Budućnost Vukajlije: Web slikovnica ili web rečnik?
  • Kurd

DakleM prosto...
    Na sajtu sam od 2007, bio sam mod valjda dve godine, bio sam "Abraxus umesto Abraxusa", itd... Time hoću da kažem, da pomalo znam kako funkcioniše ovaj sajt.

Nekako mi upade u oči to što kada se napiše definicija, pa makar i genijalna, ona nema šanse da bude pogledana ni 10% kao neki, bilo kakav poster.
    Sad se ja pitam da li je vreme da Vukajlija uzme ono mesto na netu koje je imalo nekada Srbovanje? Da li je vreme za promene zato što je novim članovima mnogo lakše da gledaju nego da čitaju?

• brainiac96_Dio

Stvarno nemam predstavu kako će biti u budućnosti, sećam se da pre otprilike 9-10 meseci, kada bih postavio defku, ona bi sakupila 30-ak pluseva za veoma kratko vreme. Sada sam srećan ako dobijem 20 pluseva za ceo dan. Takođe kvalitet definicija se osetno pogoršao, tako da je i meni mrsko da ih čitam. E sad posteri, moram da priznam da mi se ideja postera na početku svidela, sada srazmerno padu kvaliteta definicija pao je i kvalitet postera, tako da mi sad pregledavanje postera više dođe kao obaveza nego uživanje. Ostaje nam samo da čekamo i da vidimo šta ćemo i kako ćemo...

• бури

jebo te život, a ja mislio da kurdov profil koristi neko drugi, kad ono međutim... ima još materijla za temu lesi se vraća kući... :D

vrijeme je da svi oni koji pišu kvalitetno i ozbiljno prestanu pisati i nek se onda nose sa svojim posterima

• Penzioner

Džaba trubiš nepostojeći liku, kursdkog porekla! :-) Da , super su definicije, ali je ekonomski isplativije da imaš više posetilaca, a oni su očigledno vizuelni tipovi...Mrzi ljude danas da čitaju, a i mnogo je lakše da vizuelno raslojiš dobar od lošeg postera. Mislim da je vreme u pitanju. Pa svaki dan ovde ostavim sat -dva čitajući definicije, a mnogi NEMAJU TOLIKO VREMENA za to...Ja bih ukinuo postere, onda bi ovde bili pravi ljubitelji pisane reči, ali onda sajt gubi na broju posetilaca, i to mnogo, a oni su BITNI u virtuelnom svetu... Recimo brojao sam pre neki dan LIKOVE koji su mi neki poster stavili u OMILJEN. Od preko STO imena onih koji su ga omiljenovali, poznajem TRI autora sa definicija. ostalo ANONIMUSI! Da li ti je sada jasno...

• Мatriks

Донекле си управу имењаче али увече око 1-2 сви имају времена да читају, ја бих ставио да може само 1 постер на дан, да не буде толико глупости и да им се смањи број, кад не буде било постер тај дан остаје им само да читају дефке или оду у крпе, ја лично једва читам, гледам какав је наслов да знам да ли да одвалим минус са слашћу или плус јер је добра. :)

• shitbrix

Ja sam za to da se ukinu posteri.
    Ali kontam da bi kaizen tako izgubio dooosta kinte.

• Remac

Kvalitet je ono sto te privlaci ili odbija, lakse je napraviti dobar poster nego dobru definiciju, realno, zato su takve ocjene na posterima a takve na definicijama.
    Lakse je i da se procita 2 recenice, ili cak 2-3 rijeci nego da procitas definiciju, pa makar ona bila odlicna.
    Posteri su ono sto je ovom sajtu brzo podiglo popularnost, tako da sumnjam da ce se izbaciti. Od kako je uvedeno pravilo za postere od 50 poena, mislim da je kolicina losih definicija eksponencijalno porasla. E sad, ja bih mozda uveo ogranicenje i za pisanje definicija za novajlije, da moras da ocjenis 100 definicija (najbolje odabranih) pa tek onda da ti se otkljuca opcija da pises definicije, valjda ce skontati kojim putem trebaju da se vode kada pisu definicije. Uveo bih ovo eksperimentalno, da vidim kako bi to islo, bez obzira da li se neko bunio ili ne, ako bi se dobro pokazalo onda bih ostavio, a ako ne onda bih probao da nadjem neko drugo rjesenje.

