Деца: Бити или не бити?
  • Џими

Превасходно ме интересују одговори на 2 питања:

1. Да ли сте били тучени кад сте били мали?
    2. Да ли (би)сте тукли своју децу?

Био сам инспирисан овом дефиницијом:
    http://vukajlija.com/trauma-iz-detinjstva/116016#comment_217748

Шта генерално мислите о овом проблему, ако га сматрате проблемом? Где је граница између строгог васпитавања и чврсте руке, с једне стране, а где је разлика између чврсте руке и злостављања, с друге стране?

• Surovi

1.ne
    2.ne

mislim da se od samog početka prema sopstvenoj deci moramo ophoditi kao prema sebi ravnima. ako bih udario mog prijatelja zato što je prosuo mleko po podu, onda ću udariti i dete. naravno da ne bih uradio ni jedno ni drugo, ali mislim da je najveći problem tu postavljanje roditelja prema deci.

doduše nemam potomstvo te je moja dalja umešanost u ovoj temi bazirana isključivo na pretpostavkama, te i nije preterano korisna. ko zna kako ću se ponašati kad me sve to strefi jednog dana :D

• M

1. Ne, nikad. Kad bi' nešto zajebao, roditelji bi mi samo rekli "To ne valja da se radi, pi kaka." i zatvorili bi me cijelu noć u podrum bez prozora koji je bio pun smeća, a bio je pun pacova i insekata (pauka, stonoga, uhaladža, bubašvaba itd.) i śutradan kad bi mi otvorili i viđeli me uplakanog, rekli bi mi "Plačeš a pičko?".
    2. Možda, ali samo ponekad (po jedno po' sata). Ali pošto nemam namjeru da pravim đecu, ovako mogu samo da bijem tuđu (a i ko je lud da čeka 9 mjeseci da bi nekoga izbio).

A moje mišljenje o tome je da je to normalno, posebno kod pobožnih ljudi, pošto je "batina iz Raja izašla" (a valjda je fina riječ i ljudskost iz Pakla proizašla, logično) tako da pobožnjaci imaju opravdanje kad čeliče đecu.

• N

1. da
    2. da
    Nemojte me smatrati zlotvorom, ali smatram da deca da bi upamtila nešto, moraju da zapate koju ćusku. U principu protivnik sam onog "aaaaaaa prosuo si supu :šljas:" ali deca rade mnogo odvratne stvari tokom odrastanja i treba im na sve moguce načine objasniti da se to ne sme, a poslednji (vrlo efikasni) način su batine.
    Histerija u maksi diskontu zbog čokolade-batine kad dodje kuci a u medjuvremenu pretnje :)
    Teranje popa u pizdu materinu na liturgiji- batine odma ispred crkve dok pop viče "batina iz raja izasla" :)
    Polivanje mlade na venčanju koka-kolom iz besa- batine u vc-u kafane.
    To su razlozi zbog kojih sam ja dobila batine i pamtim ih.
    Epiolog.
    Mrzim prodavnice i kupovinu
    Crkvu izbegavam ko da leglo zaraze popove uglavnom i dalje mrzim
    Svadbe prezirem i nikad se neću udati :)))
    Ocete da bijete decu a?
    :)

• Earthworm Jim

1.Ne
    2.Ako je dete žensko ne bih ga tukao, a ako je muško takodje ne bih :)

• VanGoga

1.ne,i upalilo je,jer-vidite kak'a sam dobrica "ispala" :)
    2.ne,i uspeva,jer zna da se problemi ne rešavaju batinama. :)

• Триша

1. Jesu - al'su mi dopuštali da plačem dok me biju
    2. Da - pošto ja nemam pojma kako da govorim, ostaje mi jedino da pređem na dela - bolje ja da bijem moje dete pa da nauči nego da ga na utakmici prebiju do smrti i da ništa ne ukapira
    EDIT : Ne mislim da ga bijem i maltretiram већ само пар добронамерних ћушки...

