- TB
Хаха, ево таман спремам испит из наше средњевековне историје.... Ај пробаћу наредних дана да окачим нешто, мада има и на Јутубу документарна емисија баш о том периоду историје, мислим да ју је РТС био пуштао....
- S
Деретић је био будала, толико.
Историја се темељи искљичиво на писаним изворима а он 90% својих изјава темељио на неким топонимима који немају везе са мозгом. Оних 10% је измишљао, лупетао, искривљавао податке. Не треба пуно мозга да се закључи да он то радио због пара. Једним великим делом. Оним другим делом је то радио зато што је острашћен српством, а кад си острашћен онда не размишљаш баш најрационалније.
Ја бих највише волео да је све то истина али није. Довољно је рећи да када би то све било истина, аутоматски би све земље нашег окружења морале да пишу изнова своју историју јер би се оно што Дерета тврди косило са свих њиховим историјским чињеницама, подацима а и здравим разумом. - SSve i da hoćeš, kako da pronađeš istoriju Srba pre vremena kada im je vlast tražila da se izjašnjavaju "nacionalno" u dokumentima!?
Никако. Националност и народност није исто. Национална свест и национализам уопште званично почињу француском буржоаском револуцијом а процват доживљавају кроз 19 и 20 век.
Да скратим.
Едгар Давидс је Холанђанин по националности. Име можда папире, носи холандско име и игра за холандску репрез. Међутим, он са холандском традицијом, културом кроз историју итд нема никакве везе.
Али је зато по народности је тамо неки Нигеријац или шта ти ја знам који већ Африканац, ђе су му ђедови били и чију крв носи.
Краће од овога не могу објаснити. 
Da, lepo je Čerčil govorio da su Srbi narod koji pati od viška istorije. Tako se esej može započeti. :)
Nego, mene buni šta ih povezuje, Srbe. Da li je to činjenica da su oni pravoslavni koji govore srpskim jezikom ili ljudi koji govore srpskim jezikom a pravoslavne su vere; da li aspiracija da se ujedine u jednu državu; da li kult kolektivnog pamćenja; da li mitska junaštva ili mitska povlačenja? Biramo tačku vezivanja koja nam se najviše sviđa, po nekom ličnom nacionalnom osećaju pre svega, pa idemo unazad dokle nam mašta dozvoljava. Mislim da se tako piše istorija Srba. Ja bih pisala, ali ne mogu da se odlučim šta da izaberem.- SИ не треба ти нека памет да закључиш да је Деретић морон, лоло контам да су и цигани испод Газеле то завалили.
Напротив, ових 10% што знају да читају су били одушевљени јер према Деретићу Срби воде неко најдаље порекло баш из Индије. Вероватно зато воле да долазе овде, не могу без братје.
- SDa li je to činjenica da su oni pravoslavni koji govore srpskim jezikom ili ljudi koji govore srpskim jezikom a pravoslavne su vere;
итд.
Не знам баш, ако се водимо том логиком ни Срби нису одвајкада били православни, ваљда знате сви Словенску митологију и њихове богове.
Не заборавимо да је први српски краљ круну добио од папе.(Стефан Првовенчани тј Првоовенчани-крунисани. Стефан значи круна).Ја лично мислим да ми са Словенима немамо никакве везе осим што смо лингвистички славизирани, то је ок. Нпр, и Бугари су ако се водимо том логиком Словени, иако генетски првобитни Бугари су били неко шта-ја-знам Монголско-Татарско племе, и језик им је био тада потпуно другачији. Уосталом, имали су испочетка титуле канова итд. Имаш све то на нету. Погледај слике бугарских средњовековних владара, махом су мало косооки итд.
Потежа је ово тема за објаснити у року 5 мин. 
Јован Деретић ИСТОРИШЕ!
По њему је и Ахил био Србин, а Платонова баба исто Српкиња :) После то преузели ови новопагани, Драган Јовановић о томе писао у НИН, не знам има ли још увек колумну. Али то је глупост обична.
Али, са друге стране, има озбиљних историчара, са озбиљним доказима, да је огроман део наше историје фалсификован, и то управо средњевековна историја, како би нам се ускратиле претензије на неке територије у деветнаестом и почетком двадесетог века.
ја не бих баш да полажем права на те територије, али бих стварно волео да знам праву историју, себе ради.- TBДеретић је био будала, толико.
Никако, будале су они који верују у то. Деретић је заправо врло паметан, човек зарађује фин новац од продаје магле и боле га уво што прича да смо старији од амеба, што смо пореклом из Кореје (променио је неколико дестинација, не знам која му је сад у моди) и што даје рецензије књигама у којима су неки светски политичари (Кастро нпр.) Срби јер једноставно - лик зарађује....

