- l
Daklem, jednostavno pitanje - šta je bolje od ta dva, u smislu čime se više štedi struja i zašto, i šta više pomaže u očuvanju bojlera i zašto?
- l
dokle_vise, recimo da mi bojler treba jednom dnevno, a prilično je veliki, s tim što je uvek namešten na "dvojku", dakle da se ne puni baš do kraja....
gazimudo, jebač, bez spema, moliću, ovo su ozbiljne životne teme!

Pa koliko znam, bojler ima termostat, odnosno kad ugreje vodu on se ugasi. E sad, posto se vremenom voda hladi, on se opet sam i pali..
A kad bi bio stalno ugasen, onda bi morala bar pola cuke ranije da ga ukljucis da bi mogla da se okupas. A mene to smara.
A i, ako bude ugasen,onda nes imati tople vode za ruke, a zajebano je umivanje ledenom vodom..
dokle_vise, recimo da mi bojler treba jednom dnevno, a prilično je veliki, s tim što je uvek namešten na "dvojku", dakle da se ne puni baš do kraja....za jednom dnevno je verovatno bolje da se ukljucuje samo kad treba, posto ne verujem da ima toliko dobru izolaciju da malim dogrejavanjem drzi vodu toplom.
Ako hoces da ustedis struju, smanji temperaturu samo.

http://www.takolako.rs/user/include/takolako/images/items/3304aparat%20za%20kuvanje%20vode.gif
imam 4 ovakva i sa njima obavljam provec pranja genitalija i ako ostane vode operem se i ispod pazuha- l
bem li ga, neam pojma kakvu izolaciju ima... do sada sam ga uvek držala uključenim, što svakako olakšava život jer ne moram da se "planiram" tuširanje, a sad sam prešla na ovaj drugi režim, pa me jebe to planiranje, jer moram barem sat vremena ranije da ga uključim (volim dugo da se tuširam). čekam sad račun za struju da vidim da li je imalo kakvog uticaja...
a šta je štetnije za bojler?

Bojler ne gasiti osim u slučaju problematičnih situacija, najbolje na dve trećine ili tri četvrtine maksimuma, tada mu je iskorištenost najoptimalnija, naravno ako se koristi svaki dan. Uključivanje i isključivanje ne vodi ničemu, em se trošak struje drastično povećava em se bojler razjebava.
To mi je profesija
- l
e fala alkaloid, ta info mi je trebala! nije meni račun nešto veliki do sada bio, oko 1200 din, al reko daj da uštedim ako se igde uštedeti može, pa 200 dindži - 200 dindži. a to mi posle palo na pamet, džaba meni da uštedim pare, ako ću da razjebem bojler pa posle da kupujem novi...

Lemajo, bojler, kao i većina drugih mašina i aparata, je projektovan tako da radi 24 sata dnevno. Recimo da bojler ima životni vek od 20 godina, on će toliko da traje bilo da je uključen celog dana ili da radi sat vremena dnevno.
Tako da ako ga već arčiš, arči do kraja. :)
A mislim da je, što se struje tiče, jeftinije da bude stalno uključen. Tako će i kad se voda malo ohladi on da se uključi na kratko i da je samo malo dogreje, a ovako greje hladnu vodu.
Meni su ovako objasnili: voda ne sme da prelazi 60 stepeni Celzijusa, ne gasi se bojler nikad osim ako si odsutan od kuće nekoliko dana, najbolje je da stoji van kupatila.
Voda u mom selu je puna kamenca, a na struju nema nikakvog uticaja gašenje jer mi je to minimalan trošak u odnosu na ostalu elektroniku...
- l
dušane, koliko ja znam to solarno napajanje je go kurac, samo iz razloga što nešto nenormalno mnogo košta da se narihta, pa ti se na duže staze uopšte ne isplati. neki moji prijatelji koji žive na selu su hteli to da uvedu, pa kad su napravili računicu batalili....
- l
hahahaah na gajbi smo samo keva i ja, s tim što ja neki put imam trip da se kupam dva ili tri puta dnevno... I'm a dirty dirty little girl....
billy, pa evo reko alkaloid, može na dve trećine, znači između dvojke i trojke...
- lМалолетник
Lemaja ima decka? :OOO
omg, zašto ti to zvuči nemoguće?!?!?

Lemaja, nađoh na netu neke savete kako uštediti novce na bojlere, možda ti pomognu:
http://www.houselogic.com/home-advice/water-heaters/water-heaters-5-tips-for-saving-energy/
http://energy.gov/energysaver/articles/tips-water-heating
http://michaelbluejay.com/electricity/waterheaters.htmlSve se svede na to da je najbolje na nekih 50-54 stepena držati bojler, tek dovoljno da se ubiju bakterije.
- l
fala luks!

Da bih podesio termostat treba da skidam onaj poklopac, pa neke žice da prelepim jer je sve kalemljeno, ko zna da li bih ostao živ posle toga...
Hvala, Lukšo!
Ja živim u centru NS, em je novosadska voda krš em imam stare pocinčane cevi, bojler čistim jednom godišnje otprilike s tim da grejač menjam na svake dve tri godine. Pun kurac posla oko krša a opet isplativije nego da kupujem drugi bojler Gorenjev ili tako neke bolje firme. Dobri filteri za vodu koštaju i do 700 evra što je opet brdo novca ali to ipak čuva sve kućne aparate koji su u kontaktu sa vodom. E, sad, u svemu tome opet treba naći optimalnu računicu. Vrzino kolo i bunar bez dna......

Ne znam šta da vam kažem, ja prvi put čujem da se uopšte postavlja ovakvo pitanje jer mi je do sad bilo nenormalno da se bojler drži uključenim non-stop. Ono što je alkaloid rekao na prošloj stranici mi nema smisla. Nisam znalac ali mi nema smisla. Dakle, voda u bojleru se tokom vremena hladi, zašto bih želela da moj bojler na svako malo greje vodu do maksimuma, ako ja nikad (ili vrlo retko) neću iskoristiti SVU tu vodu?
Dobro, ovde dolazi pitanje o navikama ljudi i ukućana. Ja recimo živim sama i kad mi treba da se istuširam/okupam, uključim bojler na 20min i zagreje sasvim dovoljno, dobro, meni dovoljno. Kapiram da u višečlanim domaćinstvima ima situacija da ljudi uleću jedan za drugim u kupatilo i da se tu mora stalno dogrevati pa mi to sa neisključivanjem deluje ok, ali samo u tom slučaju.
Ali opet, zar vas nisu babe-dede-tate-mame učili da se ne valja kupati sa upaljenim bojlerom? Ono kao, procuri, krene elektricitet kroz vodu, spuca te i rikneš? Dobro ne baš rikneš al' ti se nešto desi? Meni su ispirali mozak s tim, možda sam zato paranoična kako jesam.
- l
pa ne pusti bojler da se skroz ohladi voda, već samo za nekoliko stepeni, tako da samo dogreva. pitanje je da li ta dogrevanja tokom celog dana troše više struje nego da se samo jednom dnevno od nule zagreva sat, dva... a bojler sasvim logično isljučuješ dok se kupaš, mada se meni milion puta desilo da zaboravim da ga isključim, pa je opet sve ok, msm nije eksplodirao ili tako nešto...
al eto, tebi ima smisla da ga uključuješ samo pred kupanje...

Evo lemaja je već počela da primenjuje drugu taktiku, molim da se rezultati objave ovde.
Ja sam recimo imala sličnu problematiku sa time, naime, pitala sam se da li je bolje ostaviti bojler uključen celu noć kad je struja jeftina, ili paliti povremeno po potrebi - što je u mom slučaju jednom dnevno. U početku sam išla sa varijantom na paljenje tokom cele noći, bilo je lakše, ugasim ujutru i on drži vodu i do uveče. Međutim, pošto je zima, a grejem se na TA peć, već posle prvog meseca ovakve taktike sam ušla u plavu zonu potrošnje struje, tako da mi je račun bio malo poveći (da prostite). Jeste da je struja tokom noći jeftinija, ali generalno, više potrošim, ta voda se uglavnom ohladi tokom dana dok sam na poslu, uveče imam dovoljno, ali realno dosta vode koja se ohladila nisam iskoristila.
Tako da sam prošlog meseca promenila sistem. Palim bojler dok je skupa struja, ali samo kad mi treba. Naravno, stigao mi je manji račun za struju. I dalje sam u plavoj zoni, ali sam manje struje potrošila tako da sam manje u plavoj zoni i platila. Eto, ima i ta kvaka.

Ako koristiš bojler više od jednom dnevno bolje je da radi non stop , ali ako ga koristiš samo jednom onda je bolje da ga pališ pred tuširanje. Al je to jebeno i dosadno i sve moraš da planiraš. Dok sam imao bojler bio je uključen ceo dan i celu noć. Sad imam toplu vodu iz toplane i bole me kurac OPAAAAA.