Олошкиње или - феминистички сексизам у српском језику (и његовим варијантама)
  • G

Ајд опет да жваћемо стару тему, али да је сада учинимо занимљивијом.

Феминистички сексизам ће нам само учинити језик апсурдним и смешним, као што је то урадио и у суседној Хрватској.

Психолошкиња је жена психички олош. Илити психички олош женског рода.

Како се по занимању зову жене:
    1. Вариоци
    2. Бравари
    3. Дрвосече (дрвосечице :)))) нисам могао да одолим! )
    4. Стаклоресци
    5. Тенкисти
    6. Падобранци
    7. Оториноларинголози :)
    8. Фарбари
    9. Писци (немојте само "списатељице" него еквивалент - писац, па - писачице???

Одо` по кокице!!! :)

• Тхе Проф

Uf, de me nađe...Poznajem personalno jednu spodobu koja tako govori i još, molim te, ispravlja sve oko sebe kada "pogrešno" izgovore neko zanimanje ili titulu. Jedan od njenih "bisera":

DRAMATURŠKINJA

• Sanitarni čvor

na b92 potenciraju te fore.meni to malo jadno.mozda jer nisam navikao...ili je jednostavno glupo.

• Tuccini

He, tenkistkinja je lako, bravarka takođe.
    Padobranka. Farbarka.
    Otorinolaringološkinja - isto ko psihološkinja
    Ako može sluga/sluškinja, zašto ne i psiholog/psihološkinja
    Drvoseča ne mora da ima rod, realno: seča drveta, uniseks :D

• A

Trenerka, ili trenerica? Na ženskog trenera mislim...

EDIT: Trendža je valjda trener tranvestit, a treša gej trener.

• Tuccini

Ovo drugo zvuči ko rvacki

• D0BR0VECE

Poslanica, doktorka. Čemu to?
    Ubode ga Granjka bem ti život....

• Natnat

Aaaa, sad mi je jasno zašto ti nisi Granjak :))

• Тхе Проф

Hahahahaha, NAto:))

• Nienna

Al bi bilo dobro da je obrnuto.
    Kasirka - KASIR LOLOLOL

• Тхе Проф

Ajmo dalje:

1. vojnik
    2. perač (prozora na pr.)
    3. politikolog
    4. galamdžija
    5. peder ("pederuša" lololo)
    6. kiborg
    7. pas lololo

• Тхе Проф

8. antisemita
    9. hirurg

• mrljo

metaloglodačica

• G

Профо, колико сам ја схватио, ми имамо слободу да правимо нставке и овако и онако, према звучности. Када је рогобатно да метимо ОЛОШКИЊА, ми ставимо само ИЦА или ИЊА. Хрвати обично турају ИЦА, а Срби ИЊА. Дебилизам на кубни метар.

Војничица (ако је ниска риба) и војникуша (ако је набилдована)

Сва занимања која се завршавају на ОГ се могу оскрнавити са ОЛОШКИЊА.
    Политиколог, гинеколог, оториноралинголог...

Педеруша је победила.

Киборг? Киборшкиња? Киборчица? Киборкиња?

Пас - кучка :)))))

• Pepe González

Te jezičke dileme se izbegavaju boravkom žene u kuhinji.

• Tuccini

Majstor
    Gej

• Natnat

kurva od čoveka

• Tuccini

Nezgodno je što su mnoge "ženske" varijante već rezervisane sa drugim značenjem, te bi to izazvalo konfuzije, neprijatnosti i oprečna mišljenja.
    Npr. "Irinejeva poslanica",
    "Hoćemo li majstoricu?"
    I pomenuto "Baš mi je komotna ova trenerka, skliznem u nju ko ništa." Slično i za pederušu.
    itd.

• Радјард Куплунг

mukica - mukac ili mukičar

• Mali Ker

Daunovac - čekaoničarka

• Луди Чак

Хехе Грањка, како смешно, замисли језик се мења хехе, глупе жене.
    Какав морон јеботе, сваки мушкарац који није феминиста је дебил, то иде нама у корист. Наравно, постоје луде рибе које ни саме не знају шта је феминизам па онда имаш случај Грањки који узму пар случајева лудих риба и мисле да су све такве.
    Грањка, јебем ти шест и по хиљада мајки са оба курца у име целог човечанства и остатка живог и неживог света у целом космосу.

• Tibor Váci

varičela - pčela koja vari

• marcipan

Simpatična mi reč "ološkinja", ponekad je koristim, a najružnija, od nabrojanih - spisateljica.

Slepkinja...može i to, za upotrebu.

• Petar Pan Pezo$

one koje zasluzuju da budu postovane i uvazavane, te zene vec jesu tako da nema potrebe da se bore za neka prava....a nekima nece biti dovoljno ni dva milenijuma borbe da steknu ''jednaka'' prava nego ce uvek biti brkate nedojebane feminiskinje

• Tibor Váci

smrznem se kad cujem borkinja

• Fender Stratocaster

Па кад постоји термин курвар, онда и може и олошкиња.
    Мада ће неко пре рећи да је жена курва него олошкиња. Термин олош се више користи за неку алапачу, а ако је уз то ако је и курва, онда се каже велики олош.