• tasmanijski djavo

prebiti
    mene su bili ali džabe:)

• N

dzavolice...
    vidi se :))))))))))))))))

• Predražinjo

1. Mene su bili, al' nisu po glavi, zato sam ovako pametan :)))
    Mama je preferirala gajtan, onaj crni tanki od radija, a ćale njegov kaiš. Svaki mi je ostao u sećanju i svaki volim na svoj način :)))

2. Nemam dece trenutno, ali mislim da će ponekad morati da padne poneka "vaspitna"... al' nikako po glavi :)))

• dl

Biti, i sprovesti struju na ogradi od terase da se deca ne penju.

• piro

Da
    Da

Previše sam se nagledao mladih glupana koji je par dobrih šamara moglo izlečiti od njihovog ponašanja da bi verovao da je moguće vaspitanje sa samo šargarepom, a bez štapa.

PS: Najponosniji trenutak mog detinjstva je bio kada je keva slomila kutljaču o moje dupe. Zato mi je guza ovako lepa i zategnuta sada. :D:D:D:D:D:D
    PPS: Naravno ovde govorimo o vaspitnim čuškama a ne maltretiranju i zlostavljanju dece.

• Џими

''Teranje popa u pizdu materinu na liturgiji- batine odma ispred crkve dok pop viče "batina iz raja izasla" :) ''

Вала, кад би ми дете то урадило, само бих му рекао ''Баци коску!'' :)

Елем,

1. Не, мада се с времена на време појављивао штап којим су ми само претили. :)
    2. Не, никада, мада не гарантујем да не бих урлао на њих.

Противник сам било каквог физичког кажњавања деце. Знам да су многа деца немогућа и да заслужују да их добро издеветаш, али их не смемо кажњавати због сопствених пропуста. Дете које је неваспитано у самопослузи, трчи и скаче на чоколаде, резултат је лошег кућног васпитавања од стране родитеља, оно није такво по природи. Стога, родитељи не би смели да туку такву децу, требало је много раније да се позабаве њима, а ако су већ то пропустили, онда не би требало да их воде са собом у самопослугу. Нека их вежу код куће за радијатор, јебига.

Иначе, поставио сам ова два питања да бих проверио да ли је тачно да је агресија према сопственом потомству наследна. И изгледа да јесте, судећи по одговорима већине. :) Тачније, свих за сада.

• VanGoga

Jedna fina rečenica koju sam čula je"Batina je iz Raja izašla jer joj tamo nije ni mesto"!To mi je nekako najtačnije.

• Мара

Чисто да зајебем статистику.

1. Добијала сам батине као мала.
    2. Децу не треба тући

То што је неко добијао батине не значи да аутоматски сматра да треба да бије своје дете.
    Не постоји правило које каже да морамо да радимо оно што су наши родитељи радили.

• Milkica!!

1. Da, varjačom, najčešće. Ukupan broj batina: 5. Od toga sam 3 ture zaslužila, a za ostale 2 ne znam :). 2 puta je pukla varjača preko mog dupeta.

2. Da, ali nikako tehničkim pomagalima, već samo golom rukom. I samo po dupetu, nigde više. I samo kad baš zaluži, ako ni posle toliko ubeđivanja i objašnjavanja nije ukapiralo kako treba da se ponaša. Nikako batina ne treba da zameni verbalno vaspitavanje dece!

EDIT:
    DLZ - hahahahahaha
    Džimi: Ne verujem da je nasledna, već moguće da je to učenje po modelu. Mada i to što bi ti urlao na njih, nije ništa bezazlenije od par ćuški po dupetu.

• mm

NE
    NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, ni zbog čega.
    Uf, ovo me nervira do jaja kad pročitam opravdanje čime i kako treba decu tući.

• Tulumbac

1. Da, majka. Otac nikad. A i majka retko, obicno kad nesto zesce zajebem. Kad zapalim livadu, izvlacim rakiju iz bureta pa zaboravim da izvadim crevo pa pola burete istoci... I tako.

2. Jok, pa to ce zena da radi. Ja cu da nadzirem.

• Џими

^
    Ето, видите да је наследно. :)))

• Мара

Није наследно. Мој брат је исто добијао батине кад је био мали а не бије своју ћерку. Прво што не верује да децу треба тући а друго мала би га тужила мени. :)

• N

Maro, razumemo brata u potpunosti :))))

• Hipnos

1.Да
    2.Не - то показује само немоћ родитеља.

