Чини ми се да је питање доста занимљиво, па ме занима ваше мишљење.
До сад сам украо око 15 књига, што из кафића где стоје за украс, што из куће у којој сам пребивао, па нашао пар комада у котларници, а две-три нисам ни вратио у библиотеку, јер их нема по књижарама, а ни на нету их нисам нашао. Прочитане су и читају се, стоје уредне на полици, тако да не осећам срамоту што сам их украо.- _
ТУКО БИ ТЕ КО КОЊА ЛОПОВЧИНО

cekaj bre, po toj logici, ja te pustim u kucu, ti mi dignes npr doktorsku disertaciju koju sam dobio uz diplomu, ili neku knjigu koju mi nekad neko poklonio, pa je cuvam, ili bilo koju knjigu, i to je ok?
id bre u kurac. nije u redu da se krade upickumaterinu, sta god da je. pitaj, ako mu ne treba, dace ti.

to onda nije ukradena knjiga. i ja kad sam se preselio iz prethodnog stana, ostavio sam 10-15 knjiga na polici, da ne teglim bez razloga. to je ok.
EDIT: osim ako je bila od tog gazde i znao si to. onda nije ok.ali nije ok krasti od nekog, ajd to valjda jasno. nije ok ni da se krade iz kafica ili sa sajma knjiga. tu kao krades od "sistema" nema lice, ali i da je to, nemas pravo to da radis, seres po celom konceptu knjige.
isto i iz kafica. postoje ovde mesta gde imas police sa knjigama, i lepo kad dodjes na kafu mozes da uzmes knjigu i da citas, niko te ne gleda dal ces da je ukrades. ali, ne kradu ljudi. jos i donesu neku sto im ne treba. zato npr na zapadu postoje takva mesta, a u srbiji ne.
tako da, uzimanje neceg sto nije tvoje, krisom, ne moze biti opravdano nikada, posto na takav nacinn mozes apsolutno svaku kradju da opravdas.

Ja kad sam radio na brodu, imali smo svoju biblioteku, gde ko procita knjigu napise posvetu i ostavi je tu. FANTASTICAN zibor knjiga, ja sam ostavio dve, a sa uzivanjem sam procitao "Srce tame" original na Engleskom, po knizi je snimljen "Apokalipsa danas" , dok sam cekao da mi se opere ves u londriju, i snimao kakve gace nosi koja zenska. Bila je jedna Madjarica, sve je imala cipkaste raznih boja, a bilo je sramota pa ih sve kao uvije u nesto da se ne vide. To m je bilo bas onako simpaticno, a ne kad dodje guzata crnkinja pa rascepi neke tangetine moz drva da vuces...
I tako, ne bi ja krao knjige.
- _
ја сам украо стотине књига са пиратских сајтова, прочитао сам десет
ја сам лош човек
али се молим за окајање грехова и дајем по десет динара цркви кад год одем - l
u ovakvom granično imaginarnom sistemu - NIŠTA nije stramota ukrasti.
samo napred... možeš ti to... :)

naravno da je sramota, najgori su mi oni što im je izgovor 'kme student sam nemam para kme'. idi zaradi pare, konobariši, peri ulice, kucaj seminarske za kintu, nisi retardiran. a pogotovo studenti književnosti ili filozofije il tako tih sranja kad ukradu knjigu a sutra kenjaju kako ne može da se živi od pisanja knjiga, pa ne može zbog takvih mazgi kao što si ti. idi radi i ne kenjaj i zapitaj se kako to da uvek imaš pare za pivo i duvanje