• Johnny Kurajber

ja bih ukinuo 50 poena za postere. Nek potencijalne posterdžije slobodno prave koliko hoće a da se sklone sa definicija.

• Букснетина™

ja bih ukinuo 50 poena za postere.

Искрено, ја би' повећао поене на 200 минимум. Знам да се то никад неће десити, али то је моје мишљење. Ужасно ме нервирају постерџије, посебно у последњих месец дана. Неумољиви су, не може човек да прочита 5 дефки, а да не наиђе на 2 типа, ''постер - Треба ми за постер, дајте ми плус, биће добар, мајке ми.''

• Johnny Kurajber

Pa zato sam ja nešto tripovao da bi ugasio te poene. Nek' prave postere, ko ih jebe.

• Букснетина™

da moras da ocjenis 100 definicija (najbolje odabranih) pa tek onda da ti se otkljuca opcija da pises definicije, valjda ce skontati kojim putem trebaju da se vode kada pisu definicije.

Ово је добар предлог. Скроз.

• Vučica21

Džabe im kada im je mozak kao u piletu.

• Penzioner

Odlična ideja. Mora da pročita 50-100 definicija dnevno i oceni da bi imao pravo da postavi JEDAN poster...

• Букснетина™

Mora da pročita 50-100 definicija dnevno i oceni da bi imao pravo da postavi JEDAN poster...

Мора да прочита те дефке, које ће га ваљда научити који смисао отприлике треба да имају дефиниције, па онда да напише своју и ако сакупи довољно плусића, направи постер.

• V

da moras da ocjenis 100 definicija (najbolje odabranih) pa tek onda da ti se otkljuca opcija da pises definicije, valjda ce skontati kojim putem trebaju da se vode kada pisu definicije.

Kao da je neki problem da izlupa 100 ocena za kratko vreme i bez čitanja. Nije to rešenje. Više puta su ljudi to zaključili.

• shitbrix

Kao da je neki problem da izlupa 100 ocena za kratko vreme i bez čitanja.

Onda se to tretira kao hejt/lajk i autor biva banovan.

• Букснетина™

autor biva banovan.

Управо. Али опет, он неће моћи само оцењивањем да направи постер. Мора да оцени дефке и да осмисли своју, јер и даље важи 50 поена за постер. А то читање би требало да му помогне у смишљању дефиниције.

• Natnat

A ko vam garantuje da će ČITATI definicije? 100 ocena može da se nalupa očas posla, nije u tome poenta...

• Букснетина™

A ko vam garantuje da će ČITATI definicije? 100 ocena može da se nalupa očas posla, nije u tome poenta...

Људи читајте шта пишем. :) Аутор после МОРА да направи своју дефиницију која ће бити 50 у плусу. Ако не направи, нема постера, џаба читање, џаба све. :)

• V

Pa dobro, neka je zadato vreme za ocenjivanje 100 definicija 1 sat, opet to ne znači da su definicije pročitane. Ko neće da čita ne možete ga naterati da to uradi. Kada bi to bilo moguće škole bi nam procvetale.

• Vučica21

Natnat, za to postoji ubeđivač :)
    http://www.bb-gun.org.uk/Colt%201911%20A1.jpg

Šalu na stranu, dđabe sve ovo pišete. Posterdžija kada vidi da mu pisanje ne ide od ruke i da ne može na glupost ili plagijat da naroka 50 poena, odustaće od Vukajlije. Retki su oni koji umeju da pišu i da naprave dobar poster.