• VanGoga

@ Rizzi,drago mi je da tako misliš!Tužno je kad roditelj u nedostatku argumenata počne da tuče svoje dete,kaže mu"zato" ili"zato što ja tako kažem"..
    Ako se meni "omakne" odgovor "zato",moje dete mi lepo kaže" i sama znaš da to nije odgovor,kaži mi stvarno".I ko ga je tome naučio?U takvim trenucima moram da se nasmejem,jer shvatam da on problem vidi kao nešto što se rešava RAZGOVOROM,a ne da odmah razmišlja o batinama.Ponosna sam na to,a što se tiče psovanja-to smo davno raščistili:još kao malecki to nije slušao u kući,ali kad čuje na drugom mestu-mi ga posavetujemo da ne koristi te reči,jer nisu baš lepe;"zašto ih drugi koriste"?-pita on,a na to dobije odgovor da svako može da se ponaša i govori kako misli da treba,ali i da je to njegovo ogledalo,vaspitanje i njegovo okruženje.
    Jedino sa njim imamo beskrajno strpljenje u ovom blesavom svetu,a on nam svu tu ljubav uzvraća time što izrasta u divnog momka..:) E,stvarno sam preterala-otvoriću rubriku"Draga Saveta" :))

• LesTaT

Mene su vala mlatili ko konja. Razne tehnike sam iskusio, kaišem(ponekad gvozdeni deo), prutom, šamari, davljenje, čupanje, šutka i mnoge druge eksplicitne stvari. Ali malo sam i ja dolivao ulje na vatru jer sam uvek pružao strahovit otpor. :D Ako budem imao muško dete mlatiću ga samo u retkim slučajevima kad razum ne pomaže(mora da se čeliči), žensko dete nikad.

• tasmanijski djavo

lestat, mene su mlatili ko kobilu:)
    ustvari mama me mlatila, ćale jednom i to kad sam imala 17 god:/, to su bile poslednje ozbiljnije, a keva me bila kad sam bila mala i to, uhvati me za levu ruku i desnu nogu i udri:)
    sad im je žao:)

• LesTaT

I šta nam fali sad đavolice, ništa ! ;)

• .Vule

Ne biju me nikad, moj cale mi je rekao nesto sto je veoma pametno. ''Nije u redu da te bijem sad, jer si slabiji, pa to nebi bilo ravnopravno, kad ojacas, pa budes ravnopravan sa mnom, onda mozemo da se bijemo'' To je rekao u sali, ali jaka stvar mnogo:)

• Пд

1.Да
    2.Не , никако. Рекао сам једном , опет ћу: Батине нису васпитање него исказиваље својих дуууууууубоких комплекса.

• Ч

1.да и
    2. да- моралисти зајебите моралисање,пар вапитних по гузи увијек помогне

• Insolent Defender

1. Da. Doduše, merTaV je najebavao više od mene.
    2. Ne znam šta ću sutra da radim, a kamoli da li ću da bijem dete. To što ja hoću i što će stvarno biti ne mora uvek da se poklopi.

• Predražinjo

Inso, da nisi mislila na LesTaT-a? :)

• Insolent Defender

Jok ja. MerTaV mi je brat, zato kažem :-)

• Energija

1. Ne
    2. Ne

i necu da mlatim ni ovde, posto se apsolutno slazem sa onim sto je rekao Peki.
    Ako jednog dana moje dete uradi nesto lose, apsolutno cu prihvatiti to kao sopstvenu odgovornost!

• Пд

Драго ми је да се неко слаже са мном! :)

• l

a jel i dalje mislite ovo što ste tad mislili? (koji nekropost, nisam mogla sa se suzdržim!) :)

ja sam bila bivena, ali neću biti.... kada dete krene da pravi sranje ja ću da ih smaram pričom i naravoučenijima! uostalom, svi smo nekad bili u situaciji da roditelj zaćuti od nas kada napravimo neko žešće sranje i tada bismo uvek mislili "bolje da me bije nego da ovako ćuti od mene!!!"

Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.