Да л' је могуће да се нико није сетио мене :(
http://nskv.weebly.com/108910881087108910821077-107610881078107210741077-10761086-10531077108410721114108011151072.html
Није баш сјајно, ал' можеш увек да питаш шта ти није јасно.- TB
www.rastko.rs/istorija/
Има овде заиста леп део из Ћоровићеве историје о нашој историји пре Немањића....Исто тако, за оне које мрзи да читају:
http://www.youtube.com/watch?v=fs4mODIDwWs&feature=relatedСад, нисам пуно гледао клипове, јер бих си одузео доста времена свађајући се са про-Деретићевим фановима, тако да не знам како је описано, ал' верујем да мора имати макар неки квалитет....

http://www.youtube.com/watch?v=bJbyhIQyYxA
изволите један феноменалан клип са доказима и рачуницама о такозваној великој сеоби срба. пазите да је 5% онога што деретић прича истина ми смо опет један од најстаријих народа. преслушао сам ја доста његових предавања, није толика будала он има доказа доста али све су то из других цивилизација где се помињу срби, па сад имате онај санскритски језик где се помиње народ срби па онда имате римсу цивилизацију дакле пре нове ере где се помињу срби, мислим да је он можда мало преувеличао нашу историју али има и он неких чињеница и доказа. кажем вам деретићу верујем 5% од оних ствари. историја ми је хоби и оно што је много важно је да ти други не намећу своје мишљење јер је увек субјективно, поента је да ти сам закључиш из више извора наравно шта је и како је било.. ево например овај видео представља такво учење историје.

Jedna od malo stvari koje verujem Dereti je upravo ova iz klipa da nije bila ta seoba naroda nego da smo mi ovde starosedeoci. To moze da mu se veruje. Isto mi je zanimljiva veza sanskrita i srpskog jezika, gde ima dosta slicnih, ako ne i istih reci.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82
уме да претерује наравно, није нациста, и нисам баш сигуран да је рекао да је србин основао рим али има писане доказе римских политичара, аристократа, научника чега већ да спомињу србе и српски народ.. има он доста теорија глупих и нереланих, не браним ја њега немој да ме схватите погрешно лупа он доста, али у исто време има доста чињеница и аргумената неоспоривих..
- TB
Није Деретић нимало наиван, као што сам рекао, он зарађује паре на томе и боли га туки.
Српски језик је мешавина старословенског, старо-грчког и делимично латинског и глупо је уопште расправљати о томе. Такође, индо-европски језици се не зову за џабе индо-европски, тако да сличност санскритског са европским језицима се може огледати и у блискости народа који говоре тим језицима.
Друга ствар код Деретића је да се 98% његових предавања заснивају на топонимима. На тај начин могу и ја да нађем неку Гешихтију или нешто слично и да кажем да сам ја одатле пореклом. Уосталом, сам је променио неколико дестинација одакле смо староседеоци.
Треће, постоји гомила извора из раног средњег века која га негирају у тези да смо староседеоци, у ствари, зашто он до сада није нашао неки који може да покаже који говоре у његову корист. Само се извлачи на то да је само Константин Порфирогенит писао о сеоби Словена, али то није случај. Псеудо-Цезарије, Прокопије, Прискова Византијска историја, Теофан и Павле Ђакон су нпр. само једни од њих.
Четврта ствар, наравно да ће генетичари (то се исто користи као доказ о небеству српског народа) налазити у нашим генима и ДНК Гота, Илира и осталих народа што су живели овде јер смо се са њима асимилирали, нисмо их побили, ко што су Енглези Африканце или Амери Индијце.Сере ми се од ликова као што су Деретић и помињања немачке и званичне историје. Нека дају проверљиве изворе који говоре у њихову корист, до тада им треба забранити писање глупости.
- TB
Пази, свако има право на своје мишљење, ал' јеб' га, пошто студирам историју, мало ме нервира кад се појави неки лик типа Деретић или она Олга Луковић Пјановић и износи неосноване ствари. Мислим, извињавам се ако делује да сам напао некога од вас, јер к'о што рекох, изиритира ме појава ових квази-историчара па због тога и пишем тако....
- TB
Е и ја ћу да се упишем иако сам писао овде раније јер оваквих тема има гомила на овом сајту, па да ју лакше нађем....
Каква нафталин тема.... А само 3 стране је накупила.... - TB
Ја опет дошао да се упишем да не изгубим тему, кад оно већ сам се уписао....
И да не будем спемер, свакако ваља прочитати:
http://www.rastko.rs/istorija/rnovakovic/rnovakovic-srbija.html
Кога занима наравно....
Велика је штета за наш средњи век генерално што има премало наших извора.... 
Ne mogu da nađem nigde adekvatnu temu, ali hteo bih da nešto više saznam o učešću Srba u bici kod Nikopolja. Hrvatski izvori(Hrvati su se borili na strani hrišćanske koalicije) napominju da bi bitka bila katastrofalna po Osmanlije da se u odsudnom momentu nije pojavio despot Stefan u vidu mađije, udario po Žigmundu i oteo mu barjak i priskočio Bajazitu u pomoć i samim tim rešio bitku. E sad bih da mi neko učeniji od mene, što se istorije tiče, objasni dal smo stvarno tolki Bugari ispali?