• [

da moras da ocjenis 100 definicija (najbolje odabranih) pa tek onda da ti se otkljuca opcija da pises definicije

Brate to je toliko bzv jer bi onda išli random i nacepali mahinalno plus/minus/minus/plus/minus...
    A odabrane su ionako i previše ocenjene još samo fali da dobiju još pluseva. -.-
    Nije ovde poenta u pisanju defki, novi članovi kad dođu na sajt ionako pišu non-stop ne bi li skupili poene. Nije problem ni u pravljenju postera. Jednostavno ljude mrzi da čitaju defke pogotovo jer je sajt pun autora koji zatrpavaju vuku defkama ne bi li skupili poene. Uvođenjem 50 poena kao praga je doprinelo da se poboljša kvalitet postera, ali je zato smanjilo kvalitet definicija. Primer: Dođe novi tip na sajt, voli da čita definicije i da piše, to i radi. Dođe drugi koji voli da gleda postere i da ih postavlja na fejs, to i radi. Vidi neke postere i pomisli da može napraviti bolji ali mu treba 50 poena. Krene da spemuje sajt glupim defkama ne bi li skupio poene. E sad, na drugoj strani ovi koji vole defke krenu da ih čitaju i vide da na 5 strana jedva nađu jednu dobru definiciju. Onda jednostavno odustanu od čitanja najnovijih definicija pa čitaju samo odabrane, eventualno još čitaju definicije najpopularnijih autora (jer konta da jedino oni dobro pišu) i moderatora. Tako da definicije nas običnih smrtnika imaju užasan skor, mi najviše ispaštamo zbog tih 50 poena i prenatrpanosti sajta posterdžijskim defkama. Moderatorima je kul jer se njihove defke čitaju, Kaizenu je kul jer ima više posetilaca i veći prihod. Ali to je privid! Naime, modovi imaju mnogo posla jer moraju brisati glupe defke, a br. autora se prividno povećava jer veliki br. novih članova biva trajno banovan zbog spema sajta retardiranim definicijama.

• Сантјаго Коровјов

Onda se to tretira kao hejt/lajk i autor biva banovan.

Ajd mi sad objasni kako će se ustanoviti da li je neko nalupao minuse ili pluseve. Nije to lupanje ocena jednom autoru, tako da je opet mnogo veliko cimanje otkrivati takve likove.

• Natnat

Pa dok nije uvedeno pravilo 50 poena nije bilo toliko glupih definicija, time su samo primorani da pišu na silu. Treba ih pustiti da posterišu, samo i to je veliki posao za moderatore, treba pratiti i obrisati brdo koještarija.

• shitbrix

E jebiga, mislio sam da i to može da se vidi.

• Remac

Znam ja to sve, da moze da nalupa ocjene bez da cita, ali valjda ce svaki drugi da procita, ili svaki treci, sto je uspjeh. Opet sto kazu gore, on tek tada treba da napise definiciju, dvije, pa da pravi postere.
    Nece se ovdje podici citanje definicije za 10 ocjena u prosjeku, nego da se makar malo smanji plagiranje i pisanje nebuloza novajlija, a to bi valjda opet trebalo da dovede do toga da ljudi citaju definicije, jer bi se VALJDA podigao kvalitet.

• Vučica21

Džabe sve ovo pišete. Posterdžija kada vidi da mu pisanje ne ide od ruke i da ne može na glupost ili plagijat da naroka 50 poena, odustaće od Vukajlije. Retki su oni koji umeju da pišu i da naprave dobar poster.

• kizo

KOja je ovo po redu?

• [

Jao pa ni stari članovi više ne čitaju definicije jer je sajt pretrpan glupim definicijama wannabe posterdzija. Da li je vama bitnije da sajt ima dobre definicije ili dobre postere. Ako želite prvo, ukinite poene, pustite ih da posterišu, ionako se većina aktivniih autora slaže da im se jebe za postere i da su važnije defke. Ako su vam važniji posteri onda podignite još prag poena potrebnih za posterisanje, pa će biti još više glupih defki i još manje će se čitati jer ko želi da čita gluposti posterdzoja koji ganjaju poene...

