Да ли ће шибица као средство за добијање пламена икада да изумре?
Поред постојања разноразних врста упаљача на плин и шта ти ја знам на шта још, у сваком домаћинству (бар код нас) се увек може у некој фиоци или чинијици за ситнице наћи и кутија шибица, палидрвца увек и свагда спремна кад све остале модерне технологије закажу...И да ли исто важи и за остале "примитивне" кућне "апарате" и/или додатке?
- p
sibica jebe koliko je univerzalna od toga da ti i ne treba kresivo jel palis na najblizi izlog, da ne spominjem ono uho,grlo,nos i gde se sve moze naci njena primena..
- M
Al šibica ne može da gori kad je bačiš uvis.

Jeste skontali da šibicu krešete uvijek sa iste strane kresiva? Znači na oba kresiva na kutiji će se tragovi palidrvceta vidjeti samo na po jednoj strani, dok će druga najčešće ostati netaknuta. Ko ne zna za ovaj fenomen, neka uzme kutiju šibica, ode u grad, napije se i čitavu noć nek pali sebi ili drugima pljuge, ne obraćajući pažnju kako kreše. Ujutro pogledajte kutiju, pa ćete znati o čemu govorim. Jel neko zna što je to tako?

I ja sam to mislio, al ne lezi vraže...Studioznije sam zašao u ovaj fenomen. U dva navrata donosio šibicu u kafanu i vršio eksperiment. Ostavim je za šankom, pa se ljudi služe. Kad hoće da pripale, ja ih nekako sabotiram, uzmem kutiju, da ne upale odmah, pa im vratim, a oni opet naštimaju i onim drvcetom opet pale kako treba. Sumnjao sam i da ima veze sa bojama i slikom na kutiji.
- P
http://www.youtube.com/watch?v=Qal1yKNLRTk
A znate li za šibice koje se pale kad ih kresneš o bilo šta? Ja sam takve samo viđao u filmovima, a čuo sam da su se i prodavale jedno vreme kod, pa sad ne znam da li su prestali jer su se možda ljudi palili... Mogla je da se upali o zid, o farmerke... O šta oćeš.
- P
A postoji li iđe takva prodavnica u Srbiji? :)

Ja čekam da mi stigne ova stvarka:
http://www.youtube.com/watch?v=1seOy94meX0
odlična za kampovanje, šporete na drva i za sve ine slučajeve. Šibica nove generacije.

Košta 3 marke, oko evro i po.
Meni je potrebno zato što one plastične upaljače ne nosim niti bacam pare na njih (nosim zippo 1941B koji ne dam za živu glavu, tačno njime treba vatru na Gostilju da palim). Prednost ovoga je što može da gori i po najvećem kijametu, što šibica i plastikaner teško da mogu. Naravno, nije za paljenje cigara, ako ste na to pomislili, ovo čudo se koristi u šumi.
Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.