1. Вариоци

Ово није правилно. Не каже се варилац (мн. вариоци), него заваривач (заваривачи).
    Кад сам полагао Машинске материјале, професори су обарали свакога ко каже ВАРЕЊЕ и ВАРИЛАЦ. Само ти профа каже: "Колега, ВАРЕЊЕ је физиолошки процес у организму, а ЗАВАРИВАЊЕ је процес спајања два метална дела. Жао ми је, дођите у следећем року кад научите шта је ЗАВАРИВАЊЕ."
    ЗАВАРИВАЧ -> ЗАВАРИВАЧИЦА

2. Бравари
    3. Дрвосече (дрвосечице :)))) нисам могао да одолим! )
    4. Стаклоресци
    5. Тенкисти
    6. Падобранци
    7. Оториноларинголози :)
    8. Фарбари
    9. Писци (немојте само "списатељице" него еквивалент - писац, па -

2. БРАВАРКА
    3 ДРВОСЕЧА - Видети жену да се сече дрва у шуми је готово немогуће видети и код лудих Руса. То је ипак искључиво мушки посао. Зато и нема потребе да се користе нпр. ДРВОСЕЧИЦА.
    4 СТАКЛОРЕСКИЊА - Можда је ово граматзички правилно, али опет је у питању мушки занат, нисам никад видео жену која се бави овим занатом.
    5. ТЕНКИСТКИЊА
    6. ПАДОБРАНКА
    7. ОТОРИНОЛАРНГОЛОЗИ - Ово је реч страног порекла, па можда може да се направи изузетак јер је у питању. Замисли ОТОРИНОЛАРИНГОЛОШКИЊА, УРОЛОШКИЊА, ГАСТРОЕНТЕРОЛОШКИЊА... Беспотребно.
    8. ФАРБАРКА
    9. ПИСАЦ - термин који се одавно користи без обзира на пол, без обзира што је у питању именица мушког рода. Једноставно, предуго су жене у Србији (и не само у Србији) биле неписмене тако да није била потреба за женским верзијама те речи. Зато је можда паметније рећи КЊИЖЕВНИК/КЊИЖЕВНИЦА него нпр. ПИСКИЊА (!!!!).

Генерално, пре свега, занати се и дан-данас сматрају мушким занимањима. Чак и да кажете за неку жену да ЗАНАТЛИЈКА, звучи некако усиљено.

• Tuccini

Urološkinja mi je najjača!

• G

3 ДРВОСЕЧА - Видети жену да се сече дрва у шуми је готово немогуће видети и код лудих Руса. То је ипак искључиво мушки посао. Зато и нема потребе да се користе нпр. ДРВОСЕЧИЦА.

Нико нема што Србин имаде! http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/348240/Jedina-zena-drvoseca-u-Toplickom-okrugu-godisnje-pripremi-i-do-2000-kubnih-metara-drva

Иначе, виђао сам их по југоистоку Србије (Ниш, Лесковац и тај крај тамо) где жене цепају дрва.

• Sanitarni čvor

davno sam gledao neku emisju gde neka zena prezivljava od cepanja drva.sekiru na rame i trazi gde treba da se cepaju drva.nije drvoseckinja ili kako vec,al radi zdrvim.

• Фрајкор

@Count Zero:

Ako može sluga/sluškinja, zašto ne i psiholog/psihološkinja

Слуга слуЖи – слуЖ+Киња – слушкиња.
    Психолог не психоложи.
    Ето, зато не може.

• Tuccini

A šta radi psiholog?
    Osim što se za majku raspituje?

Psihologuje? :D

• .,.

ПУШАЧИЦЕ

• .,.

ПУШАЧИЦЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

• Jericho

Balkanske svinje, sve ce vas Kandicka u Hag!

• Mala Vidra

ne znam samo jesu li ove "naše feministkinje" previše isfrustrirane što žive u relativno normalnoj državi, a ne u saudijskoj arabiji ili negdje gdje taj pojam zapravo označava nešto, pa ovakve gluposti koriste kao izduvni ventil ili je ljudima (i hrvatima) previše dosadno u životu.

• Фрајкор

Гледајући ове данашње, нисам сигуран ни да они сами знају шта (треба да) раде.

• Tuccini

Hahaha, pa kakav tušić je ovo bio.

Feministkinja femini lupus. - feministkinje su ženama vuk, stara rimska gnoma

• PRO-PO

БОГОРОДИЦЕ ДЈЕВО ОТЕРАЈ ПУТИНА

• PRO-PO

БОГОРОДИЦЕ ДЈЕВО БУДИ ФЕМИНИСТКИЊА

• .,.

ЈА САМ ФЕМИНИСТА ПИЧКЕ. ПИШЕ МИ НА ПРОФИЛУ.