• Vučica21

Treba ih pustiti da posterišu, samo i to je veliki posao za moderatore, treba pratiti i obrisati brdo koještarija.

Dok sam ja tu, a neću još dugo (videti u temi "Moram nekome da se izjadam") pola postera će biti prijavljeno i izbrisano. A ko će umesto mene da prijavljuje, nemam pojma.

• [

Što se tiče brisanja glupih postera to je mnogo lakše nego čitanje i brisanje defki, jer ima mnogo ljudi koji redovno prijavljuju postere za brisanje i mnogo vam pomažu kao npr. vuk21.

• Сантјаго Коровјов

Eddie može da se vidi, ali zamisli da ti trebaš da kontrolišeš svakog novajliju koji dođe na sajt. Realno pošizeo bi.

• V

Pustiti ljude da bezuslovno posterišu i vratiti definiciju dana ali bez da na izbor definicije dana utiču ono "omiljeno/zvezdica" nego isključivo saldo ocenjivanja. Na taj način bi ljudi posterisali bez problema jer realno gledano postoje ljudi koje samo to zanima i ne treba im nametati ništa. Sa druge strane, pri ovakvom izboru definicije za naslovnu izbegao bi se loš uticaj duplih naloga ili bi njihov efekat bio minimalan.
    Ne znam što izmišljamo toplu vodu kada samo treba pogledati kako funkcionišu slični sajtovi.

• [

Pa koji je onda fazon to: "Dobro je imati postere na sajtu jer ima više članova onda", kad se većina takvih članova trajno banuje, dakle njih nema, njih ne računajte.

• Vučica21

Prijavljujem i ja defke, ali retko jer sam primetio da su moderatori tu dosta aktivni, jer dok prijavim neku defku, ona biva obrisana.

• shitbrix

Eddie može da se vidi, ali zamisli da ti trebaš da kontrolišeš svakog novajliju koji dođe na sajt. Realno pošizeo bi.

E, sad...
    To je moderatorski posao. :)

Bio bih više nego srećan da mogu da radim to. lolol
    A i ti, reme. :)

• [

Virtual Serb

Pustiti ljude da bezuslovno posterišu i vratiti definiciju dana ali bez da na izbor definicije dana utiču ono "omiljeno/zvezdica" nego isključivo saldo ocenjivanja. Na taj način bi ljudi posterisali bez problema jer realno gledano postoje ljudi koje samo to zanima i ne treba im nametati ništa. Sa druge strane, pri ovakvom izboru definicije za naslovnu izbegao bi se loš uticaj duplih naloga ili bi njihov efekat bio minimalan.

Amin

Ne znam što izmišljamo toplu vodu kada samo treba pogledati kako funkcionišu slični sajtovi.

I kako je funkcionisala sama Vukajlija ranije.

• medicus

Mudro zboriš kurdati brate!
    Sećam se, kad sam bio mlad, i kada je ovaj problem koji imamo bio tek na pomolu.
    Niko nije uzimao za ozbiłno buncańa supergenijlnog zlikovca.
    Tada sam, ako me pamćeńe služi predlagao da se broj definicija i postera ograniči na po jednu dnevno.
    Ne samo da bi to rešilo mnoge probleme koji se tiču administrativnih zavrzlama, već bi se i kvalitet definicija nesrazmerno povećao. Da ne pomińem povećańe preglednosti...
    E da, i da ne bude jedna definicija dana, već četri pet... prvo mesto, drugo, treće...

• V

I da se dopunim, ja bih sa definicijama za naslovnu bio mnogo liberalniji. Npr. udesio bih da se čak 5 najbolje ocenjenih automatski nađe na naslovnoj plus one koje modovi odaberu od starih i random. Iskreno govoreći kad danas pogledate prvu stranu za neki datum nađe se tu nekoliko dobrih definicija. Pri ovakvom sistemu niko ništa neće izgubiti, naslovna bi bila dinamična a motivacija za istiskivanjem kvaliteta značajno uvećana.

