici il u servisu. Ne daj bože groblja, al to već nije tvoj problem... :)))

• Wh!te

Па ако си искусан возач, Гледао би да сачуваш и себе и кола.

• Nash Bridges

Kočnica je jača.
    Ako je gas do kraja pritisnut onda motor naravno prenosi kretanje na točkove pomoću spojnice (kod manuelnih menjača je to kvačilo). Ti kada stisneš kočnicu, zaustavljaš točkove i time stvaraš otpor kretanju motora koji teži da putem spojnice pokreće točkove. Motor će u početku imati otežan rad ali pošto je spojnica obično jedan od najslabijih delova sklopa ona će tu otkazati tako da će kočnice obaviti svoj posao a motor će i dalje da radi pod punim gasom.

Kod manuelnih menjača bi se u toj situaciji (ako bi došlo do otkazivanja papučice gasa) moglo zaustaviti jednostavnim izbacivanjem iz brzine. Nikakvo prebacivanje u niže ili slično jer bi pokidali zubčanike u menjaču slično onako kako bi sjebali prste gurajući u zadnji točak motocikla u pokretu. Menjač bi u tom slučaju najverovatnije zablokirao i time zablokirao motor koji je pod punim gasom što bi izazvalo neki težak kuršlus i najverovatnije prevrtanje. Ako jednostavno iz nekog razloga ne možeš da izbaciš iz brzine onda postepeno stiskaš kočnicu i pod opterećenjem lamela u kvačilu će izgoreti i time razdvojiti motor od točkova što otvara mogućnost nesmetanog kočenja.

Kočnica rulz!

EDIT:
    Po nekom mom razmišljanju, zahvat sa oduzimanjem kontakta teško da bi uspeo jer onda u tom slučaju akumulator ne daje struju ali zato alternator daje.

• celt

Znaci, laze kvocka?

• M

Lololo celt, ne veruj ženi koja laže.

• Wh!te

Све зависи шта је возила!
    И какву опрему су имала та кола. Да не причам о истрошености потрошног материјала.
    Али како год, могла је да кочи али лагано. Нагло... тешко.

• Nash Bridges

Neke stvari ne spadaju pod opremu nego pod konstrukciju samog automobila.
    Nema veze koja je oprema.
    Da je kočila naglo, ili bi kočnice u sekundi otkazale ili bi zablokirale i auto se prevrnuo.

• enemyofthefreeworld

Само немојте да возите глупе аутоматике! хД
    То није ауто! :Р

• Remac

Kod novijih auta gašenjem auta se može napraviti samo veći belaj, servo pumpa se gasi sa gašenjem auta pa je motanje volana u toj situaciji gotovo nemoguća misija, isto tako se i hidraulika na kočnicama gasi pa ni kočnice ne rade kako bi trebalo, okretanje servo volana kada je auto ugašeno je stvarno težak posao, jebo teretanu i cijepanje 20 metara drva koliko je teško.
    Bolje je stiskati kočnicu pa makar se izlizale i pakne i diskovi i lamela.

• Wh!te

Koliko ja Znam, svi moderniji džipovi imaju 4x4,ABS i ESP. Tako da..
    Poredi džip sa svime time i poredi neki automatik tipa Citroen Xsara automatik, bez ičega odozgo ;)

• Nash Bridges

Ah sad! Pretera ga sa tim da je teško.
    Jeste teško ali ne nemoguće.

Auti koji su stari od 7-8 godina imaju servo pumpu koja dobija mehanički pogon putem kaiša od strane motora pa sve dok se motor vrti, ti imaš servo volan. Noviji automobili imaju elektronski servo što otežava situaciju kada ugasiš auto.

• M

Kad sam ja propustio časove o automobilima.

• Nash Bridges

Nisam ih ja nikad ni imao al čitam svašta.
    Volem da znam svašta!

• Remac

jebiga, ja sjednem u 307-cu i nema šanse da okrenem volan dok je ugašeno auto, nisam pokušavao u vožnji, al' dok stoji nema teorije da mrdnem, mogu 10cm lijevo desno u vr' glave pa se time vodim i ako je u vožnji.

• Wh!te

Да,али да ли си покушавао да само даш контакт кључем. Колико мене памћење служи контакт је довољан за откључавање волана.

Ја све ово знам из праксе углавном...

• Remac

Kada dam kontakt ne promjeni mi se nešto bitno to stanje. Ako je ovako kao što neš kaže, da kod auta starih po 7-8 godina taj servo se startuje mehanički onda neće raditi sve dok se motor ne pokrene, kontakt ništa ne znači.

• Nash Bridges

A pa to ti je onaj poznati termin "luft u volanu". To je normalno.
    Probaj malo jače da okrećeš i pomerićeš možda malo ali nije isto okretati točkove u mestu i u pokretu.

A što se tiče zaključavanja volana.
    Imao sam prilike da mi se zaključa volan na stojadinu pri spuštanju niz Iriški venac. Drugar pored sedeo na suvozačevom, čiji je auto bio i pričao kako ladno može da izvuče kljuc u pokretu i ja magarac probao. Dobro je da sam na vreme uspeo da vratim ključ jer inače bi sleteli sa puta.

• nesss

Imao sam prilike da mi se zaključa volan na stojadinu

Smatraj da si ispucao bonus sreće za duže vreme :)

• Wh!te

Сматрај да дугујеш пиво неком великомученику горе на небу.

• enemyofthefreeworld

Па и то закључавање може да се поломи, како лопови раде. :Р

• Wh!te

Kočnica mora, pazi MORA biti jača od gasa!
    Pitao mehaničara, instruktora i probao malo pre :)

• Gazimudo

Ma ko ih jebe, nek se poubija gamad. Ionako voze one njihove SUV sa dve pedale i to im mnogo pa stalno ulecu u benzinske stanice,restorane,banke, prodavnice..
    Zivelo KVACILO!

• Champy

Kočnica je jača.
    A i auto će se ugasiti ako pritisneš oboje.

Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.