Otvaram temu za ljubitelje i pisce haikua. Napišite neki svoj haiku, napišite omiljeni haiku, a ako ga nemate - pročitajte neki, možda vam se i svidi.
Haiku je poetska forma sa tradicijom dugom nekoliko vijekova. Iza naizgled jednostavnih slika i skica koje su na površini, poput ledenih brijegova, krije se volumen skrivenih značenja.Haiku je kratka pjesma od tri stiha, odnosno 17 slogova u 5 - 7 - 5 rasporedu, zasnovana na doživljaju pjesnika. Korišćenjem sezonske ili ključne riječi, haiku pjesma dobija na univerzalnosti.A kako započeti haiku temu sem neprikosnovenim Macuom:
Na goloj grani
šćućuren sedi gavran.
Jesenje veče.Macuo Bašo (1644-1694)

Како сам знао да ћеш то да напишеш, пријемник. :)
И да, јесте ми толико досадно, таман да ти оживим мало тему.

Znam, ba, zajebavam se. Dobar ti je haiku *pro forma* samo što si promašio univerzalnost.
Uputstva:
Haiku je neposredni izraz pjesnikovog doživljaja, pri čemu nije sudjelovalo razmišljanje, zaključivanje, poučavanje i slično.Haiku pjesnik uranja u predmet svoje pjesme i ne ističe svoje ja.
Tema haiku pjesme najčešće je priroda i čovjek u njoj. Ljubav u značenju erosa uopšteno, nije predmet haiku poezije.
Da bi neki doživljaj bio zabilježen kao haiku, mora imati i svoju poetsku vrijednost kojom se izdiže iznad bilo kakvog doživljaja bez posebnog značenja.
Ljepota haiku je u njegovoj istinitosti, neposrednosti, i posebno u tome što je njime nešto možda već ranije poznato doživljeno na novi način – čištije, snažnije, dublje.
Vrijeme u kojem se haiku događa je gotovo isključivo sadašnjost – haiku je poezija ovdje i sada.
Haiku nije aforizam, nije poslovica, nije minijatura – nije pjesmičak. Haiku ne smije biti nakićen. Haiku ne trpi rimu, jer je to za njega prejako sredstvo i prigušilo bi mu istančane
nijanse. Po pravilu haiku nema naslov.- В
Cvet na vetru u pomrcini
Kisne ga igle bodu
Razmazani kontejneri - В
da se samocitiram iz primera defke:
"Prolazi dan./Kap kiše na latici ruže./Vasiona negira moje postojanje."