• messalina

Nekako mi upade u oči to što kada se napiše definicija, pa makar i genijalna, ona nema šanse da bude pogledana ni 10% kao neki, bilo kakav poster.

"Slika govori više od hiljadu reči" - reče neki mudar čovek.

Ljudima je lakše da ne misle previše i nasmeju se šaljivom posteru sa sve ga 10 reči.
    Definiciju nije lako pročitati, a još je teže napisati. Ne čudi me takav razvoj situacije.

Meni su, iskreno, posteri više nego dosadni. Nisam kliknula na "POSTERI" zadnjih par meseci. Nisi mi ni zanimljivi, ni smešni. Pogledam samo odabrane. Valjda ima još takvih poput mene koji više uživaju u pisanoj reči.

• Пд

Meni su, iskreno, posteri više nego dosadni. Nisam kliknula na "POSTERI" zadnjih par meseci. Nisi mi ni zanimljivi, ni smešni. Pogledam samo odabrane. Valjda ima još takvih poput mene koji više uživaju u pisanoj reči.

Наравно да има.

• Букснетина™

Наравно да има.

Много више него што се то да приметити.

• messalina

Много више него што се то да приметити.

Nemoj misliti da je zapostavljena. Drugi vole tu oblast, ja jok.

• l

nije mi problem da lupim minus na poster, ali mi se ne lupaju minusi na defke. jer i jedni i drugi su dozlaboga glupi... msm zato ocenjujem samo negativno

• P

500 poena da dignete za postere , ili da može da se piše jedna definicija dnevno......

• Jezivi

Ukinuti ocenjivanje postera.Neka stoje samo kao ukras.Manje postera ce se stancovati, a posetioci ce i dalje dolaziti.

• dusan1001

Ukinuti ocenjivanje postera.Neka stoje samo kao ukras.Manje postera ce se stancovati, a posetioci ce i dalje dolaziti.

Slažem se sa ovim uostalom tema "objasni šizenjee" je pokazala da to može lepo da funkcioniše

• Ox

Pjer: Ja sam predlagao da bude jedna defka dnevno, ali su me ovde ismejali. Logika je jasna: jedna defka umesto pet, svako da razmisli šta će da napiše, da preskoči one četiri kretenske defke koje je naumio da nam prezentuje i da napiše onu jednu solidnu. Realno, više od jedne zaista dobre ideje retko možeš da imaš dnevno. Ako baš i imaš dve, sačuvaj jednu za sutra. Manje defki, više kvaliteta, više čitanja i više pluseva (ili minuseva, svejedno). Tako bih ja za, npr, sat i po mogao da pročitam sve defke koje su napisane u jednom danu.

Ipak, sada shvatam da je ideja utopija jer svuda, pa i ovde, vlada komercijalizam. Potrebno je što više članova, što više postera, što više poseta i klikova - potrebna je popularnost sajta kako bi se prodali baneri i reklame i kako bi eventualno nastalo više ktitora. Pare su u pitanju. Ne kritikujem to - oni koji vode Vuku su i zaslužili na njoj da zarade.

• Jericho

Ne treba ukidati ocenjivanje postera, to moze drugacije da se resi: da postere mogu da ocenjuju samo autori preko 1000 (ili 2000, 3000...) poena. Time bi se automatski diskvalifikovali neuki glasaci koji na sajt dolaze samo zbog postera, podigao bi se kvalitet postera i smanjio njihov broj.
    Sto se tice definicija, mislim da je ipak resenje ponovno uvodjenje definicije dana, sa suzavanjem manipulacija koje su pratile to nadmetanje, i koje su i dovele do ukidanja. TAKMICARSKI DUH JE UVEK MOTIV. To sada nedostaje, zato ljudi manje pisu, samim tim pada kvalitet, samim tim ljudi manje citaju. Ne vidim drugo resenje za povratak "korenima" osim vracanja